Visszaszólt az RMDSZ a Momentumnak

Szerző: Pintér Bence
2019.11.05. 11:02

Az RMDSZ szerint a Momentum elnöke által favorizált román elnökjelölt annyira veszi komolyan a magyarok képviseletét, hogy Fekete-Győr beszédét is inkább agyonhallgatják.

Visszaszólt az RMDSZ a Momentumnak

Mint arról tegnap beszámoltunk: a liberális USR-PLUS elnökjelöljte, Dan Barna támogatására buzdítja az erdélyi magyarokat Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a román elnökválasztáson. De mit gondol a Momentum elnökének álláspontjáról a Kelemen Hunor személyében elnökjelöltet is állító RMDSZ?

„Minden párt maga dönti el, hogy kit támogat Olyan erőt, amelyik a magyar közösséget képviseli vagy olyat, amelyik csak a magyarok szavazatát akarja a problémáik nélkül”

– válaszolta Hegedűs Csilla, a párt szóvivője az Azonnali kérdésére. „Nyilván nem kerüli el a Momentum sajtófigyelőinek figyelmét az a tény sem, hogy a Barna stáb gondosan eltitkolta elnökük látogatását a román sajtó elől, beszédéről például semmilyen román nyelvű híradás nem emlékezett meg” – írta Hegedűs.

Fekete-Győr a rendezvényen egyébként a kisebbségi jogok fontosságáról beszélt, és azt is megjegyezte a Transindex szerint, hogy a romániai magyar kisebbségek védelme az USR-PLUS segítségével végre a helyére kerülhet. A szóvivő szerint erre is jó példa, amiról fent beszéltek ,tehát: ha valaki – adott esetben a Barna-stáb – „gondosan ügyel arra, hogy a nemzeti kérdés rendezését sürgető beszéd ne kerüljön bele a román médiába, az véleményem szerintpontosan kifejezi azt a komolyságot, amivel ezt az ügyet az USR-PLUS kezeli”.

„Azt se feledjük, hogy maga Dan Barna nyilatkozta nemrégiben, hogy magyar kérdés nincs, mindenkinek túl kell lépni az etnikai problémákon”

– emlékeztetett Hegedűs Barna szeptemberi beszédére.

A szóvivőt arról is kérdeztük, hogy milyen az RMDSZ és a Momentum viszonya, miután Fekete-Győr az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy „az RMDSZ-nek is érdekében áll a Momentummal, mint leendő kormányzó párttal kapcsolatot kiépíteni”. Hegedűs elmondta: megtörtént a kapcsolatfelvétel: tavaly, amikor a Momentum elnöke Kolozsváron járt, találkozott  RMDSZ-es politikusokkal.

Közben Orbán Balázs, a MIniszterelnökség államtitkára az Instagramra posztolt egy képet magáról, amint egy táblát tart, amin azt üzeni Fekete-Győrnek: „Nekünk meg az az alap, hogy ha van magyar jelölt, azt támogatjuk!”

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek