Óriásit bukott Bugár Szlovákiában, az MKÖ szintén a parlamenti küszöb alatt

Szerző: Illés Gergő
2020.02.29. 23:17

A közelében sem volt a parlamenti bejutási küszöbnek Szlovákiában a Bugár-féle Híd, a rivális magyar lista MKÖ viszont sokkal jobban teljesített. A magyaroknál viszont sokkal jobban örülnek a populista OĽaNO-nál, akik fölényesen nyerték meg a szlovák parlamenti választásokat: szinte biztosnak tűnik egy jobboldali kormány, Fico pártja 15 százalékkal csúnyán leszerepelt.

Óriásit bukott Bugár Szlovákiában, az MKÖ szintén a parlamenti küszöb alatt

A populista Igor Matovič-féle OĽaNO győzelmével, és a két magyar párt vereségével zárultak a szombati szlovákiai parlamenti választások: a Bugár Béla-féle Híd-Most összesen 2,8 százalékot szerzett, míg a Magyar Közösségi Összefogás 4,4 százalékot: tudósít a Denník N a Markíza TV exit pollja alapján.

Összefogás nélküli Összefogás

Ezzel mindkét magyar párt jócskán lemaradt a parlamenti részvételről.

A következő négy évben így a szlovák parlamentben a magyar kisebbség érdekképviseletét jobb híján a szlovák pártok listáján induló jelöltek fogják ellátni.

Magyar platformja van például a liberális Progresszív Szlovákiának (ők a Momentum testvérpártja, Donáth Anna EP-képviselő kampányolt is nekik még korábban), amely 9,7 százalékkal került be a parlamentbe, de valószínűsíthető, hogy bekerül Grendel Gábor is, aki végül a választásokat megnyerő OĽaNO listáján indult az azzal szövetséges párt, a Nova elnökeként.

A HÍD AZ EREDMÉNYVÁRÓJÁT A PÁRT POZSONYI SZÉKHÁZÁBAN ÉS AZ ALATTA LÉVŐ PIZZÉRIÁBAN TARTOTTA. CIGÁNYZENE, PEZSGŐ, ÉS RENGETEG SÜTEMÉNY.

A magyar pártok eredménye nagyban betudható a két lista közötti összefogás hiányának is: a tavalyi EP-választás eredménye kijózanító pofon volt ugyanis mind a Magyar Közösség Pártjának, amely végül 4,96 százalékkal egy hajszállal nem jutott be, mind a jelenleg a Robert Fico-féle Smerrel és a nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) négy évig közösen kormányzó Hídnak.

Ezután sok szó esett arról, hogy a két párt felülemelkedik eddigi konfliktusain, és egy közös magyar listával indulnak a 2020-as választásokon, de végül ez nem történt meg: az MKP az Összefogás nevű mozgalommal és a Magyar Fórummal együtt indult el, míg a Híd külön. A közvélemény-kutatások a kampány során egyébként egyszer sem mérték egyik listát sem az 5 százalékos parlamenti küszöb fölé.

Bugár egyébként az exit pollokkal kapcsolatban azt nyilatkozta: ezek hitelességére nem ad, és ezekkel kapcsolatban nyilatkozni sem szeretne.

Később az Azonnalinak azt mondta:

„Az élet szép!”

Majd azt is hozzátette: az erős ember az, aki ha talpra esik, feláll. A parlamentből kieső Bugárékon felül búslakodhat még a másik kisebbik kormánypárt, az Andrej Danko-féle Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is: ők sem kevéssel estek ki a törvényhozásból. Nemcsak koalíciós partnerei, de a Fico-féle Smer is óriásit bukott: ők 14,9 százalékkal nagyon csúnyán lemaradva futottak csak be a második helyre, ez pedig nagy vereség Peter Pellegrini miniszterelnök és Robert Fico pártelnök számára.

AZ MKÖ EREDMÉNYVÁRÓJA AZ MKP POZSONYI SZÉKHÁZÁBAN, MÉG JÓVAL AZ EXIT POLLOK NYILVÁNOSSÁGRA KERÜLÉSE ELŐTT. ADTAK WHISKEY-T IS. FOTÓ: AZONNALI

A Smer koalíciós partnerekben sem igazán bízhat:

az SNS és a Híd is kiesett, utóbbi ráadásul előzetesen kizárta egy újabb koalíció lehetőségét Ficóékkal, ahogy a jobboldal sem szeretne velük együttműködni.

Immár egészen biztos viszont, hogy Igor Matovič OĽaNO-ja lép elő a jobboldal vezető erejéé: a populista internetes programmal kampányoló, a kampány során szinte mindenkit ostromló OĽaNO-vezér nagyot erősödött. Pár hónappal ezelőtt még a többi jobbközép párttal küzdött a parlamenti bejutásért, kampányukkal viszont egészen 25,8 százalékig tornászták fel magukat.

Ezen felül jól teljesített még a liberális Progresszív Szlovákia és a jobbliberális Spolu szövetsége 9,7 százalékkal, nem lehet boldogtalan Boris Kollár jobboldali-populista Sme Rodina (Család Vagyunk) pártja sem a maga 7,5 százalékos szavazatarányával és a neoliberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) a küszöb fölött, 8,3 százalékkal zárt. A várakozásokat alulmúlva csupán 7,8 százalékkal zárt Andrej Kiska exállamfő Za ľudí pártja. Volt, aki leginkább a parlamenti részvételnek örülhetett: éppen bejutott a kereszténydemokrata KDH is 5,1 százalékkal.

Elmaradt viszont a szélsőjobboldal áttörése: sokáig mindenki tartott attól, hogy a szélsőjobbos Marian Kotleba és pártja, a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) akár még a választásokat is megnyerheti. Ez a forgatókönyv azonban messze nem igazolódott be,

Kotlebáék a várakozásokat alulmúlva zártak csupán 6,5 százalékkal.

Ahogyan nem jutott be a Smerből kiszakadt Dobra voľba (Jó választás) sem, és Stefan Harabin Vlasť (Haza) pártja is messze elmaradt a bejutástól.

RAVASZ ÁBEL, A HÍD KAMPÁNYFŐNÖKE, MIUTÁN MEGTUDTA, HOGY AZ EXIT POLLOK AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁS HATÁRÁT JELZŐ 3 SZÁZALÉK ALÁ MÉRIK ŐKET. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

Milyen lesz így az új kormány?

Sokszínű. A legvalószínűbbnek egy ötpárti jobboldali kormány néz ki az OĽaNO vezetésével: ebben Matovičékon felül részt venne a PS-Spolu, a Kiska-féle Za ľudí, a SaS, valamint a KDH is.

Az OĽaNO akkorát nyert, hogy a leendő parlamentben a kormánytöbbséghez lehet, hogy még a jobbpopulista Sme Rodinát sem kellene bevonniuk,

ugyanakkor jóllehet, Matovič alkotmányozó többséget szeretne, amihez viszont háromötöd kell a szlovák parlamentben. Ez az összes jobboldali párttal (kivéve a szélsőjobbos ĽSNS) már össze is jöhet nekik.

BORÍTÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek