+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 4. péntek, 20:56
Nemrég még azt mondta, inkább feküdne holtan egy árokban, minthogy haladékot kérjen.

Egy napvilágra került kormányzati dokumentum szerint, amelyet egy skót bíróságra nyújtottak be, 

 

Boris Johnson brit miniszterelnök levélben mégis kérni fogja az EU-t a brexit határidejének újabb meghosszabbítására, amennyiben nem sikerül tető alá hozni az új megállapodást október 19-ig.

 

A brit parlament által elfogadott törvény is előírja ezt: a cél, hogy a no deal brexitet elkerüljék. Csakhogy eddig Johnson nem sok hajlandóságot mutatott a törvény betartására: azt nyilatkozta, hogy inkább feküdne holtan egy árokban, semmint, hogy újabb haladékot kérjen. 

 

Most azonban úgy tűnik, hogy a hosszabbítás ismét reális forgatókönyv. Ez amúgy nem meglepő annak fényében, hogy Johnson a héten végre konstruktív tervvel állt elő a brexit legproblémásabb pontjának, az ír határ rendezésének ügyében, viszont a részletek kidolgozásához biztosan több kell majd, mint négy hét. (Az persze kérdés, hogy mi lesz pontosan a határidőhosszabbításról szóló levélben: sokan attól tartanak, hogy Johnson direkt úgy fogja azt kérni, hogy az EU elutasítsa a kérelmet, de ő mondhassa, hogy végül is megfelelt a törvénynek.)

 

„Egy határidőhosszabbítás mindenképp jobb lenne, mint a megállapodás nélküli kilépés” – jelezte pénteken Leo Varadkar ír miniszterelnök, aki leginkább azt szeretné, ha október közepéig megállapodásra jutnának felek. Azonban amennyiben ez nem történne meg, és a britek mégis határidőt szeretnének hosszabbítani, azt az írek „természetesen fontolóra vennék”.

 

A megállapodáshoz az elmúlt napokban annyival kerültünk közelebb, hogy most már legalább van miről tárgyalniuk a feleknek,

 

hála az említett Johnson-féle javaslatnak, ami az ír-északír határ problémáját úgy kezelné, hogy egy határ helyett két határt hozna létre, amik annyira nem is lennének igaziak, Észak-Írország pedig megúszná az egészet egy fél brexittel. Hogy Johnson javaslata pontosan mit takar, itt elmagyaráztuk és kielemeztük.

 

A brit miniszterelnök javaslatát nem csupán az EU-ban, hanem Írországban is szkeptikusan fogadták.

 

NYITÓKÉP: Boris Johnson aláírja, hogy október 31-én brexit lesz. Fotó: Boris Johnson / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás