+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. augusztus 25. vasárnap, 09:51
Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Az Azonnali is beszámolt róla, hogy a prágai tavasz leverésének évfordulóján ismeretlenek vörös festékkel öntötték le a várost korábban a náci uralom alól felszabadító Ivan Konyev szovjet marsall szobrát Prága hatodik kerületében. Még ennél is érdekesebb volt, hogy a kerület jobboldali-liberális polgármestere, a Top09-es Ondřej Kolář kijelentette, hogy nem fogják azt letakarítani addig, amíg az orosz követség nem találja ki, hogy hová helyezzék át a szobrot.

 

Szombat délután végül civilek mosták le a vörös festék nagy részét a szoborról,

 

akiket aztán a rendőrök is igazoltattak a Radio Praha tudósítása szerint.

 

A rendőrség szerint a szobrot letakarítók semmi illegálisat nem követtek el, ők kérdésre felelve pedig azt mondták, hogy nem politikailag motivált okokból mossák le a festéket, hanem azért, mert koszos, és más a jelek szerint nem fogja letakarítani.

 

A civilek tagadták, hogy profi graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

 

A szóban forgó, takaritást elutasító kerület vezetésének szóvivője megerősítette, hogy a takarítás nem az ő utasításukra valósult meg, ők tartják magukat korábbi álláspontjukhoz. Konyev szobrát a kerület vezetése rég az orosz nagykövetség területére száműzné, mivel cseh történészek szerint Konyevnek köze volt a prágai tavasz leverésére indított hadművelethez. 

 

A dolognak van egy praktikus oldala is: a kerület vezetése szerint annyiszor kellett már takarítaniuk a szobrot, hogy nincs kedvük a továbbiakban is rendszeresen nekik fizetni ezért.

 

Prága Kínának is nekiment

 

Úgy tűnik, hogy Prágában mostanában nincsenek oda az egykori és jelenlegi kommunista államokért: az oroszokkal szemben kiálló kerületi polgármester talán éppen Zdeněk Hřib nyomdokaiban jár,

 

a kalózpárti főpolgármester ugyanis mostanában nem egyszer akaszkodott össze Kínával.

 

Először a tibeti zászló miatt, aztán azért, mert egy tajvani zászlót lobogtatott. A tibeti zászlót egyébként a prágai hatodik kerületben is előszeretettel lobogtatják évről évre.

 

FOTÓ: Praha 6

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Míg a Jobbik néppártosodása révbe ért, a Fidesz nem maradhat örökké az Európai Néppárt tagja úgy, hogy közben fel van függesztve – fogalmazott a Jobbik EP-képviselője.

A galéria arra hivatkozva nem ad többé teret a BP olaj- és gázipari óriás művészeti versenyének, hogy mindent szeretnének megtenni klímavészhelyzet kezelése érdekében.

317 körzetben nem indít jelölteket a Brexit Párt decemberben, hogy ne szóródjanak szét a brexitpárti szavazatok.

A fejlesztési államtitkár a köztévében mondhatta el, hogy a pénteken átadásra kerülő új aréna közepes árszínvonalú, és Magyarország meg sem érezte.

2014-ben jobban megosztotta Romániát az elnökválasztás, mint idén, de azért az egykori Monarchia határain belül csak Székelyföld töri meg Klaus Johannis egyeduralmát.

A szocialisták nyertek, de nem nagyon, közben viszont megerősödött a szélsőjobb.

Akkor tizennégy szavazat volt a különbség, most már a szavazatok felének összeszámlálása után 2500, tehát nem maradt esélye a Fidesz-KDNP jelöltjének.

A hét kérdése

Veiszer Alindát? Nagy Blankát? Tarlós Istvánt? Vagy esetleg magát Demszky Gábort? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Very hot topic, ki is lesz beszélve november 12-én!

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás