+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 13. szerda, 11:58
A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de nagyon úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

Hogy az online vásárlás mennyire megváltoztatott mindent körülöttünk, arra nagyon jó példa a black friday kifejezés létezése Magyarországon: Ameddig nem is olyan régen még maximum a külföldi sajtóban értesülhettünk róla, hogy létezik egy nap a hülye angoloknál, amikor agyonverik egymást a boltban egy robotgépért,

 

addig ma már meglepően sok ember tényleg előre készül arra, hogy nagyon olcsón jusson hozzá az általa kinézett bármihez az interneten.

 

Az itthon piacvezetőnek számító eMAG sajtótájékoztatót is tartott a jövő hét pénteki pénzszórás előtt: a cég státuszát jól jellemzi, hogy még az is belefér nekik, hogy a közvetlen riválisaik ezen a héten tartják a black fridayt. Súlyos statisztikák következnek az online vásárlásra szakosodott cégtől:

 

+ A felméréseik szerint az emberek 90 százaléka tudja, mi az a black friday, és 30 százalékuk tervezi, hogy vásárolni fog valamit.

 

+ 2014 óta van náluk black friday. Akkor 1,6 milliárd forintnyi eladásuk volt, ez tavalyra 6,8 milliárd lett, és erre az évre tíz százalékos növekedéssel kalkulálnak.

 

+ Tavaly nagyjából 650 ezer leértékelt terméket adtak el.

 

+ November 22-én 1,8 millió egyéni látogatóra számítanak az oldalon, csak tavalyhoz képest hárommillió eurót költöttek szerverfejlesztésre. Ez huszonhétszer töltené meg a Puskás Ferenc Arénát.

 

Azért mégis az a legérdekesebb, hogy ezen az egészen mennyit bukik a cég ahhoz képest, amennyit normál esetben kaszálna hasonló eladásokkal? Bár számokat nem kaptunk, az talán nem véletlen, hogy tíz hónapig készülnek erre az egyetlen napra, és az akcióban részvevő partnerekkel együtt dolgozhatnak az árakon, amikkel kapcsolatban „minden be van tervezve”. Ezt akár lefordíthatjuk úgy is, hogy nem bukik rajta különösképpen senki. 

 

Ha valaki azt hinné, ez a novemberi vásároltatás legfelső polca, téved: egy ideje lehet tudni, hogy az eMAG összeolvad az online vásárlások piacán eddig második Extreme Digitallal, amivel jó eséllyel létrejön a hasonló szolgáltatások szörnyetege Magyarországon: a fúzió után nem csak meg akarják tartani a 600 dolgozót, hanem pár év alatt a sokszorosára növelni, amiről mi továbbra is csak arra tudunk következtetni, hogy a black friday-mániának még a mostani iszonyatos számok sem a csúcsát jelentik.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt.

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

Arra mondták ezt az oroszok, hogy az USA szeretné meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyvereladási embargót az ENSZ-ben, ami október közepén járna le.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás