Az oroszpártiak miatt összeomlott az EU-barát moldovai kormány

Szerző: Illés Gergő
2019.11.12. 18:53

A legfőbb ügyész kinevezésének módja miatt megszűnt Moldovában a kormánytöbbség, új kormányt alakítani a meglévő parlamenttel viszont pokoli nehéz lesz.

Az oroszpártiak miatt összeomlott az EU-barát moldovai kormány

Kérészéletű volt az oroszbarát moldovai elnök, Igor Dodon pártja, valamint az EU-párti erőkből összeálló ACUM (MOST) pártszövetség által köttetett kormánykoalíció – a Deutsche Welle tudósítása szerint a kormány elbukta az ellene indított bizalmatlansági indítványt kedden a kisinyovi parlamentben, ezzel pedig Maia Sandu korrupció- és oligarchaellenes miniszterelnök távozásra kényszerül tisztségéből.

A legfőbb ügyész a kérdés

A koalíció a legfőbb ügyész kinevezésének terve miatt omlott össze a Dodon-féle szocialista PSRM és a Sandu-féle ACUM között. A korrupcióellenes harcot komolyan vevő

Sandu ugyanis maga akarta kiválasztani a főügyészt, míg a szocialisták amellett érveltek, hogy az igazságügyi minisztérium alatt működő különleges bizottságnak kell döntenie.

A csupán öt hónapja hivatalban lévő Sandu szerint a legfőbb ügyész személyének kiválasztása már csak azért is kulcsfontosságú, mert ezzel visszaszerezhető lenne az a körülbelül egymilliárd dolláros összeg, amely 2014-ben és 2015-ben három bankon keresztül tűnt el az országból. Az ügyet helyben az „évszázad lopásaként” ismerik, hiszen az egymilliárd dollár az ország nemzeti össztermékének körülbelül nyolcadát teszi ki.

Végül a 101 fős parlamentben 63-an szavazták meg a Sandu-kormány megbuktatását. Mostantól a parlamenti pártoknak kilencven napjuk lesz kormányzóképes többséget kiállítani, amennyiben ez nem történik meg, úgy új parlamenti választásokat kell kiírni.

A bábmester távozása nem oldotta meg a problémákat

Új kormány találni persze nem lesz könnyű: az idén februárban tartott parlamenti választás érdekes patthelyzetet idézett elő, ahol egyik erő sem szerzett egyértelmű parlamenti többséget. A jelenlegi parlamentben a Dodon-féle szocialistáknak van a legtöbb képviselőjük, őket a korábban az ország legkomolyabb oligarchájának számító Vlad Plahotniuc megvásárolt pártja, a Demokrata Párt követi. Sanduék EU-párti szövetsége, az ACUM csak ezután következik, ez a három párt adja a parlament nagy többségét. Ezen kívül képviselője csak a nacionalista-oroszbarát-euroszkeptikus Șor pártnak van.

Arról is érdemes megemlékezni, hogy egyáltalán hogyan állt össze az oroszbarát PSRM az EU felé tendáló ACUM-mal. Az elmúlt években ugyanis – függetlenül attól, hogy nyugatos-e egy párt, vagy inkább Moszkva felé tendál – mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy

a „bábmesternek” is becézett Plahotniuc, és az általa felvásárolt demokraták hegemón uralomra törnek Moldovában.

Mire elérkeztünk az idén februári választásokhoz, és Plahotniuc kényére-kedvére átalakította a választási rendszert, addigra az EU-párti köntöst hordó oligarcha elidegenítette magától az EU-t. Hiába ugyanis az anyagi és médiabeli fölény, a demokraták nem tudtak egyeduralomra törni, a korábban az oligarchával üzletelő Dodon elnök pedig hosszas dilemmázás után beadta a derekát, és összeált az EU-párti ACUM-mal.

A Néppárt szerint a szocialisták elárulták az embereket

„Moldova nem az a hely, ahol a happy end aranytálcán érkezik” – írta az Azonnalin megjelent elemzésében Mizsei Kálmán, aki 2007 és 2011 között az Európai Unió Moldovai Különleges Megbízottja volt, és igaza lett: azt követően, hogy Plahotniuc magángépén elhagyta volna az országot, lehetett rá számítani, hogy a PSRM és az ACUM közötti kényszerkoalíció nem lesz hosszú életű. Mizsei akkor mégis azt írta, a legfontosabb az lenne, hogy amíg a koalíció kitart, megszabadítsák Plahotniuc befolyásától az országot és létrehozzák a jogállamiság garanciáit Moldovában.

A tény azonban, hogy pont az igazságügyi reform és az új legfőbb ügyész kiválasztása miatt bukott el a kormánytöbbség, nem sok bizakodásra ad okot.

Az Európai Néppárt – melynek tagja az ACUM is – már sajtóközleményben reagált a történtekre: a pártcsalád elnöke, Joseph Daul azt írja, Moldova korrupciómentesítése és a jogállamiság felépítése „sajnos csak a Sandu-kormány célja volt, és nem pedig a PSRM-é és Dodon elnöké”. Daul szerint a PSRM ígéretei a reformról sosem voltak igazak, és soha nem is akartak független igazságszolgáltatást létrehozni. „A szocialisták újból elárulták a polgárokat, az országot és a jövő generációkat” – fogalmazott Daul.

BORÍTÓKÉP: Maia Sandu egészen eddigi moldovai miniszterelnök / Wikipédia

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek