A magyar külügy kiállt az Ukrajnából kitiltott Kelemen Hunor mellett, a román nem

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.08. 07:33

A magyar külügy bekérette az ukrán nagykövetet, a román külügy eddig semmit nem tett Románia egyik vezető (történetesen magyar) politikusáért.

A magyar külügy kiállt az Ukrajnából kitiltott Kelemen Hunor mellett, a román nem

A hétvégét az az ügy foglalkoztatta Romániában leginkább, hogy Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét nem engedték be Ukrajnába, amikor Ungvárra tartott volna a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) fennállásának harmincadik évfordulójának megünneplésére.

Kelement egy órán keresztül várakoztatták a határon szombat reggel, majd közölték, hogy társai tovább mehetnek, ő azonban nem. A kitiltás okát azonban nem mondták meg neki. Kelemen akkor háromnyelvű Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az esetről értesítette a román külügyminisztert, és hogy ma panasszal fordul a bukaresti ukrán nagykövetséghez, és magyarázatot kér a szombaton hajnalban történtekre.

Brenzovics László KMKSZ-elnök a szövetség kongresszusán elmondott beszédében elítélte, és egyben elképesztőnek nevezte, hogy Kelement nem engedték át a határon. A KMKSZ-elnök szerint Kelementől azért tagadták meg a belépést Ukrajnába, mert az RMDSZ elnökének neve is szerepel a Mirotvorec nevű szélsőséges ukrán szervezet honlapjának „halállistáján".

Oleksandr Bankov romániai ukrán nagykövet maga is megszólalt a hétvégén, azt mondta, hogy Kelemen már 2017 óta ki van tiltva, akkor egy magyar diplomata útlevéllel ment volna, és a hatóságok jelezték neki, hogy 2020. október 13-ig nem lépheti át a határt. Ugyanakkor azt is mondta, amennyiben a magyar politikus igényli, szívesen ad bővebb tájékoztatást is neki személyesen.

Az ukrán nagykövet szerint az, hogy a kitiltásról szóló közlés nem tartalmaz indoklást, megszokott gyakorlat az európai politikában.

Igen ám, csakhogy Kelemen megmutatta a Facebookon, hogy nem magyar útlevélbe pecsételték bele a kitiltást jelző pecsétet, hanem románba, pont most a hétvégén. Bár Kelemen Hunor tavaly maga mondta el az Azonnalinak, hogy van magyar állampolgársága, azt nem tudni, hogy magyar útlevele is van-e neki: most csak annyit írt, soha nem használt magyar útlevelet, és nem tudhatta, hogy kitiltották, hiszen húsz éve nem járt Ukrajnában.

Érdekesség, hogy az ügyben a magyar diplomácia lépett, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ugyanis hétfőre bekérette az ukrán nagykövetet,

a román nagykövet azonban eddig semmit nem tett, és ez meglehetősen furcsa annak fényében, hogy romániai parlamenti képviselőről van szó, aki román útlevéllel utazott.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek