Csak a németek negyede tudja, kicsoda az a Manfred Weber

Szerző: Illés Gergő
2019.04.24. 19:22

Dobrev Klárát több mint háromszor annyian ismerik itthon, mint Németországban a kereszténydemokrata csúcsjelöltet – a németeket nem nagyon mozgatja meg az EP-választás.

Csak a németek negyede tudja, kicsoda az a Manfred Weber

Alig ismerik a németek a pártok európai parlamenti választáson induló listavezetőit – írja a Märkische Allgemeine Zeitung egy YouGov által készített közvélemény-kutatás adatai alapján.

A legismertebb jelöltet sem ismeri a szavazók fele

A felmérésben megkérdezett németek csaknem fele, 45 százalékuk egy német parlamenti párt EP-listavezetőjét sem tudta megnevezni.

A legjobban, 39 százalékos ismertségi rátával Katarina Barley német igazságügyi miniszter – a szociáldemokrata SPD listavezetője – zárt, tőle nem sokkal lemaradva a szélsőjobbos AfD jelöltje, Jörg Meuthen áll 35 százalékkal.

Talán ennél is meglepőbb, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjáért teperő bajor (vagy, hogy klasszikusokat idézzünk, brüsszeli bajor!) keresztényszociális

Manfred Webert is alig ismeri valaki hazájában: róla a németek csupán 26 százaléka tudja, hogy kicsoda.

Vele holtversenyben a piacpárti-liberális FDP csúcsjelöltje, az Orbán mellett lobbizó Nicola Beer zárt.

Meglepő módon

a futottak még kategóriában zárt az európai szinten elég ismert, az Európai Zöldek csúcsjelöltjeként induló Ska Keller, akit csupán a németek 7 százaléka ismert.

Férfi csúcsjelölt-társát, a szintén a Zöldek színeiben induló Sven Giegoldot 6 százalék ismerte fel. 

A radikálbalos Linke csúcsjelölt-párosát, Özlem Alev Demirelt és Martin Schirdewant a választók 15, illetve 4 százaléka ismeri. Schirdewan ezzel az utolsó helyen osztozik a szociáldemokraták férfi listavezetőjével, Udo Bullmannal aki hiába vezeti az európai S&D frakcióját az EP-ben, hazájában a megkérdezettek huszada sem ismeri. 

Európa >>> belpolitika

Németországban négy területen lehet szavazni: föderális, szövetségi tartományi, önkormányzati, valamint európai parlamenti szinten. Ezen négy választás közül a németek 23 százaléka az EP-voksolást ítéli meg a legkevésbé fontosként, ezt 15 százalékkal az önkormányzati, 8 százalékkal a tartományi, és 3 százalékkal a szövetségi választás követi.

A közvélemény-kutatás ezen felül arra is rákérdezett, helyi, vagy európai témák alapján szavaznak majd a német választók.

A megkérdezettek 38 százaléka az európai politika alapján akar döntést hozni, míg 27 százalékuknak a német belpolitikai preferenciák a fontosabbak. 

A német választók számára a legfontosabb probléma 55 százalékkal a klímavédelem és a környezetvédelmi politika, ezt 54 százalékkal a migrációs politika követi. A dobogóra 28 százalékkal a jobboldali populizmus fért még fel, ezt a pénzügyi politika (26%), a brexit (17%), a védelempolitika (15%) és az internet szabályozása (12%) követi.

Dobrev Klára lemossa Trócsányit

Itthon egyébként a Medián mérte fel a magyar pártok EP-listavezetőinek ismertségét és népszerűségét - és bár valószínűleg a kutatási módszertan nem azonos a YouGov által használttal, a magyarok feltűnően jobban ismerik a listavezető politikusokat, mint a németek.

A Medián ismertségi listáját Dobrev Klára, a DK jelöltje vezeti 83 százalékkal,

öt Toroczkai László követi a Mi Hazánktól 73 százalékkal. A középmezőnyben a fideszes Trócsányi László és a jobbikos Gyöngyösi Márton viaskodik 62-62 százalékkal, a szocialista Tóth Bertalant pedig 60 százalék ismeri. Az ismertségi listát 49 százalékkal az LMP-s Vágó Gábor, és 43 százalékkal a momentumos Cseh Katalin zárja.

BORÍTÓKÉP: Thierry Roge / Európai Parlament

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek