+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. november 16. szombat, 09:21
Miután sikerült megfúrni az előző, EU-barát kormányt, Igor Dodon elnök hűséges embereivel alakítottak új kormányt Moldovában.

Ion Chicu, az oroszbarát szocialisták (PSRM) jelöltjét fogadták el a következő moldovai miniszterelnöknek csütörtökön Moldovában, miután egy parlamenti bizalmatlansági szavazáson megbukott a Maia Sandu-vezette, Európa-párti kormányzat – írja a Balkan Insight.

 

Dodonék kihátráltak az EU-párti kormány mögül

 

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a Sandu vezetésével kényszerkoalíciót kötő EU-párti ACUM és az oroszbarát PSRM korábban öt hónapon át kormányozta együtt Moldovát, ugyanakkor november 12-én a koalíció széthullott. Erre számítani is lehetett, hiszen

 

a két párt lényegében egymás ideológiai ellenpontját képezi az országban,

 

koalíciót is leginkább csak azért kötöttek, hogy az ország korábbi legbefolyásosabb oligarcháját, a Demokrata Pártot felvásároló és az államigazgatás minden szintjére beszivárgó Vlad Plahotniucot megfosszák hatalmától.

 

Mivel a Plahotniuc demokratáival való összefogás egyetlen alternatívája egy PSRM-ACUM-kormány volt, a két párt jobbhíján szövetkezett az oligarcha ellen. Plahotniucot végül sikerült kiüldözni az országból (igaz, kellett hozzá az amerikaiak közbenjárása), de befolyása még ott lebegett az ország felett. Mikor az új legfőbb ügyész személyének kiválasztására került volna a sor, a PSRM kihátrált a korrupcióellenes platformon futó, nyugatbarát Sandu mögül, mivel

 

a miniszterelnök maga akarta kiválasztani az ügyészség új vezetőjét, míg a szocialisták ezt az igazságügyi minisztérium alá szervezték volna.

 

Ekkor omlott össze a koalíció is, a 101 képviselőből 63-an szavaztak a kormány ellen. Akkor arról írtunk, hogy nehéz lesz bárkinek is kormányt alakítania, hiszen immár a PSRM és az ACUM együttműködése nem opció, az ACUM pedig nem működne együtt a demokratákkal. Maradt tehát a legvalószínűbb opció: egy oroszbarát szocialista kormány megalakítása demokrata háttértámogatással.

 

Annyira pártfüggetlen, hogy a védelmi miniszter fiának Dodon a keresztapja

 

Az új miniszterelnököt és kabinetjét végül 62-en fogadták el a parlamentben, az ACUM bojkottálta a szavazást. Ion Chicu a kormányfővé választott korábbi pénzügyminiszter egyébként azt állítja, hogy kormánya "technokrata, mentes a politikai elköteleződéstől".

 

Azt viszont, hogy ezt mennyire is érdemes fenntartásokkal kezelni, jól mutatja, hogy kikből is áll ez a bizonyos, tíztagú kormány: nyolcan közülük Igor Dodon elnök korábbi elnöki tanácsadói voltak – köztük a védelmi miniszter Victor Gaiciuc is, az ő fiának egyébként nem más a keresztapja, mint Dodon.

 

Maga Chicu pedig Pavel Filip demokrata párti kormányában volt pénzügyminiszter tavaly december és idén június között

 

– emlékezzünk, ez még az a Demokrata Párt volt, amely teljesen Vlad Plahotniuc zsebében volt.

 

Maia Sandu megbuktatott miniszterelnök a szavazás után úgy reagált a történtekre, hogy a szocialisták „képesek a polgárok szemébe nézni, és szégyentelenül hazudni”. „Azt mondták, technokraták és apolitikusak lesznek, de a kormányuk szinte teljesen Dodon tanácsadóiból áll. Azt is mondták, hogy nem fognak össze a Demokrata Párttal, de azok a közös érdekek és a közös korrupciós sémák miatt mégis támogatták a kormányt a parlamentben” – fogalmazott az EU-párti politikus.

 

Maga Chicu egyébként úgy fogalmazott, az új kormány a nyugattal és Oroszországgal is jó kapcsolatot fog ápolni, „teljesíti az összes kötelezettségét külső partnerei és a nemzetközi pénzügyi szervezetek felé”, stratégiai partnerséget fejlesztene mind az Egyesült Államokkal, mind Oroszországgal, de az országot áthálózó korrupcióról beszédében nem szólt.

 

BORÍTÓKÉP: A moldovai parlament ülésterme belülről. PSRM / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás