Gruevszki pártja elhasalt az észak-macedón elnökválasztáson, a szocdemek adják az új államfőt

Szerző: Illés Gergő
2019.05.05. 21:01

Nem sokakat mozgatott meg az észak-macedóniai elnökválasztás második fordulója, az albánok alig-alig mentek szavazni. Így alacsony részvétel mellett, de végül a szociáldemokrata jelölt győzött a Gruevszki-párt által is támogatott „sorosista” nemzetközi jogász ellen.

Gruevszki pártja elhasalt az észak-macedón elnökválasztáson, a szocdemek adják az új államfőt

Nem sokon múlott, hogy érvénytelen lesz a vasárnapi észak-macedón elnökválasztás második fordulójának eredménye: a kis balkáni országban 40 százalékos részvétel fölött érvényes az elnökválasztás, ezt nem sokkal meghaladva, 46,7 százalékos részvételi aránnyal zártak a szavazóhelyiségek este 7 órakor. 

Röviden: az észak-macedón választási bizottság adatai alapján győztes teljes feldolgozottság mellett a szavazatok 51,66 százalékát megszerezve egyértelműen az ország névváltoztatását támogató, a kormányzó szociáldemokrata SDSM által támogatott Sztevo Pendarovszki lett. A második helyre Nikola Gruevszki pártja, a nacionalista-jobboldali VMRO-DPMNE által támogatott, a névváltoztatást ellenző Gordana Sziljanovszka-Davkova szorult, ő a voksok 44,73 százalékát zsebelte be.

A tét: elfogadják-e új nevüket a macedónok

A népszerű újságírói közhellyel élve a választások tétje igen nagy volt, hiszen többek között itt dőlt el az, hogy

sikerül-e a macedónokkal elfogadtatni azt, hogy hivatalosan az országukat már nem Macedón Köztársaságnak, hanem Észak-Macedón Köztársaságnak hívják.

Az elnökválasztáson ugyanis a névváltást az ország euroatlanti integrációja érdekében favorizáló szociáldemokrata SDSM áll szemben az egykori (és azóta Magyarországon flangáló) miniszterelnök, Nikola Gruevszki jobboldali VMRO-DPMNE pártjával, amely természetesen hevesen ellenzi, és a macedón identitás elvesztését látja a névváltásban. 

Kívülről nézve természetesen teljesen mindegy, hogy most Macedónia Észak-Macedónia, vagy csak úgy simán Macedónia, de a névvita mögött ennél jóval több van, erről az Azonnalin többek között itt, meg itt is olvashatsz. Röviden: mikor Észak-Macedónia 1991-ben függetlenedett Macedón Köztársaság névvel, és magára véve Nagy Sándor és a makedónok örökségét, Görögország ezt hamar fenyegetésként kezdte értelmezni saját területi integritására nézve.

ÉSZAK-MACEDÓNIA HEGYEI A SZKOPJEI ERŐDBŐL NÉZVE. FOTÓ: BAKODI PÉTER

Görögország északkeleti régióját ugyanis Makedóniának hívják, emiatt pedig Athén a macedónok minden nemzetközi és regionális szervezetbe való integrációját blokkolta mindaddig, amíg ezt a nevet viselik. Éppen ezért sokáig

az ország az ENSZ-ben is a roppant szerencsétlenül hangzó Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság néven volt benn, a görögök miatt pedig a névváltoztatás nélkül se a NATO, se az EU felé nem tudott volna elindulni.

Jogászprofesszorok harca

A pár évre hatalomra jutott macedón szociáldemokrata kormányzat ugyanakkor inkább tárgyalást kezdeményezett a görögökkel, hogy elmozdítsa az országot a holtpontról. Ennek az eredménye lett hosszas huzavona után az, hogy februártól hivatalosan is Észak-Macedón Köztársaságra váltott az ország neve.

A VMRO-DPMNE SZÉKHÁZA A PÁRTRÓL ELNEVEZETT TÉREN. FOTÓ: BAKODI PÉTER

Emiatt természetesen a szocdem jelölt, Sztevo Pendarovszki híve az Észak-Macedónia elnevezésnek – a Szkopjében működő amerikai egyetemen tanító jogászprofesszor az akadémiai szféra mellett mellesleg az ország főtárgyalója a NATO-tagság ügyében, és habár a szociáldemokratáknak nem tagja, az SDSM támogatásával indul.

A Gruevszki-féle nacionalista (bár a volt kormányfő menekülése óta nagyon higgadt és európai) VMRO-DPMNE is egy jogászprofesszor mellett tette le a garast: Gordana Sziljanovszka-Davkova a szkopjei állami egyetemen tanít nemzetközi jogot, elítéli a névváltoztatást, és Pendarovszkihoz hasonlóan egyik pártnak sem a tagja. És egyébként ha a VMRO-ra Gruevszki idején oly jellemző radikálnacionalista retorikai szemellenzőn keresztül nézzük, még „sorosista” is!

Ilyen előzmények mellett természetesen izgalmasnak ígérkezett a jogászprofesszorok harca, és egy ideig az is volt.

Szoros kezdés után egyértelmű szocdem győzelem

Az elnökválasztás április 21-i első fordulóját fej-fej mellett zárta az SDSM és a VMRO jelöltje (hivatalos eredmények itt): Pendarovszki 42,81, Sziljanovszka-Davkova pedig 42,25 százalékot kapott, a mérleg nyelvének pedig az albán nemzetiségi Blerim Reka tűnt, aki az északnyugaton lakó albánok szavazatait bezsebelve összegyűjtött 10,6 százalékot. 

Ehhez képest már a második forduló eredménye sokkal egyértelműbbé vált: hiába volt magasabb a részvétel Észak-Macedónia azon területein, amiket az első fordulóban Sziljanovszka-Davkova behúzott, és hiába mentek el alig szavazni az inkább a szocdemek felé húzó albánok,

úgy látszik, az SDSM sokkal jobban mozgósított, ezzel pedig Pendarovszki nyerte az elnökválasztást.

BORÍTÓKÉP: Olvasónk műve. Pendarovszki kampányszlogenje az, hogy „Előre, közösen”, Sziljanovszka-Davkováé pedig a könnyen kiolvasható „Igazságot Macedóniának”.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek