Semjén a francia életet siratta Erdélyben

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.22. 19:55

Közös nyilatkozatot írt alá Semjén a határon túli vezetőkkel, amely szerint ezután közösen lépnek fel a magyarságért. A vajdaságiak és a kárpátaljaiak már szavazhatnak az idei EP-választáson.

Semjén a francia életet siratta Erdélyben

Kárpát-medencei kisebbségi pártok Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettessel közös kárpát-medencei nyilatkozatot írtak alá az RMDSZ kongresszusán Kolozsváron. Az aláírás alkalmából Semjén a következő sötét víziót vázolta fel.

„Ma Európa sorsdöntő idők előtt áll, a kérdés, hogy megmarad-e Európának. Franciaországban ez az utolsó generáció, amelyik francia életet élhet. Vannak országok, amelyek kevert népességű országgá váltak, és elvesztek, nekünk még Közép-Európában esélyünk van megőrizni az identitásunkat, a keresztény civilizációt, ezért döntő fontosságú, hogy

nekünk, akik hiszünk a nemzetek Európájában, minél többünknek  be kell jutnunk az Európai Parlamentbe, és meg kell védeni az értékeinket. Minden nemzetrész felelős egymásért, ami Erdélyben történik, annak kihatása van az egész magyarság tekintetében”

– mondta Semjén Zsolt.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke megköszönte a Fidesz-KDNP-nek, hogy a második alkalommal is helyet biztosítanak a párt EP-választási listáján a VMSZ-es Deli Andornak. „Jól szolgálta a nemzet ügyét, sőt, Szerbia ügyét is, hiszen nem tagja az Uniónak az ország, de azt láttuk az elmúlt öt évben, hogy Szerbia kormánya jelentősen igénybe vette Andor és a Fidesz-KDNP segítségét bizonyos ügyekben” – mondta.

Pásztor örül, hogy most már tevőlegesen is hozzá tudnak járulni a választási sikerhez, hiszen

a Fidesz úgy változtatta meg nemrég a választási szabályokat, hogy az EU területén kívül lakó vajdasági és kárpátaljai magyar állampolgárok is szavazhatnak magyar EP-listákra.

„Azt szeretnénk, hogy a megalakuló Európai Bizottságnak sokkal határozottabb víziója legyen az ügyek megoldásában és a nyugat-balkáni országok csatlakozása szempontjából” – fejtegette Pásztor.

SEMJÉN, PÁSZTOR, MENYHÁRT, BRENZOVICS, KELEMEN

Az MKP-s Menyhárt József – aki már mégse akar szlovák elnök lenni, de szavazóit nem a magyar Bugár Béla, hanem a szlovák Robert Mistrík támogatására buzdítja – elmondta, hogy a félmilliós magyar közösséggel bíró Felvidékről több ciklusban is két parlamenti képviselő tudtak az EP-be juttatni, legutóbb viszont csak Csáky Pál jutott be a Magyar Közösség Pártjának színeiben. (Azt azért érdemes hozzátenni, hogy a szlovák-magyar vegyespárt, a Most-Híd szintén egy magyart küldött az EP-be Nagy József személyében.) 

Idén azt remélik, meglesz ismét a két EP-képviselőjük, Csáky mögött a második helyen Berényi József indul. Menyhárt szerint van olyan erős és stabil szavazóbázisuk, hogy mindketten bejussanak.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke leginkább azt sajnálta, hogy egy olyan ország (mármint Ukrajna), amely elvileg a NATO és az EU felé közeledne, nem használja ki a vajdasági Deli Andorhoz hasonlóan szintén Fidesz listájáról bejutott kárpátaljai Bocskor Andrea EP-képviselőségében rejlő lehetőségeket. Brenzovics úgy véli, sajnos a százezres létszámú kárpátaljai magyarság azon tagjai,

akik szavazni akarnak majd az EP-választáson, üldöztetésnek lesznek kitéve.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke  sokakkal szemben optimista, ennek alapját az adja, hogy látja, mivé lett az európai közösség. „Javítani való rengeteg van, az uniónak alapos reformokra van szüksége, akár az alapszerződések újratárgyalására. Bizonyos kérdésekben újra lehet gondolni a döntési kompetenciákat, és akkor a fölborult egyensúlyt vissza lehet állítani. Amint pedig a reformok elindulnak, akkor az őshonos kisebbségek kérdését ezeknek a témájává kell tenni” – mondta Kelemen Hunor.

Szerinte nem abból kell kiindulni, hogy ma mit lehet az Unióban tenni, hanem, hogy mit akarunk. Márpedig az RMDSZ azt akarja, hogy a nemzeti kisebbségek ügye uniós üggyé váljon. Szerinte partnereket kell keresni Európában, és a többségi társadalomban is, de optimizmusra ad okot, hogy az Európai Néppárton belül a magyar frakció erős lesz, és a pártcsaládon belül az elmúlt években egyre többen szerették meg az őshonos kisebbségek ügyét.

Ezután írták alá a jövőre mutató kárpát-medencei nyilatkozatot, mely szerint vállalják, hogy valamennyi magyar közösség érdekében együttes erővel lépnek fel, a végső cél pedig egy európai kisebbségvédelmi szabályozás elfogadása.

FOTÓ: Kulcsár Árpád / Azonnali

Ha akarsz többet olvasni arról, hogy hogyan szavazhatnak az unió területén kívül élő kárpátaljai és vajdasági magyarok az EP-választáson, ezt a cikket neked írtuk.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek