A brit bíróság szerint rendben van, hogy csak két párt jelöltjei vitázhatnak a választások előtt

Szerző: Illés Gergő
2019.11.19. 11:01

A brit Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti Párt vitázni akartak Boris Johnsonnal és Jeremy Corbynnal, de nem hívták meg őket. Hiába reklamáltak.

A brit bíróság szerint rendben van, hogy csak két párt jelöltjei vitázhatnak a választások előtt

Elutasította Anglia és Wales felső bírósága (ez még nem a legfelsőbb bíróság, a brit jogrendben High Courtnak nevezik) a brit Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti Párt fellebbezését, melyet amiatt tettek, mivel ezen két párt – hiába bír jelentős támogatottsággal –

nem vehet részt az ITV angol televízió által kedden tartott tévévitán a december 12-i előrehozott brit parlamenti választás előtt

írja a Politico.

Lényegében kétpártrendszer

A LibDemek és az SNP amellett érveltek, hogy tisztességtelen velük és a választókkal szemben, hogy csak Boris Johnson és Jeremy Corbyn lesznek ott a tévévitán. Holott rajtuk kívül jelentős támogatottsággal bírnak Jo Swinson maradáspárti liberális demokratái, illetve Skóciában messze a legerősebb Nicola Sturgeon SNP-je. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint

a LibDemek 13, az SNP pedig 3 százalékon állnak, szemben a 28 százalékos Munkáspárttal és a 42 százalékos Konzervatívokkal.

Ugyanakkor a számok csalókák: a LibDemek nyáron még majdnem a meglehetősen komplikált brexit-politikát folytató, Jeremy Corbyn-féle Munkáspártot is megelőzték radikálisan maradáspárti és második népszavazást követelő politikájukkal. Az SNP-é pedig – országosan hiába áll csak 3 százalékon – könnyedén a harmadik legerősebb frakció a brit parlamentben, mivel az egyéni választókerületeket rendre ők viszik el Skóciában.

FORRÁS: EUROPE ELECTS

Utóbbi tény pedig kulcsfontosságú egy brit választáskor: az Egyesült Királyságban csupán egyéni választókörzetek vannak, ezen körzetek győztesei jutnak a parlamentbe. A második helyezett, maradjon le akármilyen kevés szavazattal az elsőtől, nem kerül be, ezért hívják ezt a győztes mindent visz-választási rendszernek. Mivel listás szavazat nincsen,

a rendszer inkább a már helyben beágyazott nagy pártoknak kedvez, vagyis a Konzervatívoknak és a Munkáspártnak.

Másodrendű skótok, háttérbe szorított maradáspártiak?

Emiatt is gondolta úgy a két pártvezető, hogy bíróságra viszik az ügyet, ezt most elbukták: a bírák szerint „szerkesztői megítélés” része az, hogy kit is hív be az ITV tévécsatorna a vitára, ezzel a csatorna pedig nem szegte meg a brit médiaszabályozást. Az ITV közleményében kijelentette: üdvözlik a bíróság döntését.

Természetesen a két párt vezetői felháborodtak. Az SNP parlamenti frakcióvezetője, Ian Blackford úgy fogalmazott:

a döntés „diszkriminálja a skót választókat” és „másodrendű állampolgárokként kezeli őket”.

„Egyszerűen egy demokratikus szégyen az, hogy ezt a szimpla tisztességtelenséget a választási törvény és a közvetítésről szóló szabályozás megengedi” – fogalmazott Blackford.

Sal Brinton, a LibDemek politikusa „csalódást keltőnek” nevezte a döntést. „Boris Johnsonnak és Jeremy Corbynnak nem lenne szabad vitázniuk a brexit kérdéséről” úgy, hogy közben nincs ott senki, aki a maradáspárti álláspontot képviselné – érveltek a Liberális Demokraták.

BORÍTÓKÉP: Jo Swinson, a Liberális Demokraták, és Nicola Sturgeon, az SNP vezetője

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek