A jobbikos Varga-Damm Andrea ül a honvédelmi bizottságba Demeter Márta helyére

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.18. 15:45

Ha lezárul a jobbikos Varga-Damm Andrea nemzetbiztonsági átvilágítása, ő léphet az LMP-s Demeter Márta alelnöki posztjára a honvédelmi bizottságban, a Jobbik ugyanis elcserél két bizottsági alelnöki helyett. Demeternek azért kell távoznia a honvédelmi bizottságból, mert nem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon.

A jobbikos Varga-Damm Andrea ül a honvédelmi bizottságba Demeter Márta helyére

Egy Jobbik-LMP helycserének köszönhetően a jobbikos Varga-Damm Andreát delegálják az LMP-s Demeter Márta helyére, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki posztjára – értesült az Azonnali.

Mint ismert, Demetert azt követően fosztották meg bizottsági tagságától, hogy nem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon. Utóbbit pedig azért kezdeményezte Kövér László házelnök, mert az LMP-s képviselő azt állította, Orbán Viktor miniszterelnök lánya utazott egy honvédelmi repülőn. Ám kiderült, hogy a képviselő egy névegyezésnek ült fel: mint a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, valójában egy ENSZ-misszióban résztvevő katonának a kormányfő lányával megegyező nevű kislánya utazott a gépen.

Varga-Damm Andrea azt nyilatkozta az Azonnalinak hétfőn:

a poszt betöltéséhez szükséges nemzetbiztonsági átvilágítását megkezdték, amint ez lezárul, valóban ő lép majd Demeter helyére a honvédelmi bizottságban.

Sőt, arról is beszélt: szintén őt delegálják a NATO Parlamenti Közgyűlésébe is, utóbbi poszt azért üresedett meg, mert a jobbikos Staudt Gábor visszaadta mandátumát

Varga-Damm elmondta, azért nem LMP-s politikust delegál a párt a honvédelmi bizottságba, mert az LMP és a Jobbik bizottsági helyet cseréltek.

„Miután az LMP nem tudott Mártika helyett minőséget küldeni a honvédelmi bizottságba, mi meg tudunk az én személyemben, mert voltam miniszteri főtanácsadó 2010-től a honvédelmi minisztériumban,

ezért a törvényalkotási bizottság alelnökségét átadtuk az LMP-nek, ők meg a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnökségét átadták a Jobbiknak”. Hozzátette: Demeter Márta is szívesen bízta rá ezt a posztot, mert tudja, hogy ő ezen a területen mennyit dolgozott.

A törvényalkotási bizottság alelnökségét pedig Demeter kapja meg. Utóbbi pozíció akkor vált szabaddá, mikor a jobbikos Hegedűs Lórántné bejelentette: kilép a Jobbik frakciójából és a pártból is.

„Amennyiben módom lesz arra, hogy elnyerjem ezt a tisztséget, akkor számomra a prioritás a honvédelmi infrastruktúra fejlesztése lesz” – mondta Varga-Damm bizottsági alelnöki célkitűzései kapcsán. Ugyan szerinte valóban elkezdődött egy eszközbeszerzés a honvédelemben (ezekről az Azonnalin részletesen beszámoltunk), de még nem látja, hogy mindez a NATO rendszerébe hogyan fog illeszkedni, melyik hadműveleti rendszerbe fogják integrálni ezeket. Ugyancsak prioritásként fogja kezelni, hogy Magyarország növelje a GDP-arányos honvédelmi költségvetés mértékét, ez NATO-kötelezettség is.

A felvetésre, hogy a kormány eleve ezt tervezi, úgy válaszolt: úgy tűnik, hogy a beszerzéseknek köszönhetően valóban nő a ráfordítás 1,6 százalékra, de mindig spórolni szokott a kormány, zárszámadáskor kiderül, hogy a beígért összeget valójában nem is költötték el. Végül a kibervédelmi rendszer fejlesztését szeretné szorgalmazni:

„Gyakorlatilag ma a világ legjobb hekkerei bármely ország közszolgáltatását le tudják állítani. Ezt úgy kell venni, mint egy hadüzenetet!”

FOTÓ: Varga-Damm Andrea / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek