+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. február 28. csütörtök, 20:28
Ezzel felsorakoztak a kizárást már korábban is kilátásba helyező svédek és finnek mellé.

Az Európai Néppárt (EPP) három tagpártja is levelet küldött csütörtökön Joseph Daulnak, arra kérve az EPP elnökét, hogy zárják ki a pártcsaládból a Fideszt – mindezt Frank Engel luxemburgi EP-képviselő erősítette meg a Politicónak.

 

Egyre többen akadnak ki a Fideszre...

 

A petíciót a Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V) nevá párt, a vallon Humanista Demokratikus Centrum (cdH) és a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt nyújtotta be az EPP vezetőségével. Ennek kiváltó oka a magyar kormány legújabb plakátkampánya, melyen az Európai Bizottság néppárti (és egyébként luxemburgi származású) elnöke, Jean-Claude Juncker látható a magyar származású milliárdos, Soros György társaságában. 

 

„Aki szembeszáll a kereszténydemokrata ideológiával és értékekkel, annak nincs helye közöttünk” – tweetelte a CD&V elnöke, Wouter Beke. 

 

Nem a Benelux-államok konzervatív pártjai az egyetlenek, akik a Fidesz az Európai Néppártból való kizárását sürgetik az elmúlt napokban megindult kormányzati plakátkampány miatt: már a svéd Mérsékeltek is beszéltek a kizárásról, de a finn Nemzeti Koalíció Párt vezetője is arról tweetelt, hogy megteszik a szükséges lépéseket a Fidesz néppárti tagságának értékelésében. Ennél meglepőbb, hogy a Fidesszel hagyományosan jó viszonyt ápoló bajor tagpártnak is sok volt a kormányzati plakátkampány, valamint azt a Néppárt vezető ereje, a német kereszténydemokrata CDU is élesen kritizálta.

 

...De mégis a Fidesz hoz több szavazatot a Néppártnak

 

A három párt közül egyébként a luxemburgiak a legerősebbek saját országukban: a CSV-ben politizált például a Fidesz által betámadott Jean-Claude Juncker is, aki 1995-től egészen 2013-ig volt a kisállam miniszterelnöke. A CSV a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint körülbelül a választók egynegyedét képviseli Luxemburgban.

 

Az Azonnalinak adott interjújában Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő épp a luxemburgi CSV-t nevezte meg, mint a Néppárt egy lejtőn lefelé tartó szervezetét. Ahogy fogalmazott

 

„Nem azt akarom mondani, hogy a Fidesszel szemben kritikát csak a lúzerek fogalmaznak meg, de akik a legvállalhatatlanabb véleményekre ragadtatják magukat, azok általában lúzerek.”

 

A másik két, a Fidesz kizárását sürgető párt jelentősen gyengébb, a CD&V jelenleg a belga közvélemény-kutatások szerint 14, a cdH pedig 5 százalékon áll.

 

BORÍTÓKÉP: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás