Kizárják-e Strachét az FPÖ-ből?

Szerző: Techet Péter
2019.09.25. 16:56

Az ibiziai videóba belebukott egykori osztrák alkancellár körül annyi botrány halmozódott fel, kezdve az állítólagos havi tízezer eurós, magáncélra költött pártkasszától az egy napra őrizetbe vett testőrig, hogy az FPÖ-ben most már felmerült: ki kéne zárni, de legalábbis fel kéne függeszteni Strachét. Jön az FPÖ pártszakadása, ahogy azt Sebastian Kurz akarhatja? Te is eldöntheted, mit csináljon Strache, ha tényleg repül az FPÖ-ből!

Kizárják-e Strachét az FPÖ-ből?

Amint azt az Azonnali is megírta: keddre virradó éjjel őrizetbe vette a bécsi rendőrség Heinz-Christian Strache, egykori osztrák alkancellár és FPÖ-elnök volt testőrét, mert a gyanú szerint információi lehetnek Strache magáncélra használt pártszámlájáról, és vélhetően bosszúból szerepet játszhatott a Strache bukásához vezető ibiziai videó elkészültében.

A férfi, akit mára ismét szabadlábra helyeztek, 2014-ben veszhetett valamiért össze Strachével, de továbbra is testőre maradt. Már 2015-ben elvileg megkereste az ügyészséget azzal: pénzért cserébe kész információkkal szolgálni arról, hogy

Strache az FPÖ-től pártpénzből havi tízezer euróval kitömött számlával rendelkezik, ahonnan a pénzt elsősorban magáncéljaira (ruháira, lakbérére) költi.

Az ügyészség azonban nem akart fizetni, és – ami meglepő – eleve nem is foglalkozott az üggyel, pedig az osztrák pártfinanszírozási törvény értelmében a pártok a pénzüket nem használhatják politikusaik magáncéljaira.

A balliberális Der Standard információi szerint egy bécsi ügyvéd, akinek neve az ibizai videó kapcsán is felmerült, már 2015-ben több pártnak is felajánlotta a testőr által szerzett dokumentumokat, de ahogy az ügyészség, úgy a megkeresett pártok se mutattak érdeklődést.

Strache, akitől a pártja már korábban elvette saját Facebook-oldalának adminjogait is, új oldalt gründolt. Itt a korábbi hétszázezer helyett egyelőre csak valamivel kevesebb, mint ötvenezer ember követi –

Strache már csak itt tud az övéihez szólni az FPÖ által rátett szájkosár nélkül.

A bukott politikus egy friss posztjában tagadta, hogy bármiféle magáncélra fordított pártkasszája lett volna, állítása szerint minden öltönyét maga fizette, ahogy felesége se kapott pénzt az FPÖ-től ruháira. A bécsi FPÖ új elnöke, Dominik Nepp azonban szerdán is elismerte: igen, létezett egy pártkassza Strache magánköltéseinek fedezésére. Neppnek azonban ellentmondott egy másik bécsi FPÖ-s: Dagmar Belakowitsch szerint párttársa (és főnöke) egyszerűen nem mond igazat.

Strache kizárása van már csak hátra?

Strache annyira elszigetelődni látszik a párton belül, hogy immáron felmerült a pártból való kizárása is. A szintén Kurz-közelivé lett liberális Kurier napilap információi szerint:

az FPÖ elnökségében és a legtöbb tartományi szervezetében megfogalmazódott a cél, hogy a volt pártelnököt a vasárnapi parlamenti választás után eltávolítsák az FPÖ-ből.

Az FPÖ bécsi vezetése már megerősítette: jövő kedden, azaz két nappal a választás után fogják megvitatni Strache párttagságának felfüggesztését – ami az első lépés lehet a kizárás felé.

A pártban sokan azt is kifogásolják, hogy állítólag Strache azt tervezi: a jövő évi bécsi tartományi választásokon, ha nem ő lesz az FPÖ főpolgármester-jelöltje (márpedig vélhetően nem ő lesz), akkor egy saját listával indulna.

Tény, hogy az FPÖ – hasonlóan 2005-höz – ismét pártszakadás-közeli állapotba került. 2005-ben is a párt azért szakadt, mert a radikálisok, akiket akkor Strache vezetett, nem tudtak kijönni az ÖVP-vel való kormányzást folytatni akaró neoliberális Jörg Haider körével. Haiderék akkor kiléptek, és Ausztria Jövője Szövetség (BZÖ) néven alapítottak pártot.

Minek mentén szakadhat a párt?

Ma az FPÖ-t két törésvonal metszi át, a két törésvonal sokban fedi egymást.

Egyrészről a párt megosztott Strache tekintetében. Függetlenül az egyre sokasodó botrányoktól,

az FPÖ egy része lezárná a Strache-korszakot,

és egy legalább stílusában mérsékeltebb, az ÖVP-t mindenben elfogadó Hofer-pártot építene az új pártelnök Norbert Hoferrel. A másik törésvonal pedig éppen ehhez kapcsolódik: miközben Sebastian Kurz állandóan beletörli a lábát a volt belügyminiszter Herbert Kicklbe, kijelentve, hogy a szélsőséges nézeteiről ismert politikus semmilyen miniszter nem lehet a kormányában, Norbert Hofer, a párt elnöke nem határolódik el, hanem továbbra is egyetlen egy opciót hagy nyitva: a koalíció folytatását Kurz-cal – ha kell, akkor Kickl nélkül.

Strache és Kickl szélre szorítása azonban tényleg akár pártszakadáshoz vezethet – hasonló táborok szerint, mint 2005-ben. Az egyik párt lenne Norbert Hofer vezetésével a mérsékeltebb, amely mindenképpen a Kurz-kormányban maradna. A másik pedig egy Strache-Kickl-féle rendszerellenzéki erő, amely az FPÖ-s úgynevezett harmadik tábor náci múltját is nyíltabban vállalhatna, ma ugyanis Hofer a párt szélsőjobboldalát is folyamatosan szorítaná ki.

Kurz járna a legjobban, ha szakad az FPÖ

Egy ilyen pártszakadással Kurz nyerne a legtöbbet,

a volt kancellár szívesebben működne együtt egy legyengült maradék-FPÖ-vel,

amelyet az eleve könnyen kezelhető Hofer vezet, mint egy húsz százalék feletti népszerűségű FPÖ-vel, amelyben Strache és Kickl még mindig tényező.

Hofert a szeptemberi pártkongresszuson óriási többséggel választották pártelnökké, de az egység csak látszólagos. Inkább egyfajta fegyverszünetről van csak szó, a belső viták majd, amikor a választások után tényleg felmerül Strache kizárása, valamint Kickl tényleg nem mehet be egy új Kurz-kormányba, hatalmas lángokkal csaphatnak ismét fel. Hofernek ugyanis tudnia kell: mind Strachénak, mind Kicklnek van egy erős tábora: ha kilépnek, és új pártot csinálnak, akár a jelenlegi FPÖ többségét is el tudnák vinni.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek