+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 22. kedd, 18:19
Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát, ő azonban beül a parlamentbe. Egyelőre független lesz, de ha Strache megcsinálja végül az új pártját, a feleség lehet annak első képviselője.

Miután a szeptember végi előrehozott választásokon az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a vártnál is rosszabbul szerepelt, megindult a bukásért az ibiziai videó és a pártkasszából finanszírozott privátköltései miatt kritizált egykori pártelnök, Heinz-Christian Strache kiszorítása a pártból.

 

A volt pártelnök végül maga vette a kalapját, nem várta meg a megalázó kizárást. A párt azonban – hiába fenyegetőzött ügyvédekkel Strache – nem adta vissza a személyes Facebook-oldalának adminjogait ezután sem. Ezeket már a kampány során Strache leadni kényszerült, ezzel elvesztette a közvetlen kommunikáció lehetőségét a majdnem nyolcszázezres követői táborral.

 

A pártból való lelépése után azonban vissza akarta kapni az oldalt – vélhetően éppen azért, mert új párt építése esetén jól jöhet a méglévő tábor mozgósítása. Az FPÖ azonban nem adta vissza neki, inkább

 

az egész oldalt múlt pénteken becsukták – azaz már nem érhető el a HC Strache nevű Facebook-oldal.

 

Helyette Strache létrehozott egy Heinz-Christian Strache nevű oldalt, de ezt egyelőre még csak alig ötvenezren lájkolják.

 

A feleség marad

 

Mindazonáltal nem csak a Facebook-oldalért való küzdelem mutatja, hogy Strache vissza akarhat még térni a politikába – mondjuk a jövőre esedékes bécsi tartományi választásokon egy saját listával.

 

Az is a politikai tervek mellett szól, hogy felesége, Philippa Strache végül mégis beül a holnap alakuló osztrák parlamentbe. Mint ismert, Philippa Strache az FPÖ bécsi listáján szerzett mandátumot. A párt egykori állatjogi szóvivőjét az FPÖ először jogi eszközökkel akarta elütni a mandátumszerzéstől, aztán

 

maga Philippa Strache mondta azt, hogy a férje elleni intrikák miatt nem is kér már a mandátumból – de végül meggondolta magát, és beül.

 

HEINZ-CHRISTIAN ÉS PHILIPPA STRACHE EGYÜTT MARADNAK AZ FPÖ ELLENÉBEN. FOTÓ: HEINZ-CHRISTIAN STRACHE / FACEBOOK

 

Philippa Strache maga is részese volt a férje körüli botrányoknak, ugyanis kiderült: az ő részére is biztosított a párt havi tizenegyezer eurós keretet, amit személyes célokra költhetett el. Utóbb azt mondta: ez volt a fizetség az állatjogi szóvivősködésért. Ami csak azért sajátos, mert előtte mindig azt állította: ezt a feladatot ingyen, társadalmi munkában látja el.

 

Azt Herbert Kickl, bukott belügyminiszter, az FPÖ jelenlegi frakcióvezetője leszögezte: Strache felesége nem ülhet be a párt parlamenti klubjába. (Ausztriában – a monarchia parlamentjének szokását továbbvíve – nem frakcióik, hanem parlamenti klubjaik vannak a pártoknak.) Mindazonáltal a helyzet nem annyira egyszerű, ugyanis Philippa tagja az FPÖ-nek, férjével ellentétben nem zárták ki.

 

A mandátum Philippa Strachének azért is jöhet jól, mert mentelmi jogot biztosít számára. A bécsi ügyészség ugyanis bejelentette: a pártkasszából finanszírozott magánélet miatt nemcsak Heinz-Christian, de Philippa Strache ellen is nyomozást rendeltek el. Jogászok szerint azonban Philippát nem védené meg az immunitás, ugyanis az csak Ausztriában a politikai tevékenységgel összefüggésben véd, azaz az ügyészség, ha vádat emel, nem is kell kérje Strache mentelmi jogának felfüggesztését.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás