+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. augusztus 25. vasárnap, 09:51
Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Az Azonnali is beszámolt róla, hogy a prágai tavasz leverésének évfordulóján ismeretlenek vörös festékkel öntötték le a várost korábban a náci uralom alól felszabadító Ivan Konyev szovjet marsall szobrát Prága hatodik kerületében. Még ennél is érdekesebb volt, hogy a kerület jobboldali-liberális polgármestere, a Top09-es Ondřej Kolář kijelentette, hogy nem fogják azt letakarítani addig, amíg az orosz követség nem találja ki, hogy hová helyezzék át a szobrot.

 

Szombat délután végül civilek mosták le a vörös festék nagy részét a szoborról,

 

akiket aztán a rendőrök is igazoltattak a Radio Praha tudósítása szerint.

 

A rendőrség szerint a szobrot letakarítók semmi illegálisat nem követtek el, ők kérdésre felelve pedig azt mondták, hogy nem politikailag motivált okokból mossák le a festéket, hanem azért, mert koszos, és más a jelek szerint nem fogja letakarítani.

 

A civilek tagadták, hogy profi graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

 

A szóban forgó, takaritást elutasító kerület vezetésének szóvivője megerősítette, hogy a takarítás nem az ő utasításukra valósult meg, ők tartják magukat korábbi álláspontjukhoz. Konyev szobrát a kerület vezetése rég az orosz nagykövetség területére száműzné, mivel cseh történészek szerint Konyevnek köze volt a prágai tavasz leverésére indított hadművelethez. 

 

A dolognak van egy praktikus oldala is: a kerület vezetése szerint annyiszor kellett már takarítaniuk a szobrot, hogy nincs kedvük a továbbiakban is rendszeresen nekik fizetni ezért.

 

Prága Kínának is nekiment

 

Úgy tűnik, hogy Prágában mostanában nincsenek oda az egykori és jelenlegi kommunista államokért: az oroszokkal szemben kiálló kerületi polgármester talán éppen Zdeněk Hřib nyomdokaiban jár,

 

a kalózpárti főpolgármester ugyanis mostanában nem egyszer akaszkodott össze Kínával.

 

Először a tibeti zászló miatt, aztán azért, mert egy tajvani zászlót lobogtatott. A tibeti zászlót egyébként a prágai hatodik kerületben is előszeretettel lobogtatják évről évre.

 

FOTÓ: Praha 6

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a radikális pártokat tömörítő koalícióra.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás