Rajtaütött a rendőrség az AfD egyik tartományi központján

Szerző: Illés Gergő
2019.06.25. 19:59

Egy svájci cég dobta meg az egyik jelöltjük kampányát körülbelül 15 millió forintnyi euróval, az ügyészség szerint tiltott kampányfinanszírozás történt.

Rajtaütött a rendőrség az AfD egyik tartományi központján

Tiltott kampánytámogatást kaphatott egy svájci cégtől két évvel ezelőtt Guido Reil, a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) újonnan megválasztott európai parlamenti képviselője az esseni ügyészség szerint – ezért a rendőrség csütörtökön rajtaütött a párt Észak-Rajna Vesztfáliában található központján. Ezt a párt országos szervezete is megerősítette a Westdeutscher és a Norddeutscher Rundfunk (WDR, NDR) regionális tévécsatornáknak.

Megdobták az AfD-t egy kis pénzzel

A Süddeutsche Zeitung arról ír, a düsseldorfi AfD-irodán való rajtaütés oka, hogy a 2017-es német választások idején Guido Reil ingyenes plakátokat kapott egy svájci cégtől az észak-rajna-vesztfáliai kampányához. Ezt azonban a párt nem könyvelte el adományként, ezért

egyelőre bizonytalan, hogy a párt jogszerűen fogadta-e el a svájci ügynökség 44 500 euró értékű adományát:

miután ugyanis Svájc nem EU-tagállam, könnyen lehet, hogy a pénzt az AfD-nek adományozó svájciak csupán valaki más strómanjai lehettek.

Egyelőre azonban a WDR és az NDR beszámolói szerint az ügyészség még nem a pénz eredetét vizsgálja, hanem azt, hogy a párt ezt a pénzt hogyan kezelte, ugyanis ennek módja ellentétes is lehet a párt alapszabályával. A nyomozókat leginkább az ezzel kapcsolatos pénzügyi jelentések és a Goal AG. nevű svájci céggel való esetleges kommunikáció érdekelte, ugyanakkor AfD-s belső források szerint ezeket nem tudták felmutatni a hatóságoknak. A rendőrök a rajtaütés során adathordozókat is magukkal vittek.

Már jó sok bírság van az AfD nyakán

Az AfD közleményében tudatta, a svájci cégtől elfogadott támogatás szerintük nem számít tiltott kampányfinanszírozásnak, és bármilyen bírságot is állapítanak meg ezzel kapcsolatban a hatóságok, az ellen a párt fellebbezni fog. Az AfD szóvivője a vádakat hamisnak nevezte. A helyi ügyészség a Politicónak arról számolt be, a rajtaütés nyugodt légkörben zajlott, az irodában tartózkodók „együttműködőek voltak”.

Egyébként a német parlament idén már

több mint 400 000 eurós bírság megfizetésére kötelezte a jobboldali pártot az EU-n kívüli entitásoktól kapott támogatásokra vonatkozó szabályok megsértése miatt.

2017-ben – az egyébként 26 éven át a szociáldemokrata párttag – Guido Reil az észak-rajna-vesztfáliai tartományi parlamentbe szeretett volna bekerülni az AfD színeiben, de nem szerzett elég szavazatot ehhez. Végül idén májusban a párt EP-listájának második helyére fért fel, így ő is egyike az AfD tizenegy EP-képviselőjének.

BORÍTÓKÉP: Guido Reil, Wikipédia 

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek