+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. augusztus 15. csütörtök, 16:00
A gyanú szerint Marián Kočner üzletember volt az, aki tavaly februárban megrendelte Ján Kuciak szlovák újságíró meggyilkolását, egy most kiszivárgott online csevegés szerint pedig Kočner a Kuciak-gyilkosság után pár héttel a Híd-Most szlovákiai kormánypárt elnökével, Bugár Bélával reggelizett a Maldív-szigeteken. Bugár korábban azt állította erről, hogy csak köszöntek, pártja alelnöke most már azt mondta az Azonnalinak: társalgás volt, de nem a kormánykoalícióról.

Érdekes botránysorozat rázza meg a napokban a szlovák politikai életet a nyári uborkaszezon végén: egyes szlovák lapok számára elkezdtek kiszivárogtatni információkat a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolásának megrendelésével gyanúsított szlovák üzletember, Marián Kočner online csevegéseiből.

 

„Béla nem egy fasz, rá is mordultam”

 

Szerdán az előzetes letartóztatásban ülő Kočner a Theema csevegőapplikációban a szintén gyanúsított Alena Zsuzsovával váltott ízléstelen üzenetei szivárogtak ki, melyet Kočner Kuciakról és haláláról írt. Az üzletember-maffiózó a Kuciak kapcsán kirobbant tüntetéshullámban többek között azon ironizált, hogy a meggyilkolt oknyomozó újságírót talán szentté kéne avatni:

 

„Aztakurva, ez jó ötlet. Megalapítom a Szent Ján Kuciak, Az Újságírók Patrónusa Alapítványt. Ki lenne jobb patrónus, mint az, akiben benne a patron?! Fúj, de gusztustalan vagyok, befogtam a pofám.”

 

A botrány azonban Kočner ízléstelen üzeneteivel nem állt meg, sőt, magyar szálat is kapott csütörtökre: a Denník N szlovák lap újabb részleteket közölt az üzenetváltásokból, mindezt a Parameter.sk fordította magyarra. A csütörtökön kiszivárgott csevegés szerint a Kuciak-gyilkosság után közvetlenül Kočner a Maldív-szigeteken együtt reggelizett Bugár Bélával, a Híd-Most elnökével – mely egyébként a Robert Fico-féle Smer, és a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) mellett továbbra is részt vesz a szlovák kormánykoalícióban.

 

Kuciak holttestét 2018. február 25-én találták meg, ezt követően szinte rögtön nagy politikai botrány lett az újságíró meggyilkolásából az országban. Ezt követően március 3-án utazott el Bugár a feleségével a Maldív-szigetekre egy régóta tervezett kirándulásra. Kočner a csevegés szerint Zsuzsovának március 4-én már arról beszélt, aggódik a kormánykoalíció magyar pártja miatt, és amiatt, hogy „Béla nem tart ki”. 

 

Az üzletember maga is a Maldív-szigeteken tartózkodott ekkor Bugárral azonos időben, és azt állította, hogy március 9-én a Híd-Most elnökével reggelizett. „Béla OK, csak a bandája nem egységes” – írta csevegőpartnerének az applikáción belül, március 13-án pedig arról beszélt: „Béla nem egy fasz, nyitva hagyta a kiskaput. Én még rá is mordultam”, fogalmazott kissé nagyzolós stílusban a maffiózó.

 

Bugár Béla egyébként később maga sem tagadta a találkozás tényét, de azt nyilatkozta, csupán köszöntek egymásnak.

 

A Híd-Most szerint legfeljebb egy percig beszéltek

 

Ennek az üzletember kiszivárgott üzenetei némileg ellentmondanak, ráadásul a Híd-Most egyébként sem szárnyaló, az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt alulról súroló népszerűségének tovább árthat, ha valóban a a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított maffiózóval reggeli közben beszélgetett a párt elnöke. Éppen ezért megkérdeztük a kiszivárgott üzenetekről Ravasz Ábelt, a Híd-Most alelnökét. Ravasz az Azonnalinak elmondta, nagyjából tíz éve dolgozik már Bugárral, de soha nem hallott arról, hogy Kočnerrel üzenetet váltott volna a pártelnök. 

 

„Bugár Béla a feleségével reggelizett éppen, amikor odalépett Marián Kočner, és köszöntek egymásnak” – fogalmazott az alelnök, szerinte ugyanis Kočnerrel csak egy-két mondatot váltottak, az üzletember rákérdezett Bugárnál, hogy rendben mennek-e a dolgok, mire Bugár válaszolt, az egész nem is tartott tovább egy percnél.

 

Rákérdeztünk: ha valóban váltottak pár mondatot, akkor miért csak köszönésről beszélt eleinte Bugár.

 

„Formálisan semmi több nem történt egy köszönésnél... nem volt győzködés, nem volt szó arról sem, hogy hogyan mentse meg, vagy ne mentse meg Béla a Fico-kormányt, egyszerűen egy társalgás volt”

 

– magyarázta a Híd alelnöke, Ravasz szerint ugyanis „kizárt dolog”, hogy Bugár bármit mondott volna egy vadidegennek arról, hogy a párton belül milyen a légkör.

 

Bugár az ügyről egyébként a Körkép.sk tudósítása szerint csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, nem ismeri Kočnert, nem telefonálgatott és találkozgatott vele, mint egyes ellenzéki képviselők. „Rossz embernek tartom, és tényleg arra kérem önöket, hogy ne kössenek össze vele” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy első és utolsó alkalommal találkozott vele a Maldív-szigeteken, útját pedig Kočner állításaival ellentétben nem Czucz István Híd-közeli üzletember fizette, hanem saját maga és a felesége.

 

Bugár meglepőnek tartotta, hogy ma már azt tekintik igaznak, „amit egy gyilkosság megrendelésével vádolt személy ír”. „Elmentünk reggelizni a feleségemmel. Köszöntött, én visszaköszöntem, és mint ahogy más szlovákok, megkérdezte, mi a helyzet Szlovákiában. Erre én azt válaszoltam, hogy sajnos rosszak a helyzetek, valószínűleg korábban kell hazamennem. Pont. Ez volt az egész beszélgetésünk” – fogalmazott a pártelnök. 

 

Egyelőre még azt is nehezen látni, hogy pontosan ki is szivárogtathatta ki az üzenetváltásokat, Ravasz szerint ugyanakkor ez a választási kampánnyal áll összefüggésben – 2020 február végén ugyanis parlamenti választást tartanak Szlovákiában, a kampány pedig lassacskán elkezdődött. A Híd-alelnök szerint „Kočner egyik embere” szivárogtatta ki a beszélgetéseket a rendőrség számára, viszont az már rejtély, hogy az a rendőrségtől hogyan szivárgott át a médiába. Azt is nehéz meghatározni a csevegésből, hogy mi az, ami igaz, mi az, ami bár igaz, de ki van színezve, illetve mi az, ami hamis. „A Bugárral kapcsolatos beszélgetés a második kategóriába tartozik, van egy igazságmagja, de nagyon ki van színezve” – vélte a Híd alelnöke.

 

A kampány előtt ez fáj a kormánynak, jó az ellenzéknek

 

A botránnyal kapcsolatban egyébként már ellenzéki pártok képviselői is megszólaltak: Richard Sulík, a konzervatív-libertárius SaS elnöke azt nyilatkozta, Bugár a „smeres kormány” érdekeit szem előtt tartva közvetlenül is részt vett a Kuciak-gyilkosság utáni „kárelhárításban”. Ravasz Ábel szerint viszont Sulíknak óvatosabbnak kéne lennie, hogy kihez is köti Kočnert, hiszen a SaS elnökének egyik nagy ügye korábban pont az volt, hogy együtt reggelizett az üzletemberrel. Igor Matovič, a jobboldali populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) pártjának elnöke szerint Bugár elveszítette a morális jogát arra, hogy a politikában maradhasson, hiszen

 

„amíg egész Szlovákia gyászolt”, addig Bugár „egzotikus kiránduláson vitatta meg Kočnerrel, hogyan lehetne rászedni a polgárokat és ellentmondani az akaratuknak”.

 

A Híd alelnöke erre úgy reagált, hogy Matovičnak, akinek Bugárral hosszú konfliktusa van, ezért nem is meglepő a nyilatkozata, inkább a saját háza táján kéne rendet tennie. 

 

Mivel a botrány meglehetősen friss, még nem látni, hogy mennyiben árthat majd a Híd-Most népszerűségének az ügy. Mindenesetre Ravasz bár elismerte, nem örül annak, hogy elszivárgott másfél-két százaléknyi szavazó a párttól annak kormányzati részvétele miatt, de reméli, hogy ez „nem fogja megingatni a választók bizalmát a pártban”.

 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Jarábik Balázs szlovákiai politikai szakértőt is (vele készült interjúnkat lásd itt), aki elmondta, egyelőre őt is meglepték a szivárogtatások, de a Kočner-ügyből állandóan szivárognak ki anyagok, így túlságosan nem sokkolták a mai hírek.

 

„Rendszeresen szivárogtatnak a rendőrségtől az ellenzéki média felé, azok pedig mindent lehoznak, ami rossz a kormánykoalíciónak”

 

– fogalmazott a politológus, aki szerint azon kívül, hogy „az igazság bajnokai”, nem tudni, kik a kiszivárogtatók a Kočner-ügyben. Mindenesetre a Kuciak-gyilkosság után a liberális újságírók Jarábik szerint „a kormány kinyírását tűzték ki célul”, jók a belső információik, és a szivárogtatással el is érik a céljukat. Ez pedig a választási kampányban természetesen jó az ellenzéknek, de annál rosszabb a kormánykoalíciónak, benne a Hídnak is.

 

BORÍTÓKÉP: Balról Bugár Béla (fotó: Azonnali), jobbról Marian Kočner (fotó: TASR)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás