A német szocdemek közül van, aki már a BMW-t államosítani akaró ifivezetőt tenné meg pártelnöknek

Szerző: Illés Gergő
2019.06.07. 19:17

Az SPD-nek égető szüksége lenne új arcokra, és sokak szerint pont a botrányhős Kevin Kühnert lenne a megoldás.

A német szocdemek közül van, aki már a BMW-t államosítani akaró ifivezetőt tenné meg pártelnöknek

Komoly válságban van a Német Szociáldemokrata Párt: mióta az SPD nagykoalícióban támogatja Angela Merkel munkásságát, a legrégebbi német párt támogatottsága folyamatosan csökken, az urbánus, fiatal szavazókat pedig elszívták előlük a sokkal trendibb Zöldek. A párt ráadásul még elnökét, Andrea Nahlest is elveszítette a csúfosan sikerült – 15,8 százalékos – EP-választási eredmény után, jelenleg pedig senki sem szeretné igazán követni az elnöki poszton: erről pont pénteken írt bővebben Bukovics Martin is.

Ennél is újabb fejlemény, hogy a pártban vannak, akik már az SPD ifiszervezete, a Jusos botrányhős vezetőjét, Kevin Kühnertet látnák szívesen a párt élén. Bármit is gondoljunk róla,

a 29 éves politikus egyike azon kevés szocdemeknek, aki ha mond valamit, arra oda is figyel a német média:

például országos botrány lett abból a május eleji kijelentéséből, mikor arról beszélt, a nagy német vállalatokat, mondjuk a BMW-t államosítani kellene, a megtermelt profitot pedig demokratikus keretek között kéne szétosztani. A baloldali ifivezér ezen felül beszélt a kapitalizmus meghaladásáról, meg az ingatlantulajdonlás felszámolásának szükségességéről.

Kühnert nyilatkozatától persze nem csak a konzervatív uniópártok – a CDU és a CSU –, hanem maga az SPD liberálisabb szárnya is hideglelést kapott,

de tény, hogy az ifiszervezet vezetőjének interjúja még a magyar médiát is bejárta mindezzel.

Ilyen előélettel cikkezik arról pénteken a Spiegel német lap – melyet a Frankfurter Allgemeine Zeitung szemlézett –, hogy Simone Lange, Flensburg szocdem polgármestere szívesen látná Kühnertet a párt élén, de hasonlóképp vélekedik Serpil Midyatli, a párt schleswig-holsteini vezetője is. Ők ketten amúgy egész ismertek a német politikában, Lange például tavaly még az SPD vezetésére is bejelentkezett Andrea Nahles ellen, de csak 27 százalékot kapott Nahles 66 százalékával szemben a pártszavazáson.

A két politikus úgy vélekedett, a pártnak jót tenne már egy új és fiatal arc, Midyatli szerint pedig biztos, hogy Kühnert kulcsszerepet fog játszani a következő elnökségben. Veith Lemmen észak-rajna-vesztfáliai szociáldemokrata alelnök szerint is alkalmas lenne Kühnert vezetőnek, akinek megvannak „a képességei és a nézetei” a pártvezetésre.

A bajor pártszervezet már nem annyira lelkes, Horst Arnold, a bajor tartományi parlament SPD-frakcióvezetője szerint Kühnert bár tehetséges fiatalember, az általa felvetett egyes témák – például az államosítás-vita – nem voltak a leghasznosabbak. A Rajna-vidék-pfalzi parlamenti frakcióvezető viszont annál nyitottabb volt az új arcok előtérbe helyezésére: Alexander Schweizer szerint olyan személyiségekre van szükség, „akik még nem voltak a képernyőn”.

„Én azok pártján állok, akik azt mondják: próbáljunk ki valami újat! Ez illik a szituációnkhoz” – sejtetett a tartományi politikus.

És szerinted szükség lenne egy kis fiatalságra és szocializmusra a szocdemeknél? Szavazz a cikk alatt!

BORÍTÓKÉP: INSM/Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek