Dalai láma: Tartsuk meg Európát az európaiaknak!

Szerző: Illés Gergő
2019.06.27. 08:54

A Dalai láma szerint Európa nem válhat muszlimmá vagy afrikaivá, utódja pedig lehet nő, ha elég jól néz majd ki. Erős interjút adott a tibeti buddhizmus vezetője.

Dalai láma: Tartsuk meg Európát az európaiaknak!

Exkluzív interjút adott a XIV. Dalai láma a BBC-nek, melyben a tibeti vallási vezető beszélt az Egyesült Államok szerepéről, az európai migrációs hullámról, Kínáról és a Tibetbe való esetleges visszatéréséről.

Európa az európaiaké?

A tibeti buddhizmus legmagasabb rangú tanítója és Tibet vallási és politikai vezetője szerint nem helyes Donald Trump „America first” jellegű megközelítése. Tendzin Gyaco úgy vélte, az amerikai elnök érzelmei „egy kicsit túlontúl komplikáltak”, miután „egyik nap mond valamit, a másik nap meg valami egészen mást”.

De leginkább az „erkölcsi elvek” hiányoznak az Egyesült Államok vezetőjéből,

nem elfogadható, hogy azt mondja, hogy „America first", mivel az Egyesült Államoknak globális felelősséget kellene vállalnia. A brexit ügyéről szólva elmondta, tiszteli az Európai Unió szellemiségét, és külső szemlélőként inkább a maradás mellett foglalna állást. 

És mi a helyzet az európai migrációs helyzettel? A Dalai láma egy korábbi, a kilépéspártiak által sokat idézett kijelentése szerint praktikusan kell gondolkoznunk, mivel nem jöhet mindenki Európába. Most a vallási vezető erről azt mondta: az európai országoknak be kell fogadniuk menekülteket, oktatást kell adni számukra, majd lehetővé kell tenni, hogy visszatérjenek az országaikba.

„Korlátozott számban oké. De egész Európa váljon muszlim országgá? Lehetetlen. Vagy afrikai országgá? Szintén lehetetlen”

– fejtette ki, hozzátéve, hogy a menekültekre több szükség van anyaországaikban. „Tartsuk meg Európát az európaiaknak” – hangoztatta az itthon már oly sokszor hallott szólamot a vallási vezető. 

Nem baj, ha női Dalai láma jön, ha jól néz ki

Tendzin Gyaco még nem adta fel, hogy a visszatérjen a kínai megszállás alatt álló Tibetbe sem: szerinte az emberek őt támogatják és bíznak benne, sokszor könnyes szemmel könyörögnek neki a visszatérésért. „Most Kína elkezdett megváltozni” – reménykedett, hozzátéve, hogy több kínai tisztségviselővel és kormányzati kapcsolatokkal is rendelkező kutatóval kapcsolatban állt az elmúlt években.

És elfogadná-e a Dalai láma, hogy esetlegesen női utódja legyen? Igen, de ennek van egy feltétele:

„Ha egy női Dalai láma jönne, akkor vonzónak kell majd lennie” – mondta nevetve.

Miután Kína megszállta Tibetet, az ottani kormánynak el kellett menekülnie a kommunista hatalom elől. Az emigráns kormány Indiába költözött, 1959 óta Dharamszala városa, Himácsel Prades tartomány téli székhelye ad otthont a tibeti emigráns kormánynak, melyet megalakulásakor a Dalai láma is vezetett már.

BORÍTÓKÉP: U.S. Institute of Peace / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek