+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. augusztus 25. vasárnap, 09:51
Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Az Azonnali is beszámolt róla, hogy a prágai tavasz leverésének évfordulóján ismeretlenek vörös festékkel öntötték le a várost korábban a náci uralom alól felszabadító Ivan Konyev szovjet marsall szobrát Prága hatodik kerületében. Még ennél is érdekesebb volt, hogy a kerület jobboldali-liberális polgármestere, a Top09-es Ondřej Kolář kijelentette, hogy nem fogják azt letakarítani addig, amíg az orosz követség nem találja ki, hogy hová helyezzék át a szobrot.

 

Szombat délután végül civilek mosták le a vörös festék nagy részét a szoborról,

 

akiket aztán a rendőrök is igazoltattak a Radio Praha tudósítása szerint.

 

A rendőrség szerint a szobrot letakarítók semmi illegálisat nem követtek el, ők kérdésre felelve pedig azt mondták, hogy nem politikailag motivált okokból mossák le a festéket, hanem azért, mert koszos, és más a jelek szerint nem fogja letakarítani.

 

A civilek tagadták, hogy profi graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

 

A szóban forgó, takaritást elutasító kerület vezetésének szóvivője megerősítette, hogy a takarítás nem az ő utasításukra valósult meg, ők tartják magukat korábbi álláspontjukhoz. Konyev szobrát a kerület vezetése rég az orosz nagykövetség területére száműzné, mivel cseh történészek szerint Konyevnek köze volt a prágai tavasz leverésére indított hadművelethez. 

 

A dolognak van egy praktikus oldala is: a kerület vezetése szerint annyiszor kellett már takarítaniuk a szobrot, hogy nincs kedvük a továbbiakban is rendszeresen nekik fizetni ezért.

 

Prága Kínának is nekiment

 

Úgy tűnik, hogy Prágában mostanában nincsenek oda az egykori és jelenlegi kommunista államokért: az oroszokkal szemben kiálló kerületi polgármester talán éppen Zdeněk Hřib nyomdokaiban jár,

 

a kalózpárti főpolgármester ugyanis mostanában nem egyszer akaszkodott össze Kínával.

 

Először a tibeti zászló miatt, aztán azért, mert egy tajvani zászlót lobogtatott. A tibeti zászlót egyébként a prágai hatodik kerületben is előszeretettel lobogtatják évről évre.

 

FOTÓ: Praha 6

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter videón jelentette be, hogy vasárnap reggeltől vége a Németországgal szemben bevezetett korlátozásoknak.

Három halottja van a koronavírusnak szombat reggelre, ráadásul már 2279 gyógyultat is fel tudunk mutatni.

A héten lezajlott szerb kupában az még összejött, hogy maximum ezer ember menjen ki a meccsre, de semmi másról nem gondoskodtak különösebben a szervezők.

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás