A koalíciós partner feje fölött, nemzetközi összefogással stabilizálná Észak-Szíriát Merkel kiszemelt utóda

2019.10.22. 16:16

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslata a koalíciós partnert is meglepte: a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült az ötletről.

A koalíciós partner feje fölött, nemzetközi összefogással stabilizálná Észak-Szíriát Merkel kiszemelt utóda

Kedd este lejár az ideiglenes tűzszünet Észak-Szíriában, amit még az Egyesült Államok közvetítésével hoztak tető alá Ankarában október 17-én. Annegret Kramp-Karrenbauer, a német védelmi miniszter ezzel kapcsolatban hétfő délután a Deutsche Wellének azt nyilatkozta:

„létre kell hozni egy nemzetközi biztonsági zónát Törökországgal és Oroszországgal együttműködve. Németország nem nézheti tovább tétlenül az észak-szíriai eseményeket.”

AKK az interjúban elmondta, a javaslatot a csütörtöki brüsszeli NATO-megbeszélésen is fel fogja hozni, de egyelőre nem világos, német katonák közreműködésével akarja-e ezt megvalósítani, ehhez ugyanis a német parlament jóváhagyása is kell. 

Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU elnöke, így informálisan Merkel kiszemelt utódja is: a védelmi miniszteri posztot hivatalosan Ursula von der Leyen bizottsági elnökjelölése miatt kapta meg, bár lehetnek ennek hatalomtechnikai indítékai is Merkel részéről. Mindenesetre logikus lépés AKK részéről ez az ambíciózus célkitűzés, amivel az alkalmasságát is bizonyíthatja, ha jól sül el a dolog. Az azonban nem világos, hogy egy ilyen horderejű elhatározásról hogyhogy nem tájékoztatta időben a koalíciós partner SPD-t, illetve a bajoroszági testvérpártot, a CSU-t. Heiko Maas, a szociáldemokrata külügyminiszter például sms-ben értesült AKK terveiről. 

Michael Link, a joboldali-liberális FDP politikusa szerint eleve elhibázott Annegret Kramp-Karrenbauer indítványa, mert 

„először nemzetközi szinten szeretné elfogadtatni a javaslatát, figyelmen kívül hagyva az első lehetséges buktatót, a koalíciós partnert Berlinben.”

Nagyon úgy néz ki ugyanis, hogy Kramp-Karrenbauer hamarabb fogja a csütörtöki NATO-ülésen megvitatni a javaslatot, mintsem hogy arról előzetesen átfogó tárgyalások folytak volna a német kormányban. 

Az amerikaiak kivonulása Észak-Szíriából sokakban felháborodást váltott ki, mert ezzel a lépéssel szabad kártyát adtak Erdoğan török elnöknek, hogy felszámolja az Iszlám Állam romjain megalakuló baloldali progresszív, Rozsava nevű kváziautonóm kurd tartományt. Október 11-én meg is indult a NATO második legnagyobb hadseregének, Törökországnak az offenzívája a kurd terület ellen.

FOTÓ: Tobias Koch / AKK Facebook

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek