+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. február 8. péntek, 15:35
Furcsa közleményt adott ki az LMP annak kapcsán, hogy harmadszorra is átvilágítják Demeter Mártát, miután a képviselő egy írásbeli kérdésében tévesen azt állította, hogy a miniszterelnök lányát reptették egy honvédségi gépen. A párt szerint komolytalan nemzetbiztonsági szakvéleményt próbálnak a NER védelmére használni. Ez azt jelentené, hogy Demeter megbukott az átvilágításon? Az LMP-s képviselő a kérdéseinkre nem volt hajlandó érdemben válaszolni.

„Ennyire fél a NER – megrendelésre készült komolytalan nemzetbiztonsági szakvéleményt próbálnak használni a NER védelmére” – ezzel a címmel adott ki különös közleményt az LMP csütörtökön. Mint ismert, a párt egyik társelnöke, Demeter Márta, azt állította tavaly egy parlamenti írásbeli kérdésében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 14 éves lányát utaztatta haza Ciprusról az egyik honvédségi repülőgép.

 

Az esetből nagy botrány lett, hiszen ezt határozottan cáfolta a kormány, és Demeter sem tudta alátámasztani állítását. A Honvédelmi Minisztérium pedig azt közölte: valójában egy ENSZ-missziót teljesítő Orbán L. nevű százados tért vissza Ciprusról, ő kapott engedélyt arra, hogy a miniszterelnök lányáéval megegyező nevű, egyébként kétéves kislánya a gépen vele utazhasson.

 

Az ügy miatt Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke kezdeményezte Kövér László házelnöknél, hogy ismét világítsák át Demetert, aki szerintük nemzetbiztonsági kockázat.

 

Demeter, aki a honvédelmi bizottság alelnöke is, akkor úgy reagált: „természetesen nagy örömmel” áll elébe az újabb, öt év alatt immár harmadik nemzetbiztonsági átvilágításának. Ezen kívül a politikus végig kitartott amellett, hogy mind az iratbetekintése, mind a kérdése feltevése indokolt és törvényes volt, és a Fidesznek valójában az a baja, ha egy országgyűlési képviselő végzi a munkáját és kérdezni mer. Láthatóan az LMP is elfogadta Demeter narratíváját, hiszen az ügy kirobbanása után választották a párt társelnökévé.

 

Az LMP érdemben nem reagált

 

Bár az LMP tegnap esti közleménye nem mondta ki, hogy a társelnök elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, ám közleményüket elég nehéz lenne másként értelmezni. Ugyanis azt írták: „Kövér László útján tudatták Demeter Mártával, hogy veszélyt jelent a NER-re, és nem tűrik, hogy belelásson az embereket megkárosító játékaikba”. Szerintük mindenféle „ürügybe” belekapaszkodva próbálják azt megakadályozni, hogy az ellenzék „a zavaros és törvénytelen kormányzati ügyekről” tájékoztathassa a magyar embereket. Hozzátették:

 

nem fogadják el a „nyilvánvalóan politikai megrendelésre készült, alaptalan megállapításokat Demeter Márta munkáját illetően”, ezért az ügyben a szükséges jogi lépéseket megteszik.

 

Hangsúlyozták: „minden leszámolási kísérlet dacára folytatjuk a munkát és nem hagyunk fel a Fidesz leleplezésével és a NER felszámolásával.”

 

Az Azonnali kereste az ügyben az LMP-t is, hogy megtudjuk,

 

valóban elbukott-e Demeter az átvilágításon. Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté viszont csak annyit reagált: csütörtöki közleményüket használjuk bármilyen kérdés esetén.

 

Demeter nem válaszol konkrét kérdésekre

 

Demeter Mártát is kerestük, akinek több konkrét kérdést is feltettünk, kérve, hogy ezt pontokba szedve válaszolja meg. Ő válaszában utóbbit nem tette meg, ugyanakkor arról írt: az elmúlt években két alkalommal is átesett nemzetbiztonsági átvilágításon, a szakmai szempontú eljárás során semmilyen kockázatot nem állapítottak meg.

 

A harmadik átvilágítása eredményéről viszont Demeter nem volt hajlandó egyértelműen nyilatkozni. Azt írta csak: „a mostani helyzet abba a támadássorozatba illeszkedik, amit a Fidesz a legkeményebb ellenfelei ellen indított.”

 

Szerinte minden konkrétum nélkül és kellő homályossággal megismételték a pontosan meg nem határozott nem nyilvános adathoz való viszonyulását – írta Demeter a szintén minden konkrétum nélküli válaszában. Nem szerepel egyetlen név, vagy bárkire is utaló információ abban a szakvéleményben, amit ő megismerhetett, írta, vélhetően az átvilágítása során készült szakvéleményre utalva. „Csak megerősíteni tudom, hogy semmilyen bűnt nem követtem el sem azzal, hogy végeztem a képviselői feladataimat és iratokba tekintettem be, sem azzal, hogy kérdéseket tettem fel.”

 

Vagyis Demeter szerint hamis és félrevezető a Fidesznek az a narratívája, ami a jogszerű képviselő munkát alaptalan kotnyeleskedésként vagy személyeskedő támadásként igyekszik bemutatni. A képviselő szerint egyébként a nemzetbiztonsági törvény meghatározza a jogorvoslati lehetőséget, ami először az Alkotmányvédelmi Hivatalt irányító minisztert, majd a nemzetbiztonsági bizottságot jelenti. Ezt követi a bírósági út.

 

Arra sem kaptunk konkrét választ Demetertől, hogy továbbra is szeretne-e az LMP EP-képviselője lenni, vagy hogy lemond-e a társelnöki posztjáról, hiszen ha valóban megbukott az átvilágításon, az kiváló muníció lehet a kormánypártoknak az amúgyis rosszul álló LMP gyengítésére. 

 

Elképzelhető-e, hogy a szakszolgálatok politikai megrendelésre dolgozzanak?

 

Az ügyben az Azonnali kereste a szocialista Molnár Zsoltot, a nemzetbiztonsági bizottság tagját, aki korábban éveken át a testület elnöke is volt. Molnár leszögezte: nem ismeri az ügy körülményeit, nem tudja, hogy mi lett az átvilágítás eredménye, és azt sem állítja, hogy a szolgálatok manipuláltak volna. Ugyanakkor szerinte azok után, ami ősszel Demeter Márta körül történt, hogy a házelnöktől kezdve a Fidesz teljes kommunikációja rázúdult, egyáltalán nem meglepő, ha tényleg ez lett az eredmény.

 

És hogy hogyan működik egy képviselő átvilágítása? Molnár Zsolt elmondta, ilyenkor az illetőnek ki kell tölteni egy kérdőívet, és a válaszok ellenőrzését a szolgálat erre szakosodott szervei végzik. Ismételten hangsúlyozta:

 

nem állítja, hogy a szolgálatok bármibe is belenyúlnának, de a folyamat során lehetnek szubjektív elemek: például hogy mi lehet kockázati tényező, az részben mérlegelés kérdése.

 

Az említett kérdőív természetesen igen részletes: rákérdez többek közt arra, az átvilágítandó személynek van-e házasságon kívüli kapcsolata, van-e alkohol- vagy drogfüggősége, tart-e fenn kapcsolatot olyan személlyel, aki tudomása szerint külföldi hírszerző szolgálat munkatársa vagy az volt,

 

vagy hogy van-e bármilyen olyan tényező, amivel kompromittálni, zsarolni lehet.

 

A NATO parlamenti közgyűléséből már visszahívták Demetert

 

A repülőgate hatására Demeter Márta már bukott egy pozíciót: Kövér László visszahívatta a NATO parlamenti közgyűléséből. 

 

Emellett a Fidesz képviselőcsoportja Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez fordult. Péterfalvi decemberben azt írta: a Demeter Márta által megtekintett honvédségi iratok alapján megállapítható volt, hogy azokban

 

egy esetleges névazonosságon kívül semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire az országgyűlési képviselő a nyilvánosság előtt tényként hivatkozott,

 

vagyis hogy a repülőgép egyik utasa a miniszterelnök kiskorú lánya lett volna. A hatóság helyszíni vizsgálata arról is meggyőződött: a képviselő a törvényi előírásoknak megfelelő tájékoztatást kapott a számára bemutatott dokumentumok kezeléséről, illetve azok „nem nyilvános” minősítéséről.

 

A korábban Magyar Idők, e hét szerdától pedig Magyar Nemzet néven futó kormánypárti napilap pedig arról írt decemberben: a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés gyanújával rendelt el nyomozást Demeter Márta ügyében, akivel szemben egy magánszemély és négy országgyűlési képviselő tett feljelentést.

 

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg, mint azt már a hvg.hu észre is vette.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás