+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 27. vasárnap, 08:57
Országában ő lesz az első női kormányfő, de csak egy ügyvivő kormány élén: Belgiumban az idén májusi választások óta sem állt össze kormánytöbbség, ezért az előző kabinet irányít.

Sophie Wilmèst, az eddigi költségvetésért felelős minisztert nevezték ki Belgiumban Charles Michel miniszterelnök utódjának, aki az év végén azért távozik pozíciójából, mert az Európai Tanács elnöke lesz – írja a Politico.

 

Michel, aki a frankofón-liberális Mouvement Réformateur (MR) politikusa, 2014 óta töltötte be a belga miniszterelnöki tisztséget, szombat este viszont a kormányfő úgy döntött, már a szükségesnél hamarabb távozik tisztségéből, hogy legyen ideje felkészülni az európai tanácsi feladatainak ellátására.

 

A liberális politikust az európai Renew Europe pártcsalád azt követően dobta fel az Európai Tanács lehetséges, következő elnökeként, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy az eddigi EP-választástól eltérően a Néppárt (EPP) és a szocialista S&D nem birtokolja a parlamenti helyek abszolút többségét.

 

Ezért a csúcspozíciókról szóló tárgyalásokba kénytelenek voltak bevenni a liberálisokat is,

 

így kerülhetett a Bizottság élére néppárti (Ursula von der Leyen), a parlament élére szocialista (David Sassoli) és az állam- és kormányfőket tömörítő Tanács élére liberális (Charles Michel) politikus.

 

Ezt követően most Michel párttársát, az eddigi költségvetésért felelős minisztert új kormányfőnek nevezték ki, aki egyébként Belgiumban az első nő lesz, aki betöltheti majd ezt a tisztséget. Wilmès utódja a költségvetési tárca élén David Clarinval lesz – szintén a reformista pártból. A korrupciós ügyekbe keveredett, mégis európai biztosi portfóliót elnyerő eddigi védelmi- és külügyminiszter Didier Reynders utódját még nem jelölte ki a belga ügyvivő kormány, de ezt december 1-ig, vagyis a következő Európai Bizottság tervezett felállásáig meg kell tennie, ha nem akar külügyminiszter nélkül maradni.

 

Belgiumnak egyébként már tavaly december óta nincsen többségi kormánya, azóta ügyvivő kormány irányítja az országot: 2018. decemberében a négypárti kormány, valamint a parlamenti többség úgy döntött, hogy aláírja az ENSZ migrációs paktumát.

 

A paktum aláírása viszont a koalíciós partner flamand nacionalista Új Flamand Szövetséget (N-VA) annyira felháborította, hogy kiszálltak a kormányból

 

csupán pár hónappal annak mandátumának lejárta előtt. A flamand nacionalisták új választást követeltek, Michel vezetésével viszont kisebbségi, ügyvivő kormány állt fel a májusi választásokig.

 

Az EP-voksolással egy időben megtartott választás eredménye ugyanakkor nem hozott senkit sem közelebb a kormányalakítási válság megoldásához, sőt. A Belgiumot szétfeszítő nyelvi törésvonalak csak mélyültek, miután a holland nyelvű Flandria a flamand nacionalista jobboldali pártokra, a frankofón Vallónia pedig a baloldali francia nyelvű pártokra szavazott nagy többségben. Új kormány azóta sincsen, hiszen a rendkívül sokszínű és megosztott parlamentben nagyon széleskörű összefogásra van szükség a kormányzóképes többség összeállításához, ezért eddig továbbra is Michel ügyvivő kormánya irányított. Ez változott most meg Wilmès kinevezésével, aki mindaddig a helyén maradhat majd, amíg nem születik meg az új kormánykoalíció.

 

BORÍTÓKÉP: Sophie Wilmès​ / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás