Kit támogasson még a Momentum?

2019.11.12. 10:31

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban: Romániában nem az USR-elnök Dan Barna fog megmérkőzni Klaus Johannisszal az elnökválasztás második fordulójában, és a magyarok felé gesztusokat tevő Progresszív Szlovákiának sem jöhetett jól, hogy Donáth Anna lebüszkeszlovákozta a felvidéki magyarokat. Ezek után kinek nyújtson még segítséget a Momentum? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Kit támogasson még a Momentum?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Elég nagyot ment az utóbbi napokban a Momentum, már ami a segítő szándékot illeti. Először Fekete-Győr András járt Kolozsváron, hogy besegítsen romániai liberális társainak, az USR-PLUS pártszövetségnek a romániai elnökválasztás vasárnap véget ért első fordulójában, ahol az USR elnöke, Dan Barna is jelölt volt.

Fekete-Győr azzal indokolta, hogy nem a magyar RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor, hanem Dan Barna mellett kampányolt, hogy szerinte Kelemen Hunorral ellentétben Dan Barnának „esélye is van nyerni”, így a magyarok vele járnak a legjobban, ráadásul az USR-PLUS-nak is komoly kisebbségvédelmi programja van. Ez olyannyira bejött, hogy a vasárnap zárult első fordulóban

Dan Barna 16,4 százalékkal mindössze a harmadik helyen végzett, és őt még a korábban a kormány éléről kipenderített, PSD-s Viorica Dăncilă is több, mint hat százalékponttal verte,

míg a toronymagas esélyes, a második ciklusáért induló Klaus Johannis 39 százalékkal zárt az élen. (A Johannis és Dăncilă között megrendezendő második fordulóra november 24-én fog sor kerülni.) De ha ez még nem lenne elég, kiderült az is, hogy a Fekete-Győr által emlegetett „komoly kisebbségvédelmi program” nem létezik, így a Momentum elnöke kénytelen volt korrigálni, hogy leírt programot ő sem látott, csupán az USR-PLUS nyilatkozataira, valamint a velük folytatott beszélgetésekre alapozza, hogy az USR-PLUS-szal jól járnának a romániai magyarok.

Mindeközben Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője Szlovákiában járt, ahol 2020. február 29-én parlamenti választásokat tartanak. Az ottani liberálisok, a Progresszív Szlovákia-SPOLU pártszövetség komáromi rendezvényén a politikus kijelentette: „lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk.”

Az, hogy a Momentum politikusa lebüszkeszlovákozta a felvidéki magyarokat, annyira nem jöhetett jól annak a Progresszív Szlovákiának, ami próbál gesztusokat tenni a magyar kisebbség felé:

a választásra készülve például a párton belül magyar platformot is alapítottak, ami a magyar kisebbség problémáival hivatott foglalkozni. Donáth Anna vasárnap Facebook-bejegyzésében kért bocsánatot a félreérthető mondatáért, és sajnálatát fejezte ki, ha ezzel megbántott „a felvidéki magyarok közül némelyeket”, mégis: úgy tűnik, rossz ómen, ha a Momentum valaki mellett ki akar állni.

Hát döntsenek az olvasók, kinek kívánnák még, hogy a Momentum besegítsen egy picit. Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek