A kormány Junckert támadó plakátkampánya már a bajor miniszterelnöknek is sok volt

Szerző: Illés Gergő
2019.02.21. 19:26

Markus Söder pártja és a Fidesz régi szövetségesek, de a legújabb, közpénzből finanszírozott plakátkampány a tartományi miniszterelnök szerint már nem fér bele.

A kormány Junckert támadó plakátkampánya már a bajor miniszterelnöknek is sok volt

Kritizálta Markus Söder bajor miniszterelnök a magyar kormány legújabb, az Európai Bizottság elnökét Soros Györggyel ábrázoló „tájékoztató” plakátkampányát. A CSU-s bajor tartományi miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak úgy nyilatkozott, aggódik a plakátok miatt. „Bajorország és a CSU mindig is jó kapcsolatokat ápolt Magyarországgal. De Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozatai elfogadhatatlanok” – jegyezte meg.

Magyarország rossz útra tért?

Söder elmondta, Orbánnak ideje lenne megmutatnia, hogy valójában az Európai Néppártba akar tartozni. „Alapvetően a párbeszéd híve vagyok, ahogyan senkit nem szeretnék elüldözni az EPP-családtól sem.

Azt viszont világossá kell tenni, mi az, ami belefér, és mi az, ami nem. Az Orbán Viktor által követett út pedig sajnos nem a helyes irány”

– kritizálta a tartományi miniszterelnök pártjának régi szövetségesét.

A CDU már a Fidesszel szakítaná meg a kapcsolatot

A német kereszténydemokraták elnöke még Södernél is komolyabb szankciókat helyezett kilátásba a plakátügy miatt: Annegret Kramp-Karrenbauer azzal fenyegetett, hogy pártja megszakítja a párbeszédet Orbán Viktorral és a Fidesszel.

A pártelnök elmondta, a CDU az Európai Néppárt más tagjaival együtt egy erősebb Európáért dolgozik, a Fidesz azonban pont ezt az egységet osztja meg: „ezen legfőbb célunkat veszélyeztetik Orbán Viktor és a Fidesz ok nélküli és megalapozatlan vádjai, melyek az egész EPP-t gyengítik.”

„A magyar félnél pattog a labda, hogy bebizonyítsa, még mindig az EPP-hez szeretne tartozni”, üzent a Fidesznek a pártelnök.

Angela Merkel német kancellár is megszólalt a kormányplakátok ügyében: csütörtökön Berlinben arról beszélt, Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel tanúsít teljes szolidaritást, ezt pedig a magyar kormánnyal való párbeszédben is hangsúlyozni fogja. Arra ugyanakkor a kancellár már nem válaszolt, hogy a Néppárt színeiben megválasztott bizottsági elnököt Soros Györggyel összekötő kormányplakátok maguk után vonhatják-e a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Végigsöpörtek Európán a kormányplakátok

A legújabb kormányzati plakátkampány hétfőn indult útjára: a fényképen Jean-Claude Juncker és Soros György látható a következő felirattal: „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel!”. A kormány szerint ugyanis az EU kötelező betelepítési kvótát akar bevezetni, gyengítenék a tagállamok határvédelmi jogait, illetve „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást.

PLAKÁTOK EGYMÁS MELLETT: BALRA A MAGYAR KORMÁNYÉ, JOBBRA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGÉ

Kedden az Európai Bizottság már egy magyar nyelvű információs anyagban cáfolta pontról pontra a kormány állításait, és „fikciónak” nevezték az abban leírtakat. Emlékeztettek:

az Európai Unióban a döntéshozatalkor ott ül Magyarország is, és a kormány állításaival ellentétben épp, hogy támogatják a tagállami határvédelmet.

Maga Juncker is elítélte a plakátkampányt, valamint kijelentette: a Néppárt – amelynek a Fidesz is tagja – EP-választási csúcsjelöltjének, a bajor Manfred Webernek fel kell tennie a kérdést: szüksége van-e a Fidesz voksaira a frakcióban.

Az Azonnali ezen felül megkérdezte Daniel Caspary-t, a CDU/CSU európai parlamenti delegációvezetőjét is, aki tűrhetetlennek és méltatlannak nevezte a Soros Györgyöt Juncker bizottsági elnök arca mögé montírozó kormányplakátot.

BORÍTÓKÉP: Markus Söder / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek