+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Bár az Észak-Amerikában és Nyugat-Európában tapasztalható tömegjelenetek nem jellemzők Törökországban, de a helyiek ugyancsak előszeretettel nyitják ki pénztárcájukat Black Friday alkalmából – számolt be a Hürriyet Daily News. Az utóbbi évtizedekben globális jelenséggé váló Black Friday az Egyesült Államokból származik, ahol hagyományosan a hálaadást követő péntektől számítják a karácsonyi vásárlási láz kezdetét, amit bevett szokás szerint egy hatalmas leárazással indítanak útjára.

 

Idén különösen nagy akciók várták a vásárlókat Törökországban, hiszen az Amazon pár hónapja indította el saját portálját a mintegy 80 millió potenciális vevővel rendelkező török piacon.

 

A tömeges leárazások ellenére a Black Friday, azaz „fekete péntek”-feliratok viszont szembeötlően hiányoznak a törökországi üzletekből és webshopokból.

 

A muszlimoknak ugyanis a péntek a szent napjuk, így a Black Friday-szókapcsolat jelentős ellenérzéseket válthatna ki a vallásos vásárlókból.

 

Éppen ezért a globálisan bevett szlogen helyett kreatív megoldásokkal igyekeznek felhívni a figyelmet az akciókra. A fentebb már említett amerikai Amazon „várva várt péntek” névvel illeti leárazásait, míg a műszaki cikkeket forgalmazó német áruházlánc, a Media Markt „mesés péntekre” keresztelte az eseményt.

 

Volt olyan török vállalat, amely a saját nevét felhasználva cserélte ki a kifogásolt jelzőt, így lett a Teknosa akciójából „Techno Friday”. Egyesek viszont inkább a péntektől szabadultak meg, így „legendás akció” és „fekete akció” reklámokkal is találkozhattak a vásárlók.

 

FOTÓ: Instagram / Inong Hunain

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Évtizedek óta betiltott rákkeltő hatású anyagot is találtak a La Manche csatornánál
élő delfinek szervezetében.

Galambok, varjak, kutyák, macskák és delfinek titkosszolgálati kiképzésével is kísérletezett a hetvenes években a CIA egy, a titkosítás alól most feloldott dokumentum szerint.

A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Az angol nyelv pedig a mandarin egyik dialektusa. De mennyire kell ezt komolyan venni? Salát Gergely Kína-szakértő magyarázta el az Azonnalinak.

A villamosiparban szigetelőnek használt kén-hexafluorid bír a legmagasabb felmelegedési potenciállal a világon, és egyre több szivárog belőle a levegőbe.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás