Kormánykoalícióról állapodott meg a spanyol miniszterelnök a szélsőballal

Szerző: Illés Gergő
2019.11.13. 08:13

Parlamenti többséget találni mindehhez viszont már nem lesz olyan egyszerű. Megnéztük, hogy áll a spanyol kormányalakítás szénája!

Kormánykoalícióról állapodott meg a spanyol miniszterelnök a szélsőballal

Koalícióra lép a balközép Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a szélsőbaloldali Unidas Podemossal (Együtt Megcsináljuk) Spanyolországban azt követően, hogy a múlt vasárnap tartott megismételt parlamenti választás a szélsőjobboldali Voxon kívül nem hozott áttörést egyik politikai erőnek sem – írja az El País.

Egy kijózanító pofon kellett a megállapodáshoz

Ezzel Pedro Sánchez ügyvivő szocialista miniszterelnök

mindössze 48 óra leforgása alatt elérte azt, amit a választás előtt fél éven át sem sikerült: egyezséget kötött a Podemossal.

Sánchez ugyanis az áprilisi választás után is felajánlott egy koalíciót a Podemosnak (mely így három minisztériumot kapott volna, és Pablo Iglesias, a párt elnöke lehetett volna a miniszterelnök-helyettes), ám ezt a szélsőbalosok elutasították.

A két párt viszonya nyáron mérgesedett el teljesen, mikor a Podemos a parlamentben kétszer is leszavazta a Sánchez által alakított kisebbségi, csak szocialistákból álló kormányt. Az ok az volt, hogy Pablo Iglesias pártja mégis be akart kéredzkedni a kormányba, Sánchez viszont a parlamenti fiaskó után ragaszkodott ahhoz, hogy ne fogjon össze a szélsőballal.

A jeget a múlt vasárnapi választás eredménye törte meg: Sánchez szocialistái az alsó- és a felsőházban is gyengültek kicsit, de képviselőket veszített a Podemos is. Emmellé még jelentősen megerősödött a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Vox párt is, amely immár a spanyol parlament harmadik erejévé vált: ez a fenyegetés már épp elég volt ahhoz, hogy Sánchez és Iglesias hajlandó legyen az összefogásra.

Megijedtek a szélsőjobbtól

„Ahogy a választások estéjén, az eredmények bejelentésekor is mondtam:

ami áprilisban történelmi lehetőség volt, most történelmi szükségszerűséggé vált”

– célzott az áprilisi előrehozott választásra az ügyvivő miniszterelnök Sánchez, amely hiába hozta a baloldal fölényes győzelmét, mégsem vezetett eredményre. Pablo Iglesias Podemos-vezér úgy nyilatkozott, az új, „progresszív koalíció” „ötvözi a PSOE tapasztalatát az Unidas Podemos bátorságával”.

„A progresszív kormány progresszív erőkből áll majd, és a haladásért fog dolgozni. Nincs helye a gyűlölködésnek a spanyolok között” – mondta immár Sánchez, erőteljesen a Voxra célozva, mely szélsőjobbos erőként először jelent meg áprilisban a spanyol parlamentben a Franco-diktatúra bukása óta. Hozzátette: a szélsőballal kötött koalíció négy éven át, az egész ciklus alatt ki fog tartani – ez bátor vállalás a miniszterelnöktől, hiszen a kormányról még csak nem is szavaztak a parlamentben.

Ez lesz ugyanis a legnehezebb rész, hiszen a PSOE és a Podemos – és az újbaloldali kispárt Más País (Több Ország) – 

együttesen 158 hellyel rendelkezik a parlamentben, ahol a többséghez viszont 176 hely kéne.

A szocialisták erre azt javasolják, hogy a kormányról szóló parlamenti voksoláson legalább azok a pártok szavazzanak bizalmat a koalíciónak, akik tavaly nyáron Mariano Rajoy néppárti kormányát is sikeresen megbuktatták.

A katalán függetlenségpártiakkal is lepaktálnak?

Köztük a hét hellyel bíró baszk nacionalisták már kijelentették: készek a támogatásra, és összetrombitálnák mindazon pártokat is, akik Sánchez még Rajoy kormányát megbuktató indítványát támogatták tavaly nyáron. Ebben a listában ugyanakkor katalán függetlenségpárti erők is szerepelnek: nekik bár imponálhat a katalánok számára több jogkört követelő Podemos részvétele a koalícióban, elrettentheti őket az ennél szigorúbb álláspontot képviselő Sánchez.

Ráadásul a jelentősen megerősödő Néppárt jelezte: nem támogatják a koalíciót. Pablo Casado néppárti elnök kijelentette: Sánchez és Iglesias „radikális kormányt formálnának, ez pedig az ellentéte annak, amire Spanyolországnak szüksége van”. Mindehhez viszont Casado szerint semmi szükség nem volt a „szürreális”, hat hónapon át tartó egyezkedésre a két párt között, valamint kijelentette: a „történelmi” PSOE-nek kell visszatérnie, miután a jelenlegi párt komoly labirintusba lavírozta magát. Egyúttal szigorúan kizárta a balos kormány támogatását:

„nem leszünk része egy általa progresszívnek, de valójában radikális baloldali kormánynak, amely lepaktál a jogsértő katalán regionális kormánnyal”.

A többséghez szükséges lenne a jobbliberális Ciudadanos tíz képviselőjének támogatása is, amennyiben Sánchez nem akar függetlenségpárti képviselőkre is támaszkodni. Ugyanakkor a Ciudadanos sem támogatja a koalíciót, szerintük a PSOE-nek és a Néppártnak kéne egy mérsékelt megállapodásba bevonni a pártot is.

BORÍTÓKÉP: Pedro Sánchez miniszterelnök (balra) és Pablo Iglesias Podemos-vezér (jobbra) / Wikipédia

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek