+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 4. péntek, 20:56
Nemrég még azt mondta, inkább feküdne holtan egy árokban, minthogy haladékot kérjen.

Egy napvilágra került kormányzati dokumentum szerint, amelyet egy skót bíróságra nyújtottak be, 

 

Boris Johnson brit miniszterelnök levélben mégis kérni fogja az EU-t a brexit határidejének újabb meghosszabbítására, amennyiben nem sikerül tető alá hozni az új megállapodást október 19-ig.

 

A brit parlament által elfogadott törvény is előírja ezt: a cél, hogy a no deal brexitet elkerüljék. Csakhogy eddig Johnson nem sok hajlandóságot mutatott a törvény betartására: azt nyilatkozta, hogy inkább feküdne holtan egy árokban, semmint, hogy újabb haladékot kérjen. 

 

Most azonban úgy tűnik, hogy a hosszabbítás ismét reális forgatókönyv. Ez amúgy nem meglepő annak fényében, hogy Johnson a héten végre konstruktív tervvel állt elő a brexit legproblémásabb pontjának, az ír határ rendezésének ügyében, viszont a részletek kidolgozásához biztosan több kell majd, mint négy hét. (Az persze kérdés, hogy mi lesz pontosan a határidőhosszabbításról szóló levélben: sokan attól tartanak, hogy Johnson direkt úgy fogja azt kérni, hogy az EU elutasítsa a kérelmet, de ő mondhassa, hogy végül is megfelelt a törvénynek.)

 

„Egy határidőhosszabbítás mindenképp jobb lenne, mint a megállapodás nélküli kilépés” – jelezte pénteken Leo Varadkar ír miniszterelnök, aki leginkább azt szeretné, ha október közepéig megállapodásra jutnának felek. Azonban amennyiben ez nem történne meg, és a britek mégis határidőt szeretnének hosszabbítani, azt az írek „természetesen fontolóra vennék”.

 

A megállapodáshoz az elmúlt napokban annyival kerültünk közelebb, hogy most már legalább van miről tárgyalniuk a feleknek,

 

hála az említett Johnson-féle javaslatnak, ami az ír-északír határ problémáját úgy kezelné, hogy egy határ helyett két határt hozna létre, amik annyira nem is lennének igaziak, Észak-Írország pedig megúszná az egészet egy fél brexittel. Hogy Johnson javaslata pontosan mit takar, itt elmagyaráztuk és kielemeztük.

 

A brit miniszterelnök javaslatát nem csupán az EU-ban, hanem Írországban is szkeptikusan fogadták.

 

NYITÓKÉP: Boris Johnson aláírja, hogy október 31-én brexit lesz. Fotó: Boris Johnson / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

Miért pont ehhez a dátumhoz kötődik a felszabadulás, és nem kellene-e inkább megszabadulásnak hívni?

Gulyás Gergely bruttó félmilliós, egyszeri fizetéskiegészítést ígért az egészségügyben dolgozók számára. A költségvetés kiadási oldalát újratervezik.

Hogyan kell ápolniuk a bentlakásos szociális intézményeknek az enyhe tüneteket mutató fertőzötteket? Lélegeztethetnek-e?

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás