+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. december 9. hétfő, 18:14
A sajtó hazudik, lesz pénz – ígérte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a színházigazgatóknak írt hétfői levelében, amely az Azonnali birtokába jutott. A levelet egyébként azzal kezdi, hogy az orruk alá dörgöli, mennyi állami pénzt kaptak idén. Jordán Tamás a levélről azt mondta az Azonnalinak: egy államtitkár szavaiban nem illik kételkedni, de miért csak most írt?

Több színházigazgatónak is levelet küldött Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, amelyben azt írja: az elmúlt napokban „rendkívül kártékony, felesleges hangulatkeltésre alkalmas állítások” jelentek meg a sajtóban a kultúratámogatás átalakításáról, és az államtitkár ezeket kívánja cáfolni.

 

A kiszivárgott tervekhez képest egyébként jóval enyhébb törvényjavaslatot nyújtottak be a témában hétfőn: ebből a verzióból kikerült az, hogy megszűnne az NKA, és az is, hogy a színházigazgatók kinevezéséhez az EMMI-t vezető miniszter, Kásler Miklós jóváhagyása is szükséges lenne.

 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az az Azonnali birtokába is eljutott levelet hétfőn reggel küldte ki több színházigazgatónak,

 

a levelet pedig azzal kezdi, hogy személyre szólóan „örömmel tájékoztatja” a művészeket, hogy a színházuk idén mennyi állami támogatást kapott. Ezután megcáfolja a tervezettel kapcsolatos sajtóhíreket,

 

és a hétfőre kiderült, fenti enyhítéseket sorolja fel, valamint azt is állítja: nem csökkenteni, hanem növelni kívánják az alkotóközösségek támogatását, és a független színházak részére a források változatlanul rendelkezésre fognak állni a pályázati rendszeren keresztül. Hosszan sorolja azt is, hogy az idei évben mennyit költött az állam az előadóművészet támogatására (125 milliárd forintot), és ez GDP-arányosan mennyire kiemelkedő.

 

„Kérem, hogy a fentiek ismeretében és átgondolásával ítélje meg elért eredményeinket, közös munkánkat. Nem engedhetjük meg, hogy értékteremtő munkánkat, mely Önök nélkül nem lehet teljes, bármilyen méltatlan és alaptalan hangulatkeltés aláássa” – írja a levél végén az államtitkár, majd áldott ünnepeket kíván.

 

Megkerestük az ügyben a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatóját, Jordán Tamást, akit a kultúratámogatási átalakítások elleni, hétfő este hat órára meghirdetett tüntetésre való készülődés közben értünk el telefonon.

 

Jordán azzal kezdte, hogy jó lett volna, ha nem most kapják meg ezt a levelet az államtitkártól, hanem már csütörtökön, mikor az első, ezzel kapcsolatos hírek megjelentek.

 

Jordán örül annak, hogy az államtitkár cáfolja a rémhíreket, de szerinte ezt már korábban kellett volna, a tüntetést most már nem lehet lefújni.

 

Arra a kérdésre, hogy a tüntetés meghirdetésének és a nagy sajtóvisszhangnak szerepe van-e abban, hogy puhult a tervezet hétfőre, azt mondta: biztosan szerepe van a megmozdulásnak ebben.

 

„Egy államtitkár szavaiban nem illik kételkedni” – mondta Jordán Tamás, így ő maga is szeretne nem kételkedni benne. Azt viszont nem érti, miért csak most magyarázta meg a helyzetet Fekete Péter, illetve azt a kételyét is kifejezte, hogy a parlamenti többség, amely végső soron a törvényeket hozza, valóban az államtitkár ígéreteinek megfelelő törvényt fog-e elfogadni.

 

NYITÓKÉP: Jordán Tamás a szombathelyi díszpolgári címének átvételekor. Fotó: Weöres Sándor Színház

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz külügyminiszter június közepétől megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez nehézkes, mert az osztrák határszakaszon a beutazást Bécs nem engedi.

Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás