+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. augusztus 21. szerda, 14:29
Kutyás szelfik helyett az FPÖ Strache régi riválisáról szóló posztokkal árasztja el a bukott pártelnök rajongói oldalát.

Miután hivatalosan is elindult Ausztriában a választási kampány, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) rendeznie kellett a sorait az online térben is. A párt ezért fogta magát, és elvette Heinz-Christian Strache, az ibizai videóbotrányba – ahol egy kamuorosz kamuoligarcharokonnal közbeszerzéseket ígérget baráti médiavásárlásért cserébe – belebukott volt alkancellár-pártelnöktől a Facebook-oldalának adminjogait. Strache oldalának a cikk írásakor 794 ezer lájkolója volt: lényegében ez az FPÖ legnagyobb elérésű médiafelülete.

 

Vagyis Strache mostantól nem posztolhat csak úgy akármit, először el kell küldenie a bejegyzést az FPÖ-pártközpontba, ahol eldöntik, megjelenhet-e a poszt, és ha igen, milyen formában.

 

A korlátozás a Heute című ingyenes bulvárlap FPÖ-s informátorai szerint már öt napja él, ezért történhetett például az, hogy Strache a Facebook-oldalán arra buzdított mindenkit, hogy nézze meg az FPÖ-t jelenleg vezető Norbert Hofer hétfő esti tévéinterjúját, ahol Hofer – aki korábban pártja államfőjelöltje is volt, és az FPÖ-n belül mindig is Strache ellenlábasaként tartották számon – kifejezetten kritikus volt Strachéval szemben. Mi több, konkrétan kijelentette, hogy Strache egészen addig nem térhet vissza a politikába, amíg akár csak egy jogi eljárás folyik ellene az ibizai videó vagy a kaszinóbotrány kapcsán, hozzátéve, hogy Strache ibizai viselkedése sokat ártott pártjának.

 

STRACHE OLDALÁN PÁR NAPJA JELENTŐSEN MEGNŐTTEK A NORBERT HOFER FPÖ-ELNÖKÖT NÉPSZERŰSÍTŐ BEJEGYZÉSEK. POSZTOK A PÁRTKÖZPONTBÓL.

 

A Heute ezért tudni véli, hogy a Hofer-interjút előre ajánló bejegyzés már az FPÖ-központból jött, nem Strache okostelefonjáról. A Heutenek nyilatkozó FPÖ-s szerint Strache egójának kifejezetten rosszul esik, hogy semmit nem tud tenni a szájkosár ellen.

 

Mosolygó állatorvos az FPÖ élén

 

Az idei osztrák választási kampányban egyébként valószínűleg Norbert Hofernek van a legnehezebb dolga: FPÖ-elnökként egyszerre kell

 

+ kezelnie valahogy a Strache-problémát, a volt pártelnök ugyanis mihamarabb vissza akar térni a politikába,

 

 kordában kell tartania a Strache bécsi embereit a pártpozíciókból kiszorító revansvágyó felső-ausztriai pártszervezetet, 

 

 a választók számára kormányzóképességet kell mutatnia,

 

 és mindezek mellett úgy kell érvelnie egy újabb ÖVP-FPÖ-koalíció mellett, hogy pártja kifejezetten kínos, és sorozatos botrányait elkeni.

 

Rainer Nowak, a Die Presse főszerkesztője a lap előfizetők számára elérhető kedd reggeli hírlevelében Hofert ezért egy olyan állatorvosként jellemezte, akinek el kell altatnia egy aranyos házikedvencet, és közben barátságos mosollyal empátiát akar kelteni mind az állatban, mind az állattulajdonosokban.

 

Az előrehozott osztrák választást szeptember 29-én tartják. Egy augusztus 14-én publikált közvélemény-kutatás szerint Sebastian Kurz ÖVP-je stabilan első 35 százalékkal, a szocdem SPÖ 23 százalékkal a második, az FPÖ 20 százalékkal harmadik. A kispártok közül a Zöldek állnak a legjobban, 11 százalékon, a Momentummal jó viszonyt ápoló jobboldali-liberális Neos 8 százalékon áll, Peter Pilz zöldpolitikus elitellenes Liste Jetzt pártját pedig egyelőre az Ausztriában 4 százalékos parlamenti bejutási küszöb alatt, 2 százalékon mérik.

 

FRISSÍTÉS (17:00): Strache a Facebookon reagált a hírre, mondván nem teljesen igaz ez a sztori, ő igenis tud posztolni, és a Facebook-oldala eleve az övé, hiszen az ő fotója látszik rajta, az ő tartalmai vannak rajta. Mindössze annyi változott, hogy az FPÖ lett az admin, az ő jogosultsága pedig szerkesztői lett. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás