+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 27. csütörtök, 10:36
Renate Weber egykor a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány romániai vezetője volt, de mára már inkább arról ismerik, hogy vehemensen védte a korrupcióval vádolt román kormánypártokat az EP-ben.

Új ember képviseli a népet a hatalommal szemben Romániában – legalábbis elvileg. A kormánypártok jelöltjét, Renate Weber liberális politikust, egykori EP-képviselőt az alsó- és felsőház együttes szavazásában 209 vokssal választották meg szerdán a nép ügyvédjének, azaz ombudsmannak.

 

Történt, hogy a hivatal eddigi vezetőjének nemrég lejárt a mandátuma, Weber pedig éppen munkanélküli volt, miután pártja, a Liberálisok és Demokraták Demokratikus Szövetsége (ALDE) akkora szabadesést produkált az EP-választásokon, hogy a föld adta a másikat, és mindössze négy százalékot értek el. Az ALDE eddigi rövid története során kis párt volt, az esés nem is a 2016-os parlamenti választásokhoz képest nagy, ott ugyanis csak 5,62 százalékot kaptak, de a felméresek mindenhol tíz százalék körüli ereményeket mutattak nekik, így senki nem számított arra, hogy az ALDE kizúg az Európai Parlamentből, úgyhogy Weberék nézhettek nagyokat május 26-án este, amikor az első eredmények megjelentek.

 

A kormány azonban nem hagyja a hű alattvalókat az út szélén, és mivel megürült a nép ügyvédje posztja, ezért Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentette, hogy a fent említett politikusnőt jelölik a tisztségre, és aztán szerda délutánra ki is derült, hogy ő fogja váltani Victor Ciorbeát, aki jószerével nem csinált az égvilágon semmit a mandátuma alatt, és amikor csinált, akkor is kivívta vele a közvélemény haragját. Például pozitívan véleményezte azt a kormányintézkedést, amely értelmében amnesztiában részesítettek jó sok elítéltet, és hát sokáig az ellenzéki román sajtó a kiengedettek által elkövetett bűncselekményekről zengedezett. Mindegy is, Ciorbea nem teljesített túl jól a kritikusok szerint, és tényleg nincs sok minden, amit a mentségére lehetne felhozni.

 

Az azonban nagyon fontos lenne Romániában, hogy a nép ügyvédje az a pozíció legyen, amely valamiképpen lefedi az állampolgárok védelmét a politikai és egyéb visszaélésekkel szemben. Hivatalosan ugyanis ez lenne a szerepe, de a Victor Ciorbea által vezetett hivatal sokszor maradt csendben, például akkor, amikor tavaly augusztusban a csendőrség nagyon agresszíven lépett fel a több százezer bukaresti tüntetővel szemben. 

 

A Nép Ügyvédje mint intézmény az alapjogokat védi, amelyek a román alkotmányban és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában vannak benne. Ehhez megvan mindenféle eszköze, elvileg ha egy román állampolgár ugyanis a hivatalhoz fordul valamilyen ügyben, bármilyen román állami szerv köteles eljárni és kivizsgálni azt a helyzetet. De van egy másik nagyon fontos funkciója a hivatalnak: képes az alkotmánybíróságon megtámadni a kormány döntéseit, még sürgősségi kormányrendeleteket is. Emellett meg véleményezi azokat a kérdéseket, amelyekkel az alkotmánybírósághoz fordulnak, annak ugyanis kötelessége kikérni a hivatal véleményét. Más kérdés, hogy érdekli-e őket a válasz.

 

Mi már foglalkoztunk a kérdéssel, amikor megírtuk, hogy a román ellenzéki pártok megegyeztek, hogy Eckstein-Kovács Péter lesz a jelöltjük, és először írtuk meg, hogy ebben volt pártja, az RMDSZ is mögé áll. Eckstein és a RMDSZ között elég feszült volt ugyanis a viszony, miután tavaly kilépett a pártból, mondván, hogy az segít a román kormánynak legyalulni a jogállamot.   

 

Aztán a döntés napjára kiderült, hogy a Népi Mozgalom Pártja (PMP) meggondolta magát, mondván, nekik szakmai alapon az égvilágon semmi problémájuk nincs Ecksteinnal, de mivel

 

olyan nyilatkozatokat tett, amelyben azt mondja, hogy támogatna egy etnikai alapú autonómiát, ezért nem támogatják, és saját jelöltet állítanak a posztra.

 

Ezzel gyakorlatilag már a szavazás előtt el is dőlt, hogy Ecksteinból nem lesz ombudsman. Külön izgalmas, hogy az a Traian Băsescu döfte most hátba, akinek két éven keresztül államelnöki tanácsadója volt 2008 és 2010 között. A gyakorlatilag a volt elnök által kézivezérelt pártnak feltettük a kérdéseinket, hogy abban a pillanatban, amikor megegyeztek Nemzeti Liberális Párttal és a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel, akkor nem tudták-e, hogy ki lesz a jelölt, meg, hogy amennyiben Eckstein autonómiázása zavarta őket, akkor Traian Băsescunak ez miért nem volt probléma, míg Eckstein neki dolgozott. A párt szóvivője küldött ugyan választ, de nem pont a kérdéseket válaszolta meg.

 

A PMP azt állítja (ahogy elég sokszor szoktak román pártok), hogy az alkotmány szerint Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam, aki pedig ezzel szemben nyilatkozik, az nem érdemli meg a támogatást részükről:

 

„A pártunk nem kérdőjelezi meg Eckstein-Kovács Péter szakmai felkészültségét, de szeretnénk jelezni, hogy a jelöltállításról nem volt egyetlen ellenzéki konzultáció sem. Sőt Eckstein nem találkozott a PMP parlamenti csoportjával sem, hogy konzultáljanak” – mondta az Azonnalinak Robert Turcescu, a párt szóvívője, és arra buzdította az ellenzéket, hogy ezentúl ne csak kimondjanak dolgokat, például hogy ki a jelölt, hanem erről konzultáljanak is a többiekkel.

 

„Reméljük, hogy a jövőben a parlamenti ellenzék talál módot a párbeszédre és a tárgyalásra, és hogy ne pusztán csak kijelentsenek válaszokat olyan problémák kapcsán, mint például hogy kit támogassanak egy ilyen posztra. A PMP tökéletesen nyitott lenne a működő dialógusokra” – mondta Turcescu szóvivő, aki azért tartja alkalmasabbnak Ecksteinnál a saját jelöltjüket, Cătălin Voinea Micet, mert amellett, hogy nem ért egyet az autonómiával, a frakcióban ülők mind szakmai szempontok szerint, mind személyesen jól ismerik.

 

Na de mi a baj Renate Weberrel?

 

Hát körülbelül az, amit a Fidesszel kapcsolatban szokás felhozni, legalábbis nagyon hasonló utat járt be, mint mondjuk az egykor ultraliberális Kövér László. A '90-es években, miután hazatért egy amerikai útról (New Yorkban, az Emberi Jogok Központjában fejlesztette tudásását),  belecsapott a lecsóba: dolgozott a bukaresti Emberjogi Központban, a Helsinki Bizottságban, több hazai és nemzetközi civil szervezetben, tanított egyetemeken, a nőjogok és a kisebbségi jogok harcos védelmezője lett.

 

Aztán 2004-ben jött a váltás, amikor beállt tanácsadónak Traian Băsescu elnök mögé, innen 2005-ben távozott is, egészségügyi okokra hivatkozva, de úgy tűnik, gyorsan meggyógyult, mert 2007-ben be is állt a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), és ekkor lemondott a Nyílt Társadalom Alapítvány elnökségéről is – ugyanis 1998 óta ő vezette a Soros György által alapított szervezet romániai fiókját.

 

Sőt, annak idején azon spekuláltak, hogy maga Soros kérte Băsescut, hogy vegye fel maga mellé.

 

2007-ben, a román EU-csatlakozáskor Weber első volt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) EP-listáján, majd ő lett az EP-csoportjuk vezetője is. 2015-ben azonban létrejött a romániai ALDE, amely aztán egy évvel később elég jelentős számú képviselőt küldött a román parlamentbe (szám szerint húszat), majd összeállva a választásokon győztes Szociáldemokrata Párttal (PSD) kormányt is alakítottak. Weber tavaly döntött úgy, hogy csatlakozik a liberálisokhoz, mondván, az az egyetlen párt, amellyel egyetért. Igaz, ekkor már három éve ki volt zárva a PNL-ből, mert a 2015-ben egyszerűen átkéredzkedett a Néppártból az európai ALDE-frakcióba.

 

Ez eddig mind tűnhet elvszerű döntéseknek is, végülis a Călin-Popescu Tăriceanu által vezetett román párt valóban tekinthető (neo)liberálisnak a maga nemében. Annyira sok nem derülhetett ki azért az elveikből, tekintve, hogy a román kormánykoalíció a kormányzása eddig két és fél évét azzal töltötte, hogy az igazságügyi törvényeket akarta módosítani. Bonyolult történet ez, amellett, hogy tényleg ráférne az igazságügyre a reform, valahogy mindegyik javaslatcsomag úgy alakult, hogy a korrupcióért azóta jogerősen elítélt és be is börtönzött PSD-pártelnök, Liviu Dragnea jól jöjjön ki belőle, és ne ítéljek el.

 

Weber ezeknek a módosításoknak lett a hatalmas védelmezője, hiába mondta az Európai Bizottság, az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság is, hogy nem kellene ezeket meglépni.

 

Aztán hab a tortán, hogy a szakember, aki Soros György szervezetének elég sokat köszönhet, nem szavazta meg a 7-es cikkely alapján történő kötelezettségszegési eljárás elindítását a magyar kormány ellen, amely akkoriban a sorosozás csúcsán volt éppen, annak ellenére, hogy az ALDE-frakció teljes mellszélességgel beállt a Sargentini-jelentés mögé. Weber azzal érvelt, hogy amúgy egyet is ért Sargentiniékkel, nagyon súlyos dolgokat csinált Orbán, de ez az egész szavazás inkább arról szólt, hogy Manfred Weber, a jobbközép Néppárt-frakció vezetője bizottsági elnök legyen, ebben a játékban meg nem kíván részt venni.

 

Egy másik esetben, amikor Románia amerikai rakétapajzs-rendszert telepített, ő megjegyezte, hogy ez felbosszantotta az oroszokat. Mindezt egy olyan figurának adott interjúban tette, aki az orosz propagandaoldal, a sputniknews.md rendszeres szerzője volt. Weber ott azt pedzegette, hogy talán nem is csak védekezésre, hanem támadásra is alkalmasak a Deveseluba telepített rakéták (az oroszok is hónapokon keresztül ezt a naratívát erősítettk), hiába állította előzőleg a NATO és Románia is több ízben, hogy azok csak az offenzíva elhárítására alkalmasak.  

 

Az ellenzéki politikai elemzőknek többnyire nincs olyan illúziójuk, hogy Weber függetlenként fog működni, ahogyan azt Eckstein esetében például az őt jelölő ellenzékek, és a korrupció ellen küzdő civilek is elhitték volna. Másrészről viszont Weber azt ígérte, miután kilépett az ALDE-ból (ez szükséges ahhoz, hogy valaki elfoglalhassa a hivatalt), hogy kizárólag a romániai emberek, és nem pártok érdekeit fogja szem előtt tartani. A megbízása öt évre szól. 

 

FOTÓ: Renate Weber / Facebok

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás