Gyurcsányék konzultációt indítanak, hogy megszavazzák-e a DK-sok von der Leyent

2019.07.12. 09:49

Aki részt venne Gyurcsány Ferencék konzultációjában, annak számolnia kell azzal, hogy felkerül a párt Kubatov-listájára.

Gyurcsányék konzultációt indítanak, hogy megszavazzák-e a DK-sok von der Leyent

Konzultációt indít a DK arról, EP-képviselői megszavazzák-e Ursula von der Leyent az Európai Bizottság élére – jelentette be közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc.

Mint írja, von der Leyen igazi európai politikus, kiállt az Európai Egyesült Államok eszménye mellett, menekültet fogadott be saját házába, elkötelezettje a jogállami, demokratikus berendezkedésnek.  Ugyanakkor szerinte von der Leyen meghallgatása csalódást keltő volt. „Leginkább azt mondanám, hogy elegánsan ugyan, de semmire nem válaszolt.” Így a DK elnöke a szimpatizásnaik segítségét kéri, hogy EP-képviselőik megszavazzák-e von der Leyent. 

A DK konzultációját vasárnap éjfélig lehet kitölteni. A konzultáció kitölthető Facebook-profilon keresztül, ezzel együtt a névhez, a profilképhez és a felhasználó e-mail címéhez kap hozzáférést a DK appja.

Ám lehet konzultálni „manuálisan is”, ehhez viszont a felhasználók olyan adataira is kíváncsi a DK, mint a születési dátum vagy a lakcím. Utóbbiak kitöltése kötelező, különben nem lehet szavazni.

Az adatkezelési nyilatkozatban az a nem meglepő kitétel is benne van, hogy az adatokat megadó személy a DK-ra bízza politikai véleményére, világnézeti meggyőződésére vonatkozó különleges személyes adatai kezelését – ez magyarul azt jelenti, hogy DK-szimpatizánsként tartják számon a DK-s Kubatov-listán. Szóval ennek tudatában adjon bárki tanácsokat Gyurcsányéknak az EP-szavazáshoz.

Ugyanakkor úgy tűnik, a szavazás – akárcsak például a kormány online is kitölthető nemzeti konzultációja esetén történt –, többször is kitölthető ugyanarról a számítógépről és e-mail címről is: legalábbis nem kaptunk hibaüzenetet több kitöltés után, de ettől még persze szűrhetik az ugyanarról az e-mail címről érkező válaszokat.

A konzultáció kezdeményezése azért is érdekes a DK részéről, mert a párt EP-frakciója, az S&D eddig a kommunikációjában eléggé ellenezte von der Leyent, bár biztos döntést arról, hogy megszavazzák-e, hétfőn fognak hozni. Főleg a von der Leyen pártjával, a CDU-val együtt kormányzó német SPD ágál az eddigi német védelmi miniszter ellen. Jelenleg az EP-ben kétesélyes von der Leyen megszavazása: a Néppárt mellette van, a liberális Renew Europe és a konzervatív ECR meggyőzhetőnek tűnik, a Zöldek és a balos GUE/NGL viszont határozottan elutasítják a jelölését.

Von der Leyent egyébként otthon, a saját hannoveri választókörzetében egyszer sem választották meg, és gyanús tanácsadói szerződések, a német hadsereg lerohasztása, és egy plágiumbotrány után is sikerült felfelé buknia. Részletesen róla itt írtunk.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek