+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. július 20. szombat, 08:15
Hogyan áll most az előválasztás szervezése, egyáltalán lesz-e? Mit gondol erről a függetlenként indulni kívánó Baranyi Krisztina, és mit gondol erről a Momentum, aki Jancsó Andreát látná polgármesterként? Erre volt kíváncsi az Azonnali, ezért megkerestük az érintett feleket, és azt is megtudtuk, volt-e üvöltözés a Kétfarkú Kutya Párttal az előválasztás miatt.

Ugyan csütörtökön is tárgyaltak, még mindig nincs teljes megegyezés a ferencvárosi előválasztás lebonyolításának részleteiről az ellenzéki felek között – értesült az Azonnali. Ismert: míg az ellenzéki pártok közül az MSZP és a Momentum Jancsó Andreát indítaná polgármesternek, addig a független Baranyi Krisztina is el kíván indulni a pozícióért, akit a helyi LMP, a Kétfarkú Kutya Párt, illetve Puzsér Róberték csapata is támogat. A helyzet rendezésére előválasztást javasoltak, ám ennek feltételeiről egy csütörtöki tárgyalást követően sem tudtak megállapodni. 

 

Baranyit kihagyták a tárgyalásokból?

 

„Szerintem meg fogunk tudni állapodni, egyáltalán nem vagyok pesszimista ebben a kérdésben. Nem hiszem, hogy a pártoknak érdeke, hogy tisztességtelen feltételekhez kössék az előválasztáson való indulást” – nyilatkozta Baranyi Krisztina az Azonnalinak. Elmondta, csütörtökön megbeszélést tartottak a felek, amelyen ő ugyan személyesen nem volt jelen, de egy delegáltja igen.

 

Az egyeztetés eredménye, hogy felállt a szervezést lebonyolító ferencvárosi előválasztási bizottság, amelynek elnöke Magyar György ügyvéd lett, aki már a főpolgármester-jelölti előválasztást szervező bizottságot is vezette. Ugyanakkor továbbra sem jutottak végső megegyezésre a felek.

 

„A Jancsó Andreát támogató pártok feltételt támasztottak az előválasztáson való induláshoz, amely elfogadása kötelező ahhoz, hogy egyáltalán valaki megmérethesse magát.

 

Ez arról szól, hogy az általuk létrehozott helyi megállapodást – amelyben sem én, sem az engem támogató szervezetek nem kaptak semmilyen szerepet, és amelyet részben még mindig titkolnak előttem – teljes egészében fogadjam el, különben el sem indulhatok” – nyilatkozta Baranyi Krisztina. Ugyan csütörtökön a pártok már prezentálták, hogy kiket indítanának a kerület egyéni választókörzeteiben, de azt még nem, hogy konkrétan kik szerepelnének a közös kompenzációs listán, csak azt, hogy melyik párt hányadikként szerepelne rajta.

 

A helyzetet tetézi Baranyi szerint, hogy ez a megállapodás még az ellenzéki pártok közt sem létezik, miután még ők sem írták alá azt egymás közt. Ehhez képest tőle azt várják, hogy ebbe a nemlétező alkuba menjen bele úgy, hogy a megállapodásból őt és a mögötte álló szervezeteket kihagyták, hiszen egyetlen helyet sem biztosítottak nekik sem az egyéni választókerületekben, sem a kompenzációs listán. Sőt:

 

olyan kikötés is van benne, hogy amennyiben Baranyi veszít az előválasztáson, még csak képviselőjelöltként sem indulhat el a kerületben.

 

Vagyis csak akkor lehetne szerepe a továbbiakban is a kerületben, ha az előválasztást is megnyeri, és a Fideszt is legyőzi.

 

Baranyi így úgy véli, az lenne a legjobb, ha az előválasztás lebonyolítása után annak nyertesével állapodnának meg a pártok, hogy milyen lista és milyen csapat álljon a polgármesterjelölt mögött, méltányosan, tisztességesen. Annyi viszont biztos, hogy

 

Baranyi egy olyan listát „nem szívesen fogadna el, amin olyan személyek szerepelnek, akik korábban ellenzéki képviselőként szavazataikkal a NER politikáját és azon belül a kerületi Fidesz-vezetés hatalmi pozícióit erősítették ebben a kerületben”.

 

Baranyi kérte, hogy ezt a kritériumot az ellenzéki pártok vegyék bele az általuk megfogalmazott közös politikai nyilatkozatba is. Hogy Baranyi pontosan kikre gondol, azzal kapcsolatban úgy fogalmazott: azokra, akik közreműködtek a ferencvárosi parkolási mutyiban, nem emeltek szót ellene sem szavazataikkal, sem a nyilvánosságban. Konkrét neveket viszont egyelőre nem kívánt mondani, csak akkor kívánja megtenni, ha ilyen emberek esetleg szerepelnének az ellenzéki pártok listáján.

 

Baranyi Krisztina arról is beszélt: ugyan tőle korábban az ellenzéki pártok azt követelték, hogy tartsa titokban a tárgyalások részleteit, a szocialisták gyakorlatilag másnap kiküldték azokat a sajtónak. Így a politikus elképzelhetőnek tartja, hogyha konkrét javaslatot küldenek nekik a pártok, nyilvánosan fog válaszolni rá az átláthatóság jegyében.

 

Momentum: nem igaz, hogy Baranyit kihagyták a megállapodásból

 

Nem egyszerű a helyzet Ferencvárosban – nyilatkozta az Azonnalinak a momentumos Bedő Dávid. Elmondta, a csütörtöki tárgyalás eredménye azon túl, hogy sikeresen megalakult a civil választási bizottság, hogy tisztázták, a hétvégén online megszavaztatják az operatív részleteket, például hogy konkrétan mikor legyen az előválasztás, illetve eldöntötték, hétfőn folytatják a tárgyalásokat.

 

Jelenleg egyébként annyi tűnik biztosnak, hogy az eseményt valamikor augusztus első két hetében fogják lebonyolítani.

 

Hangsúlyozta: nem igaz, hogy Baranyit kihagyták volna a megállapodásból, hiszen az elmúlt hónapokban többször egyeztetett a Momentum helyi szervezete is vele, de a többi párt is. A kérdésre, hogy akkor miért nem lehetett Baranyi egyesületének egy jelöltje se az egyéni körzetekben vagy a kompenzációs listán, úgy válaszolt:

 

Baranyival számolnak alapvetően, nem az egyesületével, ő az, akinek tényleges önkormányzati munkája és elismert múltja van.

 

Bedő szerint egyébként csak annyi kikötés van Baranyi felé, hogy polgármesterként nem indulhat, ha veszít az előválasztáson. Ugyanakkor a Momentum nyitott abban a kérdésben, hogy átgondolják: esetleg szabadon hagyjanak Baranyinak egy választókerületet, vagy találjanak más megoldást arra, hogy akkor is be legyen vonva az önkormányzati munkába, ha nem nyer az előválasztáson. Igaz, ezt nem lenne könnyű kivitelezni, de nem is megoldhatatlan. Ugyanakkor emlékeztetett: a főpolgármesteri előválasztás jelöltjei sem kívántak beleszólást a budapesti kompenzációs lista összeállításába, ahogy azt sem kérték, hogy a vesztes hadd legyen polgármesterjelölt valamelyik kerületben.

 

Azt akarják, Jancsónak legyen lehetősége legyőzni Baranyit

 

„Félreértés ne essék: senkivel nem biankó csekket szeretnénk aláíratni, egyszerűen a pártok helyi szervezeti még nem döntöttek arról, hogy kiket szeretnének jelölni a kompenzációs lista helyeire” – mondta. Hozzátette: szerinte legitim, hogy a listákat összeállító pártok – melyek közt az LMP nem szerepelt – azt kérjék a jelöltektől, ne bolygassák a már kész megállapodásokat, hiszen ez egy sokpárti egyeztetés nyolchónapnyi munkájának az eredménye.

 

Hogy egyébként a kompenzációs lista összeállítása miért nem ér rá az előválasztást követően, arra Bedő Dávid úgy válaszolt: az eseményt követően egy-két hete lesz a pártoknak arra, hogy ezt kitalálják az ajánlásgyűjtés megkezdéséig, vagyis szorítja őket az idő a végleges jelöltek lefixálásával kapcsolatban. Egyébként a pártok várják Baranyiék észrevételeit akár az egyéni jelöltekkel, de más témával kapcsolatban is.

 

JANCSÓ ANDREA MOMENTUMOS JELÖLT FEKETE-GYŐR ANDRÁS MOMENTUM-ELNÖKKEL, AMINT AZ V. KERÜLETBŐL GYŐZKÖDIK VIDEÓN A IX. KERÜLETIEKET

 

„A Momentum tényleg szeretne előválasztást, hiszen azt akarjuk, hogy Jancsó Andrea legitim jelölt lenne abban az értelemben, hogy lenne lehetősége megmutatni: képes legyőzni Baranyi Krisztinát” – mondta hangsúlyozva, hogy ezért van kompromisszumkészség a pártban.

 

Az Azonnali kérdésére, miszerint hány százalékot adna arra, hogy végül megvalósul Ferencvárosban az előválasztás, a momentumos politikus azt mondta: tippjátékokba inkább nem bocsátkozna, de mindent megtesznek azért, hogy legyen.

 

Volt-e üvöltözés a Kutya Párttal?

 

Bedő Dávidot azzal kapcsolatban is kérdeztük, amit Kovács Gergő, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke állított Facebook-oldalán, vagyis hogy Bedő üvöltözött velük, nehogy nyilvánosságra merjék hozni a ferencvárosi előválasztás feltételeit, ehhez képest szerinte a szocialisták meg elküldték ezt az ATV-nek. Kovács az esetről azt mondta az Azonnalinak: volt egy első leülés az előválasztásról, ahol elmondták a momentumosok a feltételeket, ezen részt vettek ők is. Ezen „szinte már felemelt hangon követelték tőlük”, hogy ne küldjék ki annak részleteit a sajtónak.

 

Ennek egyébként ők és Baranyi stábja is eleget tettek, nem küldték ki a sajtónak az elhangzottakat, ezért tartja Kovács szürreálisnak, hogy a részletek mégis nyilvánosságra kerültek, „de majd megszokom, hogy ilyen a politika”.

 

A Kutyapárt egyébként nem kíván indulni a ferencvárosi önkormányzati választáson, ők csak próbálják segíteni Baranyi kampányát.

 

„Való igaz, hogy nekem van egy olyanfajta orgánumom és hangstílusom, amit egyesek érezhetnek úgy, hogy üvöltözés. Én szerintem nem szoktam amúgy üvöltözni”

 

– reagálta Bedő Dávid az Azonnalinak. Abban biztos, hogy ahogy a többi más ellenzéki egyeztetésen is, úgy itt is megtörténhetett, hogy felemelhette a hangját, vagyis ez nem az MKKP-nak szólt, és nem gondolja, hogy üvöltözésként lehetne értékelni. A politikus egyébként biztos benne, hogy a Momentum nem szivárogtatott, ahogy a budapesti szocialisták kapcsán sem tud ilyenről.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter videón jelentette be, hogy vasárnap reggeltől vége a Németországgal szemben bevezetett korlátozásoknak.

Három halottja van a koronavírusnak szombat reggelre, ráadásul már 2279 gyógyultat is fel tudunk mutatni.

A héten lezajlott szerb kupában az még összejött, hogy maximum ezer ember menjen ki a meccsre, de semmi másról nem gondoskodtak különösebben a szervezők.

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás