+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. november 12. csütörtök, 11:53
Őszentsége felszólította a világ vezetőit, hogy sürgősen lépjenek a klímaváltozás ügyében.

A 14. dalai láma sürgős cselekvésre szólította fel a világ vezetőit, figyelmeztetve, hogy az ökológiai pusztítás milliárdok életére lehet hatással, és lerombolhatja a bolygót – derül ki a Guardian és a Channel 4 News közös interjújából.

 

A buddhista spirituális vezető szerint a globális felmelegedés olyan méreteket ölthet, hogy a folyók ki fognak száradni, és szűlőhazája, Tibet Afganisztánra fog hasonlítani, illetve emberek milliárdjai válnak majd függővé a csapadéktól. Ő ebből azt a következtetést vonta le, hogy

 

„ha Buddha visszatérne a világunkba, zöld lenne.”

 

A kiállás apropóját az ENSZ 26. klímaváltozási konferenciája adta, pontosabban annak elhalasztása, ugyanis az idén novemberre tervezett találkozót a koronavírus-járvány miatt 2021-ben rendezik csak meg.

 

Őszentsége a Zoomon adott interjúban arról is beszélt, hogy továbbra is tartja magát ahhoz, hogy kilenc éve visszavonult a politikától, illetve szülőhazája függetlenségi harcát sem folytatja Kínával szemben, viszont most az ökológia nagyon fontos számára.

 

„Remélem, hogy azok a nagy nemzetek, akik rengeteg pénzt költöttek fegyverekre és háborúra, az erőforrásaikat az éghajlat megőrzésére fordítják”

 

– mondta a dalai láma, hangsúlyozva, hogy azt várja a világ vezetőitől, hogy a párizsi klímaegyezménynek megfelelően fognak cselekedni, hozzátéve, hogy ha most belépne egy pártba, akkor az az indiai zöldpárt lenne.

 

Őszentsége a tőle megszokott derűvel azt is elmondta, hogy a nemzetek vezetőit be kéne zárni egy szobába, amibe szén-dioxidot vezetnének, és akkor a luxusélethez szokott emberek rájönnének, hogy oxigén nélkül elég nehéz a helyzet.

 

A 14. dalai láma szerint ő személyesen az együttérzés tanításával járul hozzá a klímaváltozás elleni harchoz:

 

„Úgy látom, hogy túl nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetemre, a vallásomra és más vallásokra. Valójában a különböző vallások és nemzetek harcai okozzák a problémákat, szóval egységre van szükségünk.”

 

A láma támogatja a tömeges faültetést és a húsfogyasztás drámai csökkentését világszerte, bár hozzátette, hogy ő ugyan 1965-ben úgy döntött, hogy vegetáriánus lesz, egészségügyi problémái miatt orvosai azt javasolták neki, hogy mégis egyen egy kevés húst.

 

A nyolcvanöt éves dalai láma a követői szerint egy megvilágosodott földi reinkarnációja, aki azért választotta az újjászületést, hogy megszabadítsa az embereket szenvedéseiktől. Földi élete vége felé közeledve egyelőre nem közölte a nyilvánosság előtt, hogy hogyan kell majd halála után megkeresni a reinkarnációját, vagy hogy egyáltalán kell-e. Korábban felvetette azt is, hogy lehet, ő lesz az utolsó dalai láma, talán azért, hogy megakadályozza, hogy Kína nevezzen ki egy velük politikailag együttműködő utódot.

 

NYITÓKÉP: U.S. Institute of Peace / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás