+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. február 8. péntek, 15:35
Furcsa közleményt adott ki az LMP annak kapcsán, hogy harmadszorra is átvilágítják Demeter Mártát, miután a képviselő egy írásbeli kérdésében tévesen azt állította, hogy a miniszterelnök lányát reptették egy honvédségi gépen. A párt szerint komolytalan nemzetbiztonsági szakvéleményt próbálnak a NER védelmére használni. Ez azt jelentené, hogy Demeter megbukott az átvilágításon? Az LMP-s képviselő a kérdéseinkre nem volt hajlandó érdemben válaszolni.

„Ennyire fél a NER – megrendelésre készült komolytalan nemzetbiztonsági szakvéleményt próbálnak használni a NER védelmére” – ezzel a címmel adott ki különös közleményt az LMP csütörtökön. Mint ismert, a párt egyik társelnöke, Demeter Márta, azt állította tavaly egy parlamenti írásbeli kérdésében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 14 éves lányát utaztatta haza Ciprusról az egyik honvédségi repülőgép.

 

Az esetből nagy botrány lett, hiszen ezt határozottan cáfolta a kormány, és Demeter sem tudta alátámasztani állítását. A Honvédelmi Minisztérium pedig azt közölte: valójában egy ENSZ-missziót teljesítő Orbán L. nevű százados tért vissza Ciprusról, ő kapott engedélyt arra, hogy a miniszterelnök lányáéval megegyező nevű, egyébként kétéves kislánya a gépen vele utazhasson.

 

Az ügy miatt Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke kezdeményezte Kövér László házelnöknél, hogy ismét világítsák át Demetert, aki szerintük nemzetbiztonsági kockázat.

 

Demeter, aki a honvédelmi bizottság alelnöke is, akkor úgy reagált: „természetesen nagy örömmel” áll elébe az újabb, öt év alatt immár harmadik nemzetbiztonsági átvilágításának. Ezen kívül a politikus végig kitartott amellett, hogy mind az iratbetekintése, mind a kérdése feltevése indokolt és törvényes volt, és a Fidesznek valójában az a baja, ha egy országgyűlési képviselő végzi a munkáját és kérdezni mer. Láthatóan az LMP is elfogadta Demeter narratíváját, hiszen az ügy kirobbanása után választották a párt társelnökévé.

 

Az LMP érdemben nem reagált

 

Bár az LMP tegnap esti közleménye nem mondta ki, hogy a társelnök elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, ám közleményüket elég nehéz lenne másként értelmezni. Ugyanis azt írták: „Kövér László útján tudatták Demeter Mártával, hogy veszélyt jelent a NER-re, és nem tűrik, hogy belelásson az embereket megkárosító játékaikba”. Szerintük mindenféle „ürügybe” belekapaszkodva próbálják azt megakadályozni, hogy az ellenzék „a zavaros és törvénytelen kormányzati ügyekről” tájékoztathassa a magyar embereket. Hozzátették:

 

nem fogadják el a „nyilvánvalóan politikai megrendelésre készült, alaptalan megállapításokat Demeter Márta munkáját illetően”, ezért az ügyben a szükséges jogi lépéseket megteszik.

 

Hangsúlyozták: „minden leszámolási kísérlet dacára folytatjuk a munkát és nem hagyunk fel a Fidesz leleplezésével és a NER felszámolásával.”

 

Az Azonnali kereste az ügyben az LMP-t is, hogy megtudjuk,

 

valóban elbukott-e Demeter az átvilágításon. Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté viszont csak annyit reagált: csütörtöki közleményüket használjuk bármilyen kérdés esetén.

 

Demeter nem válaszol konkrét kérdésekre

 

Demeter Mártát is kerestük, akinek több konkrét kérdést is feltettünk, kérve, hogy ezt pontokba szedve válaszolja meg. Ő válaszában utóbbit nem tette meg, ugyanakkor arról írt: az elmúlt években két alkalommal is átesett nemzetbiztonsági átvilágításon, a szakmai szempontú eljárás során semmilyen kockázatot nem állapítottak meg.

 

A harmadik átvilágítása eredményéről viszont Demeter nem volt hajlandó egyértelműen nyilatkozni. Azt írta csak: „a mostani helyzet abba a támadássorozatba illeszkedik, amit a Fidesz a legkeményebb ellenfelei ellen indított.”

 

Szerinte minden konkrétum nélkül és kellő homályossággal megismételték a pontosan meg nem határozott nem nyilvános adathoz való viszonyulását – írta Demeter a szintén minden konkrétum nélküli válaszában. Nem szerepel egyetlen név, vagy bárkire is utaló információ abban a szakvéleményben, amit ő megismerhetett, írta, vélhetően az átvilágítása során készült szakvéleményre utalva. „Csak megerősíteni tudom, hogy semmilyen bűnt nem követtem el sem azzal, hogy végeztem a képviselői feladataimat és iratokba tekintettem be, sem azzal, hogy kérdéseket tettem fel.”

 

Vagyis Demeter szerint hamis és félrevezető a Fidesznek az a narratívája, ami a jogszerű képviselő munkát alaptalan kotnyeleskedésként vagy személyeskedő támadásként igyekszik bemutatni. A képviselő szerint egyébként a nemzetbiztonsági törvény meghatározza a jogorvoslati lehetőséget, ami először az Alkotmányvédelmi Hivatalt irányító minisztert, majd a nemzetbiztonsági bizottságot jelenti. Ezt követi a bírósági út.

 

Arra sem kaptunk konkrét választ Demetertől, hogy továbbra is szeretne-e az LMP EP-képviselője lenni, vagy hogy lemond-e a társelnöki posztjáról, hiszen ha valóban megbukott az átvilágításon, az kiváló muníció lehet a kormánypártoknak az amúgyis rosszul álló LMP gyengítésére. 

 

Elképzelhető-e, hogy a szakszolgálatok politikai megrendelésre dolgozzanak?

 

Az ügyben az Azonnali kereste a szocialista Molnár Zsoltot, a nemzetbiztonsági bizottság tagját, aki korábban éveken át a testület elnöke is volt. Molnár leszögezte: nem ismeri az ügy körülményeit, nem tudja, hogy mi lett az átvilágítás eredménye, és azt sem állítja, hogy a szolgálatok manipuláltak volna. Ugyanakkor szerinte azok után, ami ősszel Demeter Márta körül történt, hogy a házelnöktől kezdve a Fidesz teljes kommunikációja rázúdult, egyáltalán nem meglepő, ha tényleg ez lett az eredmény.

 

És hogy hogyan működik egy képviselő átvilágítása? Molnár Zsolt elmondta, ilyenkor az illetőnek ki kell tölteni egy kérdőívet, és a válaszok ellenőrzését a szolgálat erre szakosodott szervei végzik. Ismételten hangsúlyozta:

 

nem állítja, hogy a szolgálatok bármibe is belenyúlnának, de a folyamat során lehetnek szubjektív elemek: például hogy mi lehet kockázati tényező, az részben mérlegelés kérdése.

 

Az említett kérdőív természetesen igen részletes: rákérdez többek közt arra, az átvilágítandó személynek van-e házasságon kívüli kapcsolata, van-e alkohol- vagy drogfüggősége, tart-e fenn kapcsolatot olyan személlyel, aki tudomása szerint külföldi hírszerző szolgálat munkatársa vagy az volt,

 

vagy hogy van-e bármilyen olyan tényező, amivel kompromittálni, zsarolni lehet.

 

A NATO parlamenti közgyűléséből már visszahívták Demetert

 

A repülőgate hatására Demeter Márta már bukott egy pozíciót: Kövér László visszahívatta a NATO parlamenti közgyűléséből. 

 

Emellett a Fidesz képviselőcsoportja Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez fordult. Péterfalvi decemberben azt írta: a Demeter Márta által megtekintett honvédségi iratok alapján megállapítható volt, hogy azokban

 

egy esetleges névazonosságon kívül semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire az országgyűlési képviselő a nyilvánosság előtt tényként hivatkozott,

 

vagyis hogy a repülőgép egyik utasa a miniszterelnök kiskorú lánya lett volna. A hatóság helyszíni vizsgálata arról is meggyőződött: a képviselő a törvényi előírásoknak megfelelő tájékoztatást kapott a számára bemutatott dokumentumok kezeléséről, illetve azok „nem nyilvános” minősítéséről.

 

A korábban Magyar Idők, e hét szerdától pedig Magyar Nemzet néven futó kormánypárti napilap pedig arról írt decemberben: a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés gyanújával rendelt el nyomozást Demeter Márta ügyében, akivel szemben egy magánszemély és négy országgyűlési képviselő tett feljelentést.

 

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg, mint azt már a hvg.hu észre is vette.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás