Nagy nehezen megállapodott az ellenzék a ferencvárosi előválasztásról

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.08. 16:11

Az előválasztás nyertese a kompenzációs lista első helyére kerül, a vesztes a legesélyesebb egyéni körzetben indulhat.

Nagy nehezen megállapodott az ellenzék a ferencvárosi előválasztásról

Az utolsó utáni pillanatban, de úgy tűnik, hosszas huzavona után sikerült megállapodnia az ellenzéknek Ferencvárosban az előválasztás részleteiről. Ugyan a felek lemondtak arról, hogy a részvételt ajánlásgyűjtéshez kössék, maga az előválasztás a korábbi terveknek megfelelően augusztus 12-én indul – tudta meg az Azonnali. Mint korábban beszámoltunk róla: az ellenzéki pártok többsége, vagyis a szocialisták, a DK és a Jobbik is inkább a momentumos Jancsó Andrea polgármesterjelöltségének örülne, míg függetlenként Baranyi Krisztina is szeretne elindulni, akit az LMP, illetve a Kétfarkú Kutya Párt támogat.

A megállapodásról azt írta Baranyi Facebook-oldalán: súlyos kompromisszumokat kötött, a ma aláírt megállapodásnak vannak olyan pontjai, amiknek következményei erősen súrolják a politikai meggyőződése határait. Mégis elfogadta, mert ha nem teszi, nem folytathatja az eddigi politikai munkáját és cserben hagyja azokat, akik bíznak benne.

„Köszönöm az ellenzék főpolgármester-jelöltjének, Karácsony Gergelynek a tárgyalások során nyújtott támogatását!” – tette hozzá Baranyi.

Baranyihoz hasonlóan Csárdi Antal, az LMP tárgyalásokban résztvevő politikusa is azt nyilatkozta az Azonnalinak: minden fél fájdalmas áldozatokat vállalt, és nagyra becsüli mind Baranyi Krisztina, mind pedig Karácsony Gergely ezirányú elkötelezettségét. Hogy mit lehet köszönni Karácsonynak, arra azt mondta:

gyakorlatilag ő volt a másik oldal azon szereplője, akinek a nevéhez köthetőek a kompromisszumban megszülető megoldások.

A megállapodás csütörtöki bejelentése előtt néhány órával Jancsó Andrea már kiposztolta Facebook-oldalára, ahogy aláírja az előválasztási megállapodás egyik verzióját, és jelezte: most már csak arra várnak, Baranyi is bólintson rá erre. Jancsó szerint Baranyi szinte összes korábbi feltételét teljesítették.

Ennek szellemében az előválasztás győztese a kompenzációs lista első helyére kerül, míg a vesztese a legesélyesebb egyéni körzetben indulhat.

Ez arra utal, hogy valamennyire az ellenzékiek is számolnak azzal, hogy a fideszes Bácskai János fut be polgármesternek: így legalább az előválasztást nyerő ellenzéki jelöltnek biztos a helye a képviselőtestületben, míg egyénit nyerni sokkal nehezebb.

„Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy Krisztina ne legyen ott a következő ferencvárosi önkormányzatban – ráadásul ha megnyerem az előválasztást, továbbra is szeretném, hogy antikorrupciós alpolgármesterként dolgozzon velem együtt” – írta Jancsó.

Ugyan az eredeti tervek szerint már hétfő kellene az előválasztáson való induláshoz szükséges ajánlást gyűjtenie a feleknek, az ellenzék eddig nem tudott megállapodni annak feltételeiről, holott augusztus 12-től kezdődően már a konkrét szavazásnak kellene zajlania. A pártoknak egyébként nincs sok ideje, hiszen augusztus 24-től már „élesben” is kezdődik az ajánlásgyűjtés az önkormányzati választáson való induláshoz. 

És hogy Ferencváros választói (akik szám szerint negyvenötezren vannak) mit szólnak a Jancsó-Baranyi párharchoz? Az Azonnali nemrég a kerületben járt, és megkérdezte a járókelőket:

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek