Alkoholt állítottak elő szén-dioxidból osztrák tudósok

Szerző: Bukovics Martin
2019.08.29. 12:31

Itt egy jellemzően osztrák megoldás a klímaváltozás fő okozója elleni küzdelemre!

Alkoholt állítottak elő szén-dioxidból osztrák tudósok

Most mondja valaki, hogy az alkohol nem megoldás: a felső-ausztriai Linzben dolgozó kémikusok olyan elektrokémiai módszert fejlesztettek ki, amivel hatékonyan lehet alkoholt előállítani szén-dioxidból. A tudósok ehhez egy új, kobalt alapú katalizátort használtak, tudósít az osztrák közszolgálati ORF.

Egész pontosan metanolt és etanolt állítottak elő a klímaváltozásért felelős gázból: a két alkoholfajta pedig remek alapanyag további kémiai anyagok előállításához. Wolfgang Schöfberger a linzi egyetem szerveskémia-intézetétől az APA osztrák hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a szén-dioxidot alapvetően már eddig is használták alapanyagként alkohol előállításához, igaz, eddig alacsony hatékonysággal. Az alacsony hatékonyság oka a szén-dioxid alacsony reakciókészsége, először ugyanis aktiválni kell a gázt.

A tudósok ehhez egy speciális, molekuláris katalizátort használtak: Apró molekulák kobaltionokkal a belsejükben, amiket egy szénpapír-elektródára applikálnak. Vizes oldatban először az elektróda negatív potenciáljával a kobaltot redukálják, a szén-dioxid ezt követően megköti a fémet, és reakcióként etanollá és metanollá válik. A kobaltot ezt követően ismét oxidálják, hogy készen álljon további reakciókhoz. Az alkalmazott feszültségtől függnek a reakciótermékek is:

alacsony redukciós potenciál mellett főleg metanol keletkezik, magasabb potenciálnál főleg etanol.

A linzi tudósok a munkájuk során alaposan jellemezték az elektródánál végbemenő folyamatokat. Egy német projektpartnerükkel együtt a munka következő lépéseként az egész eljárást nagyobb méretben, pilot méretben, szeretnék tesztelni: az első hosszú idejű tesztekből ugyanis azt mutatták, hogy a katalizátor aktív marad. Az előállított alkoholokat már létező technológiákkal egy sor hasznos kemikáliává lehet alakítani. Az eljárásnál egyébként ipari füsttisztítóból származó szén-dioxidot lehetne hasznosítani.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek