Összekaptak a szélsőballal a spanyol szocialisták

Szerző: Illés Gergő
2019.07.26. 20:10

Spanyolországnak több mint egy éve nincs többségi kormánya, a politikai válság pedig egyre mélyül: most éppen a spanyol balközép és a szélsőbal között repedezik az együttműködés.

Összekaptak a szélsőballal a spanyol szocialisták

Egyre mélyül a politikai válság Spanyolországban: 2016-ban még a jobbközép Néppárt alakíthatott kormányt a jobbliberális Ciudadanos (Állampolgárok) támogatásával, ám a kormánykoalíció tavaly júniusban bár szűken, de megbukott a baloldali Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a Mariano Rajoy által vezetett kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványával.

Szocialista előretörés, politikai válság

Azóta sincsen stabil, többségi kormánya Spanyolországnak, hiszen a bizalmatlansági indítvány sikere után a Pedro Sánchez vezette PSOE csupán kisebbségi kormányt tudott alakítani. Épp ezért Sánchez előrehozott választást írt ki idén áprilisra, melyen pártja fölényesen győzedelmeskedett: az azelőtt gyengélkedő szocialisták a voksok 28,7 százalékát nyerték el, míg a korábban domináns Néppárt 16,7 százalékra esett vissza. Mögötte 15,9 százalékkal zárt a Ciudadanos, majd őket a szélsőbaloldali Podemos követte 14,3 százalékkal, valamint a Franco-éra óta először szélsőjobboldali pártként a Vox is bejutott 10,3 százalékkal.

Ilyen helyzetben Sánchez előtt két út állt: egy lehetséges koalíció a Ciudadanossal már éppen kormányzóképes többséget jelentene. A másik alternatíva

a Podemossal való együttműködés lett volna, itt viszont a Podemos mellett pár kisebb regionális párt képviselőire is szükség lett volna a többséghez.

Összekaptak a Podemossal

Mint kiderült, egyik opció sem bizonyult sikeresnek: Pedro Sánchez újabb kisebbségi kormányának kinevezését ezen a héten már másodjára blokkolta a spanyol parlament, többek között a szélsőbalos képviselők is. A legutóbbi, csütörtöki szavazáson Sánchez mellett 123-an, ellene pedig 155-en szavaztak a parlamentben, köztük a Podemos, a Néppárt és a Ciudadanos politikusai is.

Ez vezethetett oda, hogy a Reuters tudósítása alapján a PSOE pénteken kijelentette: mindenkivel próbál majd együttműködni, hogy elkerüljenek egy újabb előrehozott választást, de a koalícióba a Podemost nem vennék be.

„Próbáltunk összehozni egy koalíciós kormányt, és a Podemos blokkolta azt. Tehát ezen az ösvényen nem haladhatunk tovább...más formulákat ki lehet próbálni, de nem ezt a koalíciót”

– fogalmazott a szocialista Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes a szélsőballal való lehetséges együttműködésről kiemelve, hogy az ország számára rendkívül frusztráló, hogy jelenleg nincsen kormánya.

Mindenki kormányt akar, senki nem tudja, hogyan

Nagyon törékeny tehát a viszony a spanyol politikai paletta két baloldali pártja között, a Pablo Iglesias, a Podemos vezetője például továbbra is arról beszél, szeretnének a kormánykoalíció része lenni, csak Sánchez és Iglesias a részletekről nem tudtak megállapodni.

A spanyol parlamentnek szeptember 23-áig van lehetősége megválasztani az új kormányt. Ha ez azonban nem sikerül, úgy november 10-ére újabb előrehozott választásokat kéne kiírni,

amely a áprilisi parlamenti, és a májusi EP-voksolás után már a harmadik lenne ebben az évben.

Éppen ezért érthető, ha a spanyolok nem szeretnének harmadjára is az urnák elé járulni, és inkább az áprilisban már megválasztott politikusokra bíznák a helyzet megoldását.

Éppen ezért az a forgatókönyv is valószínű, hogy a két baloldali párt végül szeptemberig rendezi a nézeteltéréseket annak érdekében, hogy elkerülje az újabb választást. Egy sikeres kormányalakításhoz azonban nem lenne elegendő a PSOE és a Podemos együttműködése: ahhoz az is kéne, hogy pár regionális párt tartózkodjon a kormányról szóló szavazáson, például a függetlenségpárti Katalán Republikánus Baloldal (ERC) tizenöt képviselőjének, vagy a baszk nacionalista Euskal Herria Bildu párt négy emberének is.

BORÍTÓKÉP: Pablo Iglesias (balra) / Pedro Sánchez (jobbra)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek