Miért akar egy „sorosista” államfőt Gruevszki pártja Észak-Macedóniában?

Szerző: Techet Péter
2019.04.17. 11:14

Észak-Macedóniában most vasárnap elnökválasztás lesz. Az eddig Soros-ellenesnek hitt Orbán-barát Gruevszki-párt jelöltjének még az emailcíme is „sorosista”. Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Miért akar egy „sorosista” államfőt Gruevszki pártja Észak-Macedóniában?

A börtönbüntetés elől Budapestre szöktetett Nikola Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE a mostani észak-macedóniai vasárnapi államfőválasztásra egy olyan párton kívüli jelöltet támogat, akit nem csak baloldalról, de széljobbról is sokan támadnak. Gordana Sziljanovszka-Davkova jogászprofesszort ugyanis Soros bábjának tartják.

A VMRO-DPMNE ma már valóban nem teljesen Nikola Gruevszki pártja. Az egykori kormányfő-pártelnök váratlan lelépése sokakat meglepett, kiábrándított – az új pártelnök, Hrisztijan Mickoszki így nem az ő örökségét akarná folytatni. Bár az is igaz: Mickoszki továbbra is politikailag motiváltnak tartja Gruevszki elítélését.

A nacionalista retorika mindenképp megmaradt. A párt a mostani választási kampányba is az ország nevének megváltozása ellen indult: továbbra is elutasítják Zoran Zaev kormányfő tavaly nyári megállapodását Athénnal, amelynek eredményeképpen ma Èszak-Macedónia az ország neve.

A VMRO-DPMNE GIGANTIKUS SZÉKHÁZA. AZ ÉPÜLET A PÁRTRÓL ELNEVEZETT TÉREN ÁLL, AZ ELŐTTE ÁLLÓ OROSZLÁN-SZOBOR PEDIG A VMRO CÍMERÁLLATA. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ

Az államfőjelöltjük ennek megfelelően egy olyan jogászprofesszor, aki nemzetközi jogi érvekkel tudja alátámasztani, miért lenne érvénytelen – vagy legalábbis érvényteleníthető – a névváltoztatásról szóló Prespa-szerződés.

Soros szerverén

Azonban az igazán nacionalisták számára nem hiteles személy ehhez Sziljanovszka-Davkova. A jogászprofesszor eleve 1992 és 1994 között tárca nélküli miniszter volt egy balliberális kormányban, amelyet azon szocdemek vezettek, akik ma a VMRO-DPMNE legfőbb ellenségei. Sziljanovszka-Davkova ráadásul rövid ideg a kicsi, urbánus, főleg Szkopje belvárosában erős Liberális Pártnak is tagja volt.

A legfőbb szálka bírálói szemében azonban maga az (egykori) email-címe: goga@soros.org.mk.

Egy korábbi életrajzában még például ez az elérhetősége volt megadva.

A jogászprofesszor valóban a helyi Nyílt Társadalom Alapítvánnyal is együttműködött, annak elnökségében ült. Az emailcímre azonban az a magyarázata, hogy a szkopjei egyetemnek nem volt megfelelő szervere az összes email kezelésére, és ezért elfogadták Soros segítségét: ő biztosította így éveken át az egyetemi emailszervert, ennek megfelelően szerepelt a soros.org.mk kitétel az összes egyetemi email-címben.

A Habony-médiához tartozó, szlovén Demokracija hetilap azonban rá is kérdezett aggódva a VMRO-DPMNE jelöltjénél, hogy a párt által támogatott jelölt „Soros embere”-e. „Nem, nem vagyok, független vagyok, és politikusként csak hazám érdekei számítanak nekem” – biztosította Sziljanovszka-Davkova a válaszában a lapot. Noha valóban az 1990-es években a Nyílt Társadalom Alapítvány helyi vezetőségében is részt vett, szerinte ott akkoriban bal- és jobboldaliak egyaránt ültek.

A szlovén újságot nem elégíthette ki a jelölt, amikor a kérdésre, hogy miként akadályozná meg a Soros-szervezetek vélt migrációsegítését, csak annyit mondott: az illegális migrációt nem szabad segíteni, de

az NGO-knak az a feladatuk, hogy a háború vagy üldöztetés elől menekülteknek segítsenek. Ezt pedig a VMRO-DPMNE államfőjelöltje nem is tartja problematikusnak

– anélkül, hogy válaszában Soros nevét megemlítette volna.

SZILJANOVSZKA-DAVKOVA ÓRIÁSPLAKÁTJA. A SZLOGEN A NÉVVITÁRA VAN KIHEGYEZVE: IGAZSÁGOT MACEDÓNIÁNAK! A KÉPET EGY ÉPP AZ ORSZÁGBAN LÉVŐ OLVASÓNKTÓL KAPTUK, AKI KÉRTE, ÍRJUK LE: AZ ELNÖKJELÖLTRŐL GOGOLÁK ELVTÁRSNŐ JUT ESZÉBE.

Az orbánista szlovén hetilap ezért tovább erősködött, ugyanis ők úgy vélik tudni: Sziljanovszka-Davkova a szkopjei jogi kar hallgatói között „balliberálisnak” számít. A VMRO-DPMNE jelöltje szerint ő nem ekként, hanem „a legnépszerűbb” oktatóként lenne híres az egyetemen. Korábbi liberális párttagsága ellenére sem tartja azonban magát liberálisnak, azaz a VMRO-DPMNE-vel összeférhetetlennek. „Emancipált nő vagyok, aki tradicionális értékeket képvisel“ – jellemezte magát Sziljanovszka Davkova, aki egykoron Ljubljanában (Laibachban) doktorált, ezért Szlovéniát a mai napig „második hazájának” tarja.

Miért indít Nikola Gruevszki egykori pártja olyasvalakit, akire rávetül Soros György árnyéka?

Egyrészről a párt, amely az Európai Néppárt tagjaként azért nem csak a Fidesznek kell, hogy megfeleljen, Gruevszki irányát sok tekintetben elhagyta,

az új pártelnök nem valamiféle pót-Gruevszkiként tekint magára, hanem már a Nikola Gruevszki utáni korszak pártját építené.

Ebbe pedig belefér, ha egy elismert szkopjei jogászprofesszort indítanak, aki akár a középről is el tud hozni szavazatokat.

Ráadásul fő kihívója, a szocdemek vezette kormánykoalíció által támogatott Sztevo Pendarovszki is az akadémiai világból jön: ő egy szkopjei amerikai magánegyetemen jogászprofesszor, emellett az ország főtárgyalója a NATO-tagság ügyében. A prágai Szabad Európa Rádió ki is emelte, hogy a kampány szokatlanul higgadt, elegáns – mondhatni: professzoros.

BALRA PENDAROVSZKI PLAKÁTJA: A SZOCDEM ÁLLAMFŐJELÖLT SZLOGENJE ELÉG EGYSZERŰ, MINDÖSSZE ANNYIT MOND, HOGY „ELŐRE, KÖZÖSEN”. FOTÓ: OLVASÓNKTÓL

A két jogászprofesszor mellett egy albán ellenzéki politikus is indul még: Blerim Reka szintén jogászprofesszor. Az ország egykori EU- és NATO-nagykövete ma a tetovoi Délkelet-Európai Egyetemen (SEU) – az ottani, elsősorban amerikai és holland pénzből működő CEU-n – tanít. Reka értelemszerűen főleg az albánok között népszerű – de ott is inkább csak azoknál, akik elégedetlenek a mai (és majdnem eddigi összes) kormánykoalícióban résztvevő albán párttal, a szocdem Pendarovszkit támogató BDI/DUI-val.

Másrészről ma már eleve kevésbé Soros, mint inkább a névvita a kampány fő témája. Az ország névváltozását ugyanis a VMRO-DPMNE nem fogadja el továbbra sem, azaz egy olyan jelölt kellhetett neki, aki korábban is egyfajta professzoros tekintéllyel tudott a görögökkel való megállapodás ellen érvelni. A cikkben is látható óriásplakátjának fő szlogenje ezért nem véletlenül az, hogy „Igazságot Macedóniának!”

Ha a most vasárnapi első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a voksok több, mint felét, második fordulót tartanak a két legtöbb szavazatot kapott jelöltnek. Erre május 5-én kerülne sor.

CÍMLAPFOTÓ: Illés Gergő / Azonnali. Ha még több fotót néznél Szkopjéről, akkor ezt az Azonnali-cikket neked találták ki!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek