Bezzeg a kurdok, bezzeg a nyugati modell?

Balázs Borbála

Szerző:
Balázs Borbála

2019.10.16. 12:53

Biztos a nyugati modell átvétele az, ha nők (is) tömegesen fegyvert ragadnak? Az mindenesetre biztos, hogy nem a mi támogatásunkkal zajlik népirtás, legfeljebb csak Orbánéval.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

2, azaz kettő nap alatt elterjedt a magyar nyelvű interneten, hogy bezzeg a kurdok 4, azaz négy év alatt nyugati modell szerinti hoztak létre egy … valamit.

Négy év alatt nekik sikerült az, ami Magyarországon nem sikerült harminc év alatt? Demokrácia, női emancipáció, tolerancia, önkormányzatiság?

Próbáljuk meg kicsit összeszedni a gondolatainkat, és koncentrálni!

Demokratikus szervezeti működést és önkormányzatiságot legjobb ismereteim szerint csak állami keretek között lehet létrehozni. Állam és ország nélkül nem. És még ha vannak is állami keretek, sőt, működő parlament, akkor sem jön össze mindig, lásd ezt az országot, amiben élünk (vagy amit már itt hagytunk).

Egyébként jó ez a nyugati modell, vagy nem? Ezt is el lehetne dönteni végre, miközben halálra ostorozzuk azokat, akik a nyugati modell szerint és abban élnek, „a kurdok” esetében meg mégis azt feltételezzük, milyen jó, hogy átvették azt.

Az mondjuk kérdéses, hogy valóban a nyugati modellt vették-e át, bármi legyen is az, mert

a nyugati modellben nem sok nő érzi úgy, hogy fegyvert kéne, hogy ragadjon mindenféle ideák zászlaja alatt. De túl sok férfi sem.

Ez inkább éppen, hogy a nagyon is patriarchális, és valamilyen közös trauma eredményeképpen mélyen nacionalistává vált embercsoportok modellje. Lásd Izrael. A tolerancia meg végképp nem a nyugati modell vívmánya, sem „a kurdoké”, hanem egy általános emberi tulajdonság, hangozzék ez bármilyen furán.

Az is kérdés, hogy egy olyan társadalom, mint például a magyar, ahol a verbális agresszió az egekben van, ahol tizenéves lányok „szívem szerint fejbe basznám egy szívlapáttal”- érzést váltanak ki egyes felnőttekből, ahol csak néha-néha bukkan fel nő a kormányban, ahol tulajdonképpen nincs semmi, amitől a nők (gyerekek, férfiak, idősek, fiatalok) megbecsültnek és egyenjogúnak érezhetnék magukat; az honnan tudja, hogy mi az a (női) emancipáció?

Mert nem tudja, hiszen az elmúlt pár napban megjelentek szerint vannak, akik azt hiszik, hogy az emancipáció csúcsa, amikor a nők is fegyvert ragadnak (egyesek szerint olyan magasztos ideológiákért, mint haza, szerintem meg a puszta életükért). Épp az ellenkezője igaz: ez inkább egy olyan társadalom, ami magasról tesz a nőkre (gyerekekre, férfiakra, idősekre, fiatalokra, tehát tulajdonképpen mindenkire) és azok jólétére, sőt életére.

Ott is valami nagy tévedés van, amikor saját gyártmányú, mesébe illő önképek és legendák mintájára azt hiszik tömegek, hogy „a kurdok” megvédték őket az Iszlám Államtól. Az a helyzet, hogy

Európát sem „mi” védtük meg az Oszmán Birodalomtól. Mint ahogy „a kurdok” sem védtek meg „minket” az Iszlám Államtól.

Már csak azért sem, mert minden nagy emberi szerveződésnek megvannak a térbeli és időbeli (meg technikai) lehetőségei és korlátai.

Mivel mára nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbb, ember által létrehozott szerveződés irányítása kicsúszik a létrehozók kezéből, és egy idő, meg bizonyos térbeli (és technikai) adottságok miatt kontrollálhatatlanná válik, illetve intenzíven életbe lépnek a természet törvényei; eléggé öntelt és gyermeteg képzelgés az, amikor egyesek a „mi” vagy „a bezzeg ők” mottója alatt saját érdemnek tüntetnek fel amúgy is bekövetkező folyamatokat. Ezeket a Trump- meg Erdoğan-féléket sem lehet megállítani, ugyanúgy, ahogy Orbán Viktor is kezelhetetlenné vált a választói szeme láttára.

Mit is mondott (üvöltött) Hitler a német népről életének utolsó napján? Hogy árulók? Azokról, akiket ő emelt istenekké? Minden és mindenki más fölött valónak?

Most vannak, akik magukat és a magyar állampolgárokat nevezik árulónak, mondván: a „mi támogatásunkkal zajlik épp egy népirtás”, „ezt pedig mi vérforraló cinizmussal nézzük végig”.

Ez nem igaz. Orbán Viktor és kormánya azok, akik támogatják ezt a szörnyűséget.

A „mi”-ből ebben azoknak van legfeljebb felelőssége, akik benne voltak abban a széles társadalmi konszenzusban, amely támogatta és támogatja a hatalomra jutásukat és a hatalmuk kiépítését és megtartását. Akik vezérré és mindenki más fölött valóvá emelték őt. Efelett érzett bűntudatukba vonhatják bele most a „mi”-t.

Megnyugtatásul: Orbán és kormánya tetteiért (ugyanúgy, ahogy Trump és kormánya, Erdoğan és kormánya, Johnson és kormánya, Merkel és kormánya, Macron és kormánya stb. tetteiért) csak és kizárólag ők a felelősek, és a jelek szerint nem lehet senkitől elvárni, hogy előre lássa, mivé válik az, amit vagy akit választott. Ennek ellenére nagyon úgy fest, hogy amit az ember maga körül létrehoz, az ő maga. A megválasztott vezetőiben saját tükörképét láthatja meg. Feltéve, ha képes egy ilyen fájdalmas felismerésre.

Miközben az emberiség a Föld eredeti természeti valóságát, vagyis az ökoszisztémákat és az éghajlatot teljesen átrendezte, ezzel párhuzamosan ebben a természeti valóságban tényleg sikerült létrehoznia nem csak filmekben létező párhuzamos világo(ka)t. Ezzel tökéletes csapdát állított saját magának, mert ezek a világok külön-külön is túl bonyolultak, hát még együtt: ezért senki nem ismeri ki magát se a saját maga teremtette valóságban, sem pedig az átrendezett természeti valóságban. Ezért érdemes lenne, ha az egyén a saját környezetében történő dolgokkal foglalkozna – mindent, ami azon kívül történik, azt használja saját okulására és erőforrásnak annak tudatában, hogy minden, amit viszont tesz, kihat a nagy egészre is.

Bűntudat és önsajnálat helyett keresse a lehető legjobb megoldásokat azon körülmények között, amiket maga hozott létre.

Olvasnál még Balázs Borbálától az Azonnalin? Ide kattints! Vitáznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek