+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Illés Gergő
2019. október 1. kedd, 11:47
Miután az Osztrák Szabadságpárt felső-ausztriai elnöke bejelentette, Strache FPÖ-tagságát kedden fogja felfüggeszteni az elnökség, a bukott alkancellár kedd reggel ezt megelőzendő bejelentette: maga függeszti fel a párttagságot, és kivonul a politikából. Közben Strache ellen egyre ellenségesebb a hangulat a párton belül, sokak szerint a volt alkancellár miatt szerepelt olyan rosszul az FPÖ most vasárnap.

A vasárnapi osztrák előrehozott parlamenti választások legnagyobb vesztese a szélsőjobboldali FPÖ. A párt, melynek volt elnöke nemrégiben még Orbán Viktor munkahelyének teraszán cigizett, húsz százalékos eredményt sem tudott elérni vasárnap, így minden bizonnyal ellenzékbe fog kényszerülni.

 

Ennél nagyobb gond számukra azonban, hogy a pártot átszelik a törésvonalak, amelyek 2005 után ismét pártszakadáshoz vezethetnek. Akkor Jörg Haider lépett ki, és vette át tőle az FPÖ-t Heinz-Christian Strache. Most Strache kényszerülhet távozásra – pontosabban:

 

a bukott alkancellárt saját pártja akarta kirakni.

 

Mint ismert, az egész mostani előrehozott választásokra Strache ibiziai videója miatt került sor. A politikus májusban visszalépett a pártelnökségtől. De folyamatosan jöttek a botrányok utána is. A választások előtt egy héttel az is kiderült – mivel az FPÖ új bécsi elnöke, az Azonnali által is meginterjúvolt Dominik Nepp volt szíves elmondani –, hogy Strache pártpénzen élt nagylábon: havi 10 000 euró állt rendelkezésére, és a hírek szerint felesége is kapott a párttól havi 11 000 eurót.

 

Strache végül el se indult a választásokon, helyette felesége szerepelt a párt bécsi listáján. De Philippa Strache állítólag annyira megsértődött az FPÖ-re, amely gyakorlatilag folyamatosan pakolta ki Strache botrányait a sajtónak, hogy hétfőn bejelentette: nem is veszi át a mandátumát.

 

Strache is teljesen elszigetelődött a párton belül, ráadásul láthatóan már korábbi népszerűsége is elveszett: számos FPÖ-s Strache Facebook-oldalán gyalázza a volt pártelnököt, mert őt teszik felelőssé az FPÖ csúfos választási szerepléséért.

 

Azaz Strachénak arról is le kell tennie talán, hogy jövőre egy önálló listával induljon el a bécsi tartományi választásokon. Az édes bosszúban ugyanis egyre kevesebb FPÖ-s követné.

 

Az azonban már egyre biztosabb: FPÖ-s szinekben Strache már nem lesz része az osztrák politikának. Már korábban is cikkezett az osztrák sajtó és az Azonnali arról, hogy vélhetően az FPÖ-ből kizárják Strachét a választások után. Ez most már nem csak pletyka: Mandred Haimbuchner, az FPÖ felső-ausztriai elnöke az OÖ Nachrichten napilapnak hétfőn elárulta: kedden ül össze az FPÖ elnöksége, ahol felfüggesztik Strache párttagságát. Ez az első lépés, hogy az FPÖ-t 2005 és 2019 között vezető politikust végleg kilökje a soraiból a pártja. 

 

Ezt megelőzendő kedd reggel a volt alkancellár egy borbárban tett bejelentést a sajtónak Bécs belvárosában: eszerint

 

felfüggeszti saját párttagságát és visszavonul a politikából, a magánszférában kezdi újra.

 

Strache a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy az ellene felhozott vádak a tízezer eurós havi számlával kapcsolatban hamisak, s egyúttal mindenkit felszólított, hogy ne legyen előítéletes az üggyel kapcsolatban. 

 

Ezzel Strache beelőzte pártjának szövetségi végrehajtó bizottságát, mely most délután ült volna össze, Strache felfüggesztése és kizárása céljából. A volt alkancellár azt is közölte, az országos pártvezetés nem volt hajlandó vele párbeszédet folytatni az üggyel kapcsolatban. Strache az osztrák sajtó információi szerint a magánszférába távozna. Hogy ott a fogtechnikus végzettségű politikus mihez kezdene, nem tudni.

 

BORÍTÓKÉP: Norbert Hofer (balra), Strache (középen) és Herbert Kickl (jobbra) FPÖ-s politikusok. HC Strache / Facebook

 

Heinz-Christian Strache politikai karrierjétől a 2010-es bécsi választásokra írt kampányrapjével búcsúzunk:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás