+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 22. kedd, 18:19
Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát, ő azonban beül a parlamentbe. Egyelőre független lesz, de ha Strache megcsinálja végül az új pártját, a feleség lehet annak első képviselője.

Miután a szeptember végi előrehozott választásokon az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a vártnál is rosszabbul szerepelt, megindult a bukásért az ibiziai videó és a pártkasszából finanszírozott privátköltései miatt kritizált egykori pártelnök, Heinz-Christian Strache kiszorítása a pártból.

 

A volt pártelnök végül maga vette a kalapját, nem várta meg a megalázó kizárást. A párt azonban – hiába fenyegetőzött ügyvédekkel Strache – nem adta vissza a személyes Facebook-oldalának adminjogait ezután sem. Ezeket már a kampány során Strache leadni kényszerült, ezzel elvesztette a közvetlen kommunikáció lehetőségét a majdnem nyolcszázezres követői táborral.

 

A pártból való lelépése után azonban vissza akarta kapni az oldalt – vélhetően éppen azért, mert új párt építése esetén jól jöhet a méglévő tábor mozgósítása. Az FPÖ azonban nem adta vissza neki, inkább

 

az egész oldalt múlt pénteken becsukták – azaz már nem érhető el a HC Strache nevű Facebook-oldal.

 

Helyette Strache létrehozott egy Heinz-Christian Strache nevű oldalt, de ezt egyelőre még csak alig ötvenezren lájkolják.

 

A feleség marad

 

Mindazonáltal nem csak a Facebook-oldalért való küzdelem mutatja, hogy Strache vissza akarhat még térni a politikába – mondjuk a jövőre esedékes bécsi tartományi választásokon egy saját listával.

 

Az is a politikai tervek mellett szól, hogy felesége, Philippa Strache végül mégis beül a holnap alakuló osztrák parlamentbe. Mint ismert, Philippa Strache az FPÖ bécsi listáján szerzett mandátumot. A párt egykori állatjogi szóvivőjét az FPÖ először jogi eszközökkel akarta elütni a mandátumszerzéstől, aztán

 

maga Philippa Strache mondta azt, hogy a férje elleni intrikák miatt nem is kér már a mandátumból – de végül meggondolta magát, és beül.

 

HEINZ-CHRISTIAN ÉS PHILIPPA STRACHE EGYÜTT MARADNAK AZ FPÖ ELLENÉBEN. FOTÓ: HEINZ-CHRISTIAN STRACHE / FACEBOOK

 

Philippa Strache maga is részese volt a férje körüli botrányoknak, ugyanis kiderült: az ő részére is biztosított a párt havi tizenegyezer eurós keretet, amit személyes célokra költhetett el. Utóbb azt mondta: ez volt a fizetség az állatjogi szóvivősködésért. Ami csak azért sajátos, mert előtte mindig azt állította: ezt a feladatot ingyen, társadalmi munkában látja el.

 

Azt Herbert Kickl, bukott belügyminiszter, az FPÖ jelenlegi frakcióvezetője leszögezte: Strache felesége nem ülhet be a párt parlamenti klubjába. (Ausztriában – a monarchia parlamentjének szokását továbbvíve – nem frakcióik, hanem parlamenti klubjaik vannak a pártoknak.) Mindazonáltal a helyzet nem annyira egyszerű, ugyanis Philippa tagja az FPÖ-nek, férjével ellentétben nem zárták ki.

 

A mandátum Philippa Strachének azért is jöhet jól, mert mentelmi jogot biztosít számára. A bécsi ügyészség ugyanis bejelentette: a pártkasszából finanszírozott magánélet miatt nemcsak Heinz-Christian, de Philippa Strache ellen is nyomozást rendeltek el. Jogászok szerint azonban Philippát nem védené meg az immunitás, ugyanis az csak Ausztriában a politikai tevékenységgel összefüggésben véd, azaz az ügyészség, ha vádat emel, nem is kell kérje Strache mentelmi jogának felfüggesztését.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tesznek-e óvintézkedéseket? És mit csinálnak, ha betegen akarnak szobát kérni náluk? Megkérdeztük!

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás