+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Illés Gergő
2019. október 1. kedd, 11:47
Miután az Osztrák Szabadságpárt felső-ausztriai elnöke bejelentette, Strache FPÖ-tagságát kedden fogja felfüggeszteni az elnökség, a bukott alkancellár kedd reggel ezt megelőzendő bejelentette: maga függeszti fel a párttagságot, és kivonul a politikából. Közben Strache ellen egyre ellenségesebb a hangulat a párton belül, sokak szerint a volt alkancellár miatt szerepelt olyan rosszul az FPÖ most vasárnap.

A vasárnapi osztrák előrehozott parlamenti választások legnagyobb vesztese a szélsőjobboldali FPÖ. A párt, melynek volt elnöke nemrégiben még Orbán Viktor munkahelyének teraszán cigizett, húsz százalékos eredményt sem tudott elérni vasárnap, így minden bizonnyal ellenzékbe fog kényszerülni.

 

Ennél nagyobb gond számukra azonban, hogy a pártot átszelik a törésvonalak, amelyek 2005 után ismét pártszakadáshoz vezethetnek. Akkor Jörg Haider lépett ki, és vette át tőle az FPÖ-t Heinz-Christian Strache. Most Strache kényszerülhet távozásra – pontosabban:

 

a bukott alkancellárt saját pártja akarta kirakni.

 

Mint ismert, az egész mostani előrehozott választásokra Strache ibiziai videója miatt került sor. A politikus májusban visszalépett a pártelnökségtől. De folyamatosan jöttek a botrányok utána is. A választások előtt egy héttel az is kiderült – mivel az FPÖ új bécsi elnöke, az Azonnali által is meginterjúvolt Dominik Nepp volt szíves elmondani –, hogy Strache pártpénzen élt nagylábon: havi 10 000 euró állt rendelkezésére, és a hírek szerint felesége is kapott a párttól havi 11 000 eurót.

 

Strache végül el se indult a választásokon, helyette felesége szerepelt a párt bécsi listáján. De Philippa Strache állítólag annyira megsértődött az FPÖ-re, amely gyakorlatilag folyamatosan pakolta ki Strache botrányait a sajtónak, hogy hétfőn bejelentette: nem is veszi át a mandátumát.

 

Strache is teljesen elszigetelődött a párton belül, ráadásul láthatóan már korábbi népszerűsége is elveszett: számos FPÖ-s Strache Facebook-oldalán gyalázza a volt pártelnököt, mert őt teszik felelőssé az FPÖ csúfos választási szerepléséért.

 

Azaz Strachénak arról is le kell tennie talán, hogy jövőre egy önálló listával induljon el a bécsi tartományi választásokon. Az édes bosszúban ugyanis egyre kevesebb FPÖ-s követné.

 

Az azonban már egyre biztosabb: FPÖ-s szinekben Strache már nem lesz része az osztrák politikának. Már korábban is cikkezett az osztrák sajtó és az Azonnali arról, hogy vélhetően az FPÖ-ből kizárják Strachét a választások után. Ez most már nem csak pletyka: Mandred Haimbuchner, az FPÖ felső-ausztriai elnöke az OÖ Nachrichten napilapnak hétfőn elárulta: kedden ül össze az FPÖ elnöksége, ahol felfüggesztik Strache párttagságát. Ez az első lépés, hogy az FPÖ-t 2005 és 2019 között vezető politikust végleg kilökje a soraiból a pártja. 

 

Ezt megelőzendő kedd reggel a volt alkancellár egy borbárban tett bejelentést a sajtónak Bécs belvárosában: eszerint

 

felfüggeszti saját párttagságát és visszavonul a politikából, a magánszférában kezdi újra.

 

Strache a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy az ellene felhozott vádak a tízezer eurós havi számlával kapcsolatban hamisak, s egyúttal mindenkit felszólított, hogy ne legyen előítéletes az üggyel kapcsolatban. 

 

Ezzel Strache beelőzte pártjának szövetségi végrehajtó bizottságát, mely most délután ült volna össze, Strache felfüggesztése és kizárása céljából. A volt alkancellár azt is közölte, az országos pártvezetés nem volt hajlandó vele párbeszédet folytatni az üggyel kapcsolatban. Strache az osztrák sajtó információi szerint a magánszférába távozna. Hogy ott a fogtechnikus végzettségű politikus mihez kezdene, nem tudni.

 

BORÍTÓKÉP: Norbert Hofer (balra), Strache (középen) és Herbert Kickl (jobbra) FPÖ-s politikusok. HC Strache / Facebook

 

Heinz-Christian Strache politikai karrierjétől a 2010-es bécsi választásokra írt kampányrapjével búcsúzunk:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ateliers Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát.

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás