Íme, hat fideszes polgármesterjelölt, aki nagyon szeretne civilnek is látszani

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.02. 11:15

Úgy tűnik, az, hogy a politikusok pártpolitikától mentes jelöltként szeretnének feltűnni, nemcsak az ellenzéknél divat, de a kormánypárti jelölteknél is. Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? És melyik városokban tűntek fel olyan kormánypárti indulók, akiket éppen az idei évben alapított egyesület is támogat? Összeszedtük!

Íme, hat fideszes polgármesterjelölt, aki nagyon szeretne civilnek is látszani

Csak a helyi ügyek a fontosak, nem a pártlogika – ez az üzenet, ami az idei önkormányzati választáson minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kap. Bár az ellenzék számtalan településen nyíltan arra játszik, hogy a pártlogókat egy közös egyesület színeiben való indulással feledtesse el, azért a kormánypártiakat sem kell félteni, ha a civilekkel való együttműködésük hangsúlyozásáról van szó. Következzen néhány olyan Fidesz-KDNP-s polgármesterjelölt, akik az idei választásra hoztak létre vagy turbóztak fel egy egyesületet, ezzel is erősítve a pártérdekek fölött álló lokálpatrióta imidzsét, na és persze a saját brandjüket.

1. Wintermantel Zsolt, Újpest

Ugyan Újpest 2010 óta regnáló polgármesterének, Wintermantel Zsoltnak a kormánypártok a jelölőszervezetei az idei önkormányzati választáson, úgy tűnik, ezt nem hangsúlyozza agyon a politikus. Például az, aki Facebookon szembetalálja magát a Wintermantelt és képviselőjelöltjeit reklámozó hirdetésével, aligha gondolná, hogy a politikusok nemcsak lokálpatrióta civilek, hanem amúgy a Fidesz jelöltjei is:

„Én is és a velem együttműködő csapatom is természetesen ugyanazokban a színekben indulunk, mint eddig. Nem taktikázunk, nem trükközünk, nem bújunk álruhákba. Sose próbáltam elrejtőzni. Kötődő, ragaszkodó alkat vagyok az élet minden területén. De azt se titkoltam, hogy Újpest előbbre való számomra, mint a pártpolitika. (…)

Vállalom a nevemet, vállalom a politikai közösségemet, vállalom azt, aki vagyok” – írja Wintermantel a hirdetésben, ám soraiból nem derül ki, hogy egyébként saját bevallása szerint 1990 óta Fidesz-tag, ahogy a kormánypárt logóját sem tüntetik fel.

Ehelyett azt a mottót találni: „Wintermantellel Újpestért”. A szlogen nem véletlen, hiszen a képviselőket a Fidesz mellett a Wintermantellel Újpestért nevű egyesület is jelöli. A civil szervezetk névjegyzéke szerint a 2016-ban létrejött egyesület eredetileg Hajrá Újpest! néven futott, ám idén júniustól átnevezték, és már a polgármester nevét is viseli. Érdekesség, hogy a valasztas.hu adatai szerint a fideszes önkormányzatiképviselő-jelölteket a Fidesz és a Wintermantellel Újpestért Egyeüslet mellett az Újpestért Egyesület is jelöli, míg a kisebbik kormánypárt, a KDNP egyáltalán nem.

Ehhez képest magának Wintermantelnek a saját nevét viselő egyesülete nem a jelölőszervezete, őt polgármesternek csak és kizárólag a Fidesz-KDNP jelöli.

Utóbbinak indoka lehet, hogy ha jelölőszervezetként is feltűnne az egyesület, akkor nem számítana a politikusra adott szavazat a fővárosi kompenzációs listán.

Érdekesség, hogy míg 2014-ben is ehhez hasonlító konstrukcióban indították a jelölteket (a polgármestert a Fidesz-KDNP jelölte, a kéviselőket a Fidesz és az Újpestért Egyesület), 2010-ben még Wintermantelt is a Fidesz és az Újpestért Egyesület közösen indította.

2. Bús Balázs, Óbuda

Óbuda polgármestere, Bús Balázs már 1988 óta Fidesz-tag, és eddigi polgármesteri karrierje során, vagyis 2006-os megválasztása óta ő is és a kormánypárti képviselőjelöltek is a Fidesz-KDNP jelöltjeiként indultak az önkormányzati választásokon. (Pontosabban 2006-ban egyes politikusok a Fidesz és a KDNP mellett MIÉP-es, jobbikos és MDF-es támogatással indultak, de civillel nem.) 

Ehhez képest Búsnak éppen 2019-ben jutott eszébe létrehozni a Bús Balázs Óbudáért szervezetet, amely a kormánypártok mellett szintén jelölőszervezete az önkormányzati képviselőségért aspiráló Fidesz-KDNP-s politikusoknak. A valasztas.hu adatai szerint éppen Bús Balázst nem jelöli a saját egyesülete, amelynek ráadásul ő az elnöke is, vagyis a politikus tisztán Fidesz-KDNP-s színekben indul újra polgármesternek. Utóbbit egyébként nem hangsúlyozza a polgármester a közösségi oldalán a jelöltjeik bemutatásakor.

Az erről szóló posztok fotóin sehol egy Fidesz-logó, és a bemutató szövegben is csak „polgári pártokként” utal a Fidesz-KDNP-re, nem írja le a nevüket:

3. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg

Úgy tűnik, már vidéken sem gondolják mindenhol önmagában elég erős brandnek a Fidesz-KDNP-t. Legalábbis arra utal, hogy míg a jelenlegi zalaegerszegi polgármestert, Balaicz Zoltánt öt éve még csak a Fidesz-KDNP indította, az idei évre már ő is összehozott egy egyesületet „Balaicz Zoltán jelöltje” néven. Így 2019-ben Balaiczot saját egyesülete is jelöli a kormánypártok mellett, akárcsak a Fidesz-KDNP-s képviselőjelölteket

4. Bognár Róbert, Tapolca

Tapolcán igyekeznie kell a Fidesznek, ugyanis Dobó Zoltán személyében jelenleg egy jobbikos polgármester vezeti a várost. Dobó szoros versenyben, három százalékkal nyert a Fidesz-KDNP 2014-es jelöltje, Császár László ellen. Császárt azóta lecserélték a kormánypártok, és helyette Bognár Róbertet fogják indítani polgármesterne. Ugyanakkor Bognárt és a többi képviselőjelöltet sem csak a kormánypártok fogják jelölni, hanem a Szeretem a Városom Egyesület is, amelyet idén nyáron jegyeztek be, és aminek Bognár az elnöke. 

5. Klausmann Viktor, Gyöngyös

Akár csak Tapolca, úgy jelenleg Gyöngyös is ellenzéki vezetésű: a szocialista Hiesz György polgármester 2014-ben négy százalékkal végzett az akkori Fidesz-KDNP-s jelölt előtt. Most a kormánypártok Klausmann Viktort indítják a városvezetői székért, aki anno a Szerencsekerék műsorvezetője volt.

De Klausmannt sem csak a kormánypártok jelölik, hanem az éppen az idei évben megalapított Városom, szeretlek Egyesület is.

A déjá vu nem véletlen, kísértetiesen hasonlóan hívták az előbb emlegetett Tapolcai egyesületet is.

6. Vári Attila, Pécs

Az Azonnali már több alkalommal foglalkozott Péccsel: ugyan a Páva Zsolt fideszes polgármester alatt további adósságokat felhalmozó városban lenne esélye az ellenzéknek, de összellenzéki konszenzust nem sikerült teremteni, így bár a pártok többsége Péterffy Attila korábbi hőerőműigazgatót támogatja, az LMP végül külön indul. Bár 2014-ben a kormánypárti jelöltek csak a Fidesz-KDNP színeiben indultak, idén Vári Attila polgármesterjelölt, illetve a képviselőjelölteket az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) is indítja. 

Ez az eset egyébként sokkal érdekesebb, és nem a fenti mintát követi, ezt az egyesületett ugyanis nem mostanában alapították:

az ÖPE már 2002 óta létezik, az exfideszes Kővári János alapította. Az ÖPE-elnök Kővári az utóbbi években ellenzékinek próbált mutatkozni,

2018 augusztusában például még arról beszélt az Azonnalinak, hogy az LMP-vel és a Jobbikkal is „egyezségre lehetne jutni”, igaz, nem zárta ki a Fidesszel való együttműködést sem. Végül egy hónappal ezelőtt, júliusban jelentették be, hogy az ÖPE és a Fidesz szövetséget köt az önkormányzati választásra.

Egyébként maga Vári Attila sem hangsúlyozza túl, hogy kormánypárti jelölt, legalábbis az alábbi módon hirdeti magát Facebookon:

NYITÓMONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek