Nyílt pályázatot írt ki az elnök parodizálására Zelenszkij kabaréstúdiója

Szerző: Illés Gergő
2019.06.19. 20:28

Most, hogy a Kvartal 95 alapítója maga lett Ukrajna elnöke, a stúdiónak találnia kell valakit, aki parodizálja majd Zelenszkijt. Ki tudja, akár még te is lehetsz az!

Nyílt pályázatot írt ki az elnök parodizálására Zelenszkij kabaréstúdiója

Nem mindennapi dolgok történnek az ukrán politikában, mióta áprilisban egy humoristából lett showmant, a politikai osztályon kívülről érkezett Vologyimir Zelenszkijt választották meg Ukrajna elnökének: például kifejezetten vicces volt, mikor ellenfelével, Petro Porosenkóval az elnökválasztás második fordulója előtt drogtesztet csináltattak, májusi beiktatásra eddig ukrán elnöktől nem megszokott módon gyalog érkezve pacsizott és szelfizett a rajongóival, majd első lépéseként fel is oszlatta a parlamentet, hogy előrehozott választásokat írjon ki. Egyébként arról, hogy ezt jogszerűen tette-e, mai napig megy az alkotmányos vita Ukrajnában, ha bővebben is kíváncsi vagy, mi folyik északkeleti szomszédunknál, ide kattints!

Persze ilyen döntések illenek is ahhoz az elnökhöz, akit a világ leghosszabb kampányfilmje juttatott hatalomra:

Zelenszkij ugyanis a saját kabaréstúdiója, a Kvartal 95 sorozatában alakította Ukrajna fikcionális, történelemtanárból lett elnökét, és végső soron a háromévados sorozat nélkül a valóságban is aligha választották volna meg.

Az újdonsült elnök viszont értelemszerűen nem fog gyakran visszajárni turnézni a Kvartal 95-höz, ahol a Vecsernij Kvartal nevű közéleti kabaréműsorban hétről hétre feltűnt korábban. Ugyanakkor a stúdió továbbra is szeretné parodizálni az ukrán politikai osztályt, és azzal, hogy ennek május óta Zelenszkij is részévé vált, a Kvartal 95-nek szüksége lesz valakire, aki az új államfőből is gúnyt űzhet.

Ezért a stúdió nem mindennapi felhívást tett közzé honlapján, melyről a Novoje Vremja ukrán lap adott hírt: keresik ugyanis az őt a műsorban parodizáló humoristát.

„Most, hogy a Kvartal művészeti igazgatója maga lett az elnök, felvetődött a kérdés, hogy ki is játszhatná el a szerepét a műsorban. Ezért úgy döntöttünk, hogy kasztingot írunk ki Ukrajna elnökének szerepére”

– indokoltak a stúdió képviselői.

Zelenszkij szerepét a Vecsernij Kvartalban a kiírás szerint bárki eljátszhatja, aki „elég rekedten tud beszélni”, utalva ezzel az elnök igen mély, és emiatt nehezen utánozható hangszínére. A részvételhez egy videót kell beküldeni az itt is linkelt e-mail címre abban az esetben, ha a jelölt – a kiírás szerint –

„biztos benne, hogy viccesen és hihetően tudná eljátszani Zelenszkijt, és nemcsak a szülei, de az elnöki adminisztráció kapuőrei is hinnének neki”.

A szerencsés nyertes rendszeresen megjelenhet majd a Kvartal 95 műsorának képernyőjén, melyet az 1+1 tévécsatorna üzemeltet – és amelynek tulajdonosa Ihor Kolomojszkij, Zelenszkijt indirekt módon támogató ukrán oligarcha.

BORÍTÓKÉP: A Vecsernij Kvartal egyik adása / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek