Elvette Strache facebookos adminjogait az FPÖ, így nem tud már szólni 800 ezer lájkolójához

Szerző: Bukovics Martin
2019.08.21. 14:29

Kutyás szelfik helyett az FPÖ Strache régi riválisáról szóló posztokkal árasztja el a bukott pártelnök rajongói oldalát.

Elvette Strache facebookos adminjogait az FPÖ, így nem tud már szólni 800 ezer lájkolójához

Miután hivatalosan is elindult Ausztriában a választási kampány, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) rendeznie kellett a sorait az online térben is. A párt ezért fogta magát, és elvette Heinz-Christian Strache, az ibizai videóbotrányba – ahol egy kamuorosz kamuoligarcharokonnal közbeszerzéseket ígérget baráti médiavásárlásért cserébe – belebukott volt alkancellár-pártelnöktől a Facebook-oldalának adminjogait. Strache oldalának a cikk írásakor 794 ezer lájkolója volt: lényegében ez az FPÖ legnagyobb elérésű médiafelülete.

Vagyis Strache mostantól nem posztolhat csak úgy akármit, először el kell küldenie a bejegyzést az FPÖ-pártközpontba, ahol eldöntik, megjelenhet-e a poszt, és ha igen, milyen formában.

A korlátozás a Heute című ingyenes bulvárlap FPÖ-s informátorai szerint már öt napja él, ezért történhetett például az, hogy Strache a Facebook-oldalán arra buzdított mindenkit, hogy nézze meg az FPÖ-t jelenleg vezető Norbert Hofer hétfő esti tévéinterjúját, ahol Hofer – aki korábban pártja államfőjelöltje is volt, és az FPÖ-n belül mindig is Strache ellenlábasaként tartották számon – kifejezetten kritikus volt Strachéval szemben. Mi több, konkrétan kijelentette, hogy Strache egészen addig nem térhet vissza a politikába, amíg akár csak egy jogi eljárás folyik ellene az ibizai videó vagy a kaszinóbotrány kapcsán, hozzátéve, hogy Strache ibizai viselkedése sokat ártott pártjának.

STRACHE OLDALÁN PÁR NAPJA JELENTŐSEN MEGNŐTTEK A NORBERT HOFER FPÖ-ELNÖKÖT NÉPSZERŰSÍTŐ BEJEGYZÉSEK. POSZTOK A PÁRTKÖZPONTBÓL.

A Heute ezért tudni véli, hogy a Hofer-interjút előre ajánló bejegyzés már az FPÖ-központból jött, nem Strache okostelefonjáról. A Heutenek nyilatkozó FPÖ-s szerint Strache egójának kifejezetten rosszul esik, hogy semmit nem tud tenni a szájkosár ellen.

Mosolygó állatorvos az FPÖ élén

Az idei osztrák választási kampányban egyébként valószínűleg Norbert Hofernek van a legnehezebb dolga: FPÖ-elnökként egyszerre kell

+ kezelnie valahogy a Strache-problémát, a volt pártelnök ugyanis mihamarabb vissza akar térni a politikába,

 kordában kell tartania a Strache bécsi embereit a pártpozíciókból kiszorító revansvágyó felső-ausztriai pártszervezetet, 

 a választók számára kormányzóképességet kell mutatnia,

 és mindezek mellett úgy kell érvelnie egy újabb ÖVP-FPÖ-koalíció mellett, hogy pártja kifejezetten kínos, és sorozatos botrányait elkeni.

Rainer Nowak, a Die Presse főszerkesztője a lap előfizetők számára elérhető kedd reggeli hírlevelében Hofert ezért egy olyan állatorvosként jellemezte, akinek el kell altatnia egy aranyos házikedvencet, és közben barátságos mosollyal empátiát akar kelteni mind az állatban, mind az állattulajdonosokban.

Az előrehozott osztrák választást szeptember 29-én tartják. Egy augusztus 14-én publikált közvélemény-kutatás szerint Sebastian Kurz ÖVP-je stabilan első 35 százalékkal, a szocdem SPÖ 23 százalékkal a második, az FPÖ 20 százalékkal harmadik. A kispártok közül a Zöldek állnak a legjobban, 11 százalékon, a Momentummal jó viszonyt ápoló jobboldali-liberális Neos 8 százalékon áll, Peter Pilz zöldpolitikus elitellenes Liste Jetzt pártját pedig egyelőre az Ausztriában 4 százalékos parlamenti bejutási küszöb alatt, 2 százalékon mérik.

FRISSÍTÉS (17:00): Strache a Facebookon reagált a hírre, mondván nem teljesen igaz ez a sztori, ő igenis tud posztolni, és a Facebook-oldala eleve az övé, hiszen az ő fotója látszik rajta, az ő tartalmai vannak rajta. Mindössze annyi változott, hogy az FPÖ lett az admin, az ő jogosultsága pedig szerkesztői lett. 

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek