Hivatalos: Strache kiszáll a politikából és felfüggeszti párttagságát

2019.10.01. 11:47

Miután az Osztrák Szabadságpárt felső-ausztriai elnöke bejelentette, Strache FPÖ-tagságát kedden fogja felfüggeszteni az elnökség, a bukott alkancellár kedd reggel ezt megelőzendő bejelentette: maga függeszti fel a párttagságot, és kivonul a politikából. Közben Strache ellen egyre ellenségesebb a hangulat a párton belül, sokak szerint a volt alkancellár miatt szerepelt olyan rosszul az FPÖ most vasárnap.

Hivatalos: Strache kiszáll a politikából és felfüggeszti párttagságát

A vasárnapi osztrák előrehozott parlamenti választások legnagyobb vesztese a szélsőjobboldali FPÖ. A párt, melynek volt elnöke nemrégiben még Orbán Viktor munkahelyének teraszán cigizett, húsz százalékos eredményt sem tudott elérni vasárnap, így minden bizonnyal ellenzékbe fog kényszerülni.

Ennél nagyobb gond számukra azonban, hogy a pártot átszelik a törésvonalak, amelyek 2005 után ismét pártszakadáshoz vezethetnek. Akkor Jörg Haider lépett ki, és vette át tőle az FPÖ-t Heinz-Christian Strache. Most Strache kényszerülhet távozásra – pontosabban:

a bukott alkancellárt saját pártja akarta kirakni.

Mint ismert, az egész mostani előrehozott választásokra Strache ibiziai videója miatt került sor. A politikus májusban visszalépett a pártelnökségtől. De folyamatosan jöttek a botrányok utána is. A választások előtt egy héttel az is kiderült – mivel az FPÖ új bécsi elnöke, az Azonnali által is meginterjúvolt Dominik Nepp volt szíves elmondani –, hogy Strache pártpénzen élt nagylábon: havi 10 000 euró állt rendelkezésére, és a hírek szerint felesége is kapott a párttól havi 11 000 eurót.

Strache végül el se indult a választásokon, helyette felesége szerepelt a párt bécsi listáján. De Philippa Strache állítólag annyira megsértődött az FPÖ-re, amely gyakorlatilag folyamatosan pakolta ki Strache botrányait a sajtónak, hogy hétfőn bejelentette: nem is veszi át a mandátumát.

Strache is teljesen elszigetelődött a párton belül, ráadásul láthatóan már korábbi népszerűsége is elveszett: számos FPÖ-s Strache Facebook-oldalán gyalázza a volt pártelnököt, mert őt teszik felelőssé az FPÖ csúfos választási szerepléséért.

Azaz Strachénak arról is le kell tennie talán, hogy jövőre egy önálló listával induljon el a bécsi tartományi választásokon. Az édes bosszúban ugyanis egyre kevesebb FPÖ-s követné.

Az azonban már egyre biztosabb: FPÖ-s szinekben Strache már nem lesz része az osztrák politikának. Már korábban is cikkezett az osztrák sajtó és az Azonnali arról, hogy vélhetően az FPÖ-ből kizárják Strachét a választások után. Ez most már nem csak pletyka: Mandred Haimbuchner, az FPÖ felső-ausztriai elnöke az OÖ Nachrichten napilapnak hétfőn elárulta: kedden ül össze az FPÖ elnöksége, ahol felfüggesztik Strache párttagságát. Ez az első lépés, hogy az FPÖ-t 2005 és 2019 között vezető politikust végleg kilökje a soraiból a pártja. 

Ezt megelőzendő kedd reggel a volt alkancellár egy borbárban tett bejelentést a sajtónak Bécs belvárosában: eszerint

felfüggeszti saját párttagságát és visszavonul a politikából, a magánszférában kezdi újra.

Strache a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy az ellene felhozott vádak a tízezer eurós havi számlával kapcsolatban hamisak, s egyúttal mindenkit felszólított, hogy ne legyen előítéletes az üggyel kapcsolatban. 

Ezzel Strache beelőzte pártjának szövetségi végrehajtó bizottságát, mely most délután ült volna össze, Strache felfüggesztése és kizárása céljából. A volt alkancellár azt is közölte, az országos pártvezetés nem volt hajlandó vele párbeszédet folytatni az üggyel kapcsolatban. Strache az osztrák sajtó információi szerint a magánszférába távozna. Hogy ott a fogtechnikus végzettségű politikus mihez kezdene, nem tudni.

BORÍTÓKÉP: Norbert Hofer (balra), Strache (középen) és Herbert Kickl (jobbra) FPÖ-s politikusok. HC Strache / Facebook

Heinz-Christian Strache politikai karrierjétől a 2010-es bécsi választásokra írt kampányrapjével búcsúzunk:

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek