+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 4. péntek, 20:56
Nemrég még azt mondta, inkább feküdne holtan egy árokban, minthogy haladékot kérjen.

Egy napvilágra került kormányzati dokumentum szerint, amelyet egy skót bíróságra nyújtottak be, 

 

Boris Johnson brit miniszterelnök levélben mégis kérni fogja az EU-t a brexit határidejének újabb meghosszabbítására, amennyiben nem sikerül tető alá hozni az új megállapodást október 19-ig.

 

A brit parlament által elfogadott törvény is előírja ezt: a cél, hogy a no deal brexitet elkerüljék. Csakhogy eddig Johnson nem sok hajlandóságot mutatott a törvény betartására: azt nyilatkozta, hogy inkább feküdne holtan egy árokban, semmint, hogy újabb haladékot kérjen. 

 

Most azonban úgy tűnik, hogy a hosszabbítás ismét reális forgatókönyv. Ez amúgy nem meglepő annak fényében, hogy Johnson a héten végre konstruktív tervvel állt elő a brexit legproblémásabb pontjának, az ír határ rendezésének ügyében, viszont a részletek kidolgozásához biztosan több kell majd, mint négy hét. (Az persze kérdés, hogy mi lesz pontosan a határidőhosszabbításról szóló levélben: sokan attól tartanak, hogy Johnson direkt úgy fogja azt kérni, hogy az EU elutasítsa a kérelmet, de ő mondhassa, hogy végül is megfelelt a törvénynek.)

 

„Egy határidőhosszabbítás mindenképp jobb lenne, mint a megállapodás nélküli kilépés” – jelezte pénteken Leo Varadkar ír miniszterelnök, aki leginkább azt szeretné, ha október közepéig megállapodásra jutnának felek. Azonban amennyiben ez nem történne meg, és a britek mégis határidőt szeretnének hosszabbítani, azt az írek „természetesen fontolóra vennék”.

 

A megállapodáshoz az elmúlt napokban annyival kerültünk közelebb, hogy most már legalább van miről tárgyalniuk a feleknek,

 

hála az említett Johnson-féle javaslatnak, ami az ír-északír határ problémáját úgy kezelné, hogy egy határ helyett két határt hozna létre, amik annyira nem is lennének igaziak, Észak-Írország pedig megúszná az egészet egy fél brexittel. Hogy Johnson javaslata pontosan mit takar, itt elmagyaráztuk és kielemeztük.

 

A brit miniszterelnök javaslatát nem csupán az EU-ban, hanem Írországban is szkeptikusan fogadták.

 

NYITÓKÉP: Boris Johnson aláírja, hogy október 31-én brexit lesz. Fotó: Boris Johnson / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

Kancának nevezte feleségét, egy bárány megrontásával vádolta meg a képviselőt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás