+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 14. szombat, 18:53
A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Egy helyett két alelnökét is lecserélte a Most-Híd szlovákiai kisebbik kormánypárt – a jelenleg a jövő tavaszi parlamenti választás előtt az összefogás-vitával szembenéző, Bugár Béla-féle pártban ugyanis Sólymos László környezetvédelmi miniszteren kívül Peter Antal alelnök is lemondott a posztjáról – írja az Új Szó.

 

Új alelnökök, újabb kilépők

 

Sólymos helyére a Híd elnöksége Fülek polgármesterét, Agócs Attilát választották a párt kongresszusán, míg Peter Antalt Peter Krajňák, a párt oktatási államtitkára váltja majd. Ezen hír persze önmagában nem bírna nagy relevanciával, ugyanakkor

 

a héten egyre több politikus jelenti be, hogy otthagyja a közvélemény-kutatók által már rendre öt százalék alá mért, magyar-szlovák kormánypártot.

 

A héten például Martin Fedor jelentette be, hogy távozik a Híd parlamenti frakciójából – ezzel elveszett a Fico-féle Smer, a Bugár-féle Híd, és az Andrej Danko-féle nacionalista SNS parlamenti többsége. Fedor hivatalosan sosem volt a párt tagja, csak a frakcióba lépett be, most pedig azt rebesgetik, hogy Tomáš Drucker volt smeres egészségügyi miniszter új mozgalmában folytatja a politizálást. A képviselő egyébként azt is elmondta, több dologban véleménykülönbsége volt a Híddal, ráadásul szerinte a kormánykoalíció eltávolodott eredeti céljától, miszerint hogy gazdasági stabilitást biztosítson Szlovákia számára.

 

Súlyos veszteség ezen felül Nagy József, a Híd korábbi EP-képviselőjének a pártból való kilépése is, Nagy a szlovákiai magyar pártok szorosabb együttműködését szorgalmazó Összefogás mozgalomhoz csatlakozik majd. Nagy döntését azzal indokolta, hogy a Híd a mai kongresszuson nem írta felül a párt Országos Tanácsának azon döntését, miszerint a magyar kormányhoz közel álló rivális párttal, a Magyar Közösség Pártjával (MKP) nem működnek együtt a közelgő választásokon. „Bejelentettem a kilépésemet a pártból,

 

felajánlva az összes pártbeli tisztségemet azoknak, akik úgy gondolják, hogy együttműködés nélkül is lehet parlamenti képviselete a magyar kisebbségnek”

 

– írja Facebook-oldalán Nagy.

 

Bugár Béla pártelnök szerint viszont ennek ellenére „nem igaz”, hogy a pártból menekülnének az emberek, ezt csak a média terjeszti. „Egyetlen egy ember távozik, a neve Nagy József. Fedor soha nem lépett be a pártba, s nyíltan vállalta, hogy politikai jövője nem kötődik a Hídhoz. Azt is várjuk, hogy Cséfalvay Katalin távozik, jövő héten. Ez az ő döntése” – jelentette be egy újabb politikus kiválását a kongresszuson a pártelnök.

 

Összefogni, vagy nem összefogni?

 

A pártban egyébként a legkomolyabb törésvonalat az összefogás kérdése okozza. Tíz évvel ezelőtt Bugár pont az MKP-ból kiválva alapította meg a szlovák-magyar Hidat, ugyanakkor a Smerrel és az SNS-szel való kormányzás (és az azt övező politikai botrányok, például a Kuciak-gyilkosság) nem tett jót a párt renoméjának, mely az idei EP-választáson már nem is tudott képviselőt delegálni Strasbourgba. Sőt, a pártot az MKP bőven megelőzte a szavazatok számában májusban, a Menyhárt József-féle magyar párt 4,96 százalékkal majdnem önerőből is tudott képviselőt küldeni, végül ez az összefogás hiánya miatt meghiúsult.

 

Emiatt is egyre többen követelik a magyar pártok összefogását a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásra, ám ezt a javaslatot a Híd nem támogatta. Az együttműködés hívei ehelyett Összefogás néven egy szélesebb magyar platform formálásába kezdtek. Ezt a szervezetet Bugár úgy igyekezett hitelteleníteni, hogy amögött a Híddal is gyakran összefüggésbe hozott üzletember, Világi Oszkár áll. Emellett a pártelnök azt is leszögezte, ha az MKP összefogást szeretne, nyugodtan átjöhetnek a Híd listájára: ahogy fogalmazott,

 

„a mi listánk nyitott, ha az MKP úgy gondolja, hogy tesz egy próbát, mi nagyon fogunk örülni. Persze a rendelkezésre álló helyekből fokozatosan kevesebb van”.

 

A magyar pártok civakodását nemcsak az Összefogás, hanem az egyre erősebb, liberális ellenzéki Progresszív Szlovákia is igyekezett kihasználni: a párt, melynek színeiben Zuzana Caputovát is elnökké választották, nemrégiben magyar platformot is alakított, pénteken pedig Forró Tibor mérnök és gútai városi képviselő személyében meg is választották a platform elnökének.

 

Hogy egészen pontosan milyen mozgások vannak a szlovák politikában, azt augusztus elején itt foglaltuk össze.

 

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás