+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 8. péntek, 17:40
Februárban ráfordul az állatkísérletekre az osztrák Cebina és a Pécsi Tudományegyetem közös, koronavírus elleni vakcinafejlesztése. Utánajártunk, mikor lehet ebből beadható oltás.

Februárban indul a közös, osztrák-magyar vakcinafejlesztés állatkísérleti, preklinikai szintje, jelentette be Jakab Ferenc virológus az ATV-n. Ehhez a Pécsi Tudományegyetem és az osztrák Cebina gyógyszergyártó cég fogott össze, a laboratóriumi fejlesztés már zajlik. Jakab persze bízik abban, hogy minél gyorsabban sikerül eredményt produkálni, ugyanakkor nem kívánta megtippelni, hogy a fejlesztésből mikor lehet kész szer a koronavírus ellen. 

 

Egy vakcinát öt fázisban kell tesztelni, írta erről korábban a Qubit (preklinikai, klinikai I-II-III, forgalomba hozatal, klinikai IV fázis). Az orosz Szputynik V-ről azt is hallhattuk legutóbb, hogy a nagy egyedszámú, klinikai III. fázisú tesztelése, ami nálunk is zajlik 1500 önként jelentkezővel, még eltart egy ideig, és még három hónapig biztos nem lesz engedélye az oltásnak (amelyből hiába hangoztatta ezt korábban a magyar kormány, végül mégsem rendelünk, mert az oroszoknak nincs elég gyártókapacitása).

 

Az Azonnali mindenesetre megkereste – az osztrák-magyar közös projektben részt nem vevő – Falus András MTA-tag immunológust, szerinte mennyi idő lehet az osztrák-magyar vakcina kifejlesztése ideális esetben. Úgy látja: ma már olyan technológiai háttér van, amivel fel lehet gyorsítani a folyamatokat, ugyanakkor a résztvevő feleknek nincs olyan gazdag anyagi hátterük, mint a nagy gyógyszergyártó és -fejlesztő cégeknek.

 

Így szerinte egy évig tart majd, míg ebből beadható oltás lesz, de még ez is rövidnek számít a covid előtti vakcinafejlesztésekhez képest.

 

Megkerestük a Pécsi Tudományegyetemet is ezzel kapcsolatban, a PTE sajtóreferense, Kottász Gergely, azt mondta, Jakab nyilván nem véletlenül nem mondott időpontot, és Falus becslését sem akarják kommentálni. Írtunk az osztrák Cebina cégnek is, milyen alapú vakcináról van szó, mikorra lesz szerintük beadható ellenszer belőle, ha válaszolnak, arra természetesen kitérünk majd a későbbiekben.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egykori olasz kormányfő a tavaszi szemeszter kezdetére visszatért a firenzei egyetemre, ahol 2018-ig a nemzetközi magánjog tanára volt. A politikát nem hagyja ott, és szerinte mindent meg kell tenni a nacionalizmus ellen.

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás