+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 27. vasárnap, 08:57
Országában ő lesz az első női kormányfő, de csak egy ügyvivő kormány élén: Belgiumban az idén májusi választások óta sem állt össze kormánytöbbség, ezért az előző kabinet irányít.

Sophie Wilmèst, az eddigi költségvetésért felelős minisztert nevezték ki Belgiumban Charles Michel miniszterelnök utódjának, aki az év végén azért távozik pozíciójából, mert az Európai Tanács elnöke lesz – írja a Politico.

 

Michel, aki a frankofón-liberális Mouvement Réformateur (MR) politikusa, 2014 óta töltötte be a belga miniszterelnöki tisztséget, szombat este viszont a kormányfő úgy döntött, már a szükségesnél hamarabb távozik tisztségéből, hogy legyen ideje felkészülni az európai tanácsi feladatainak ellátására.

 

A liberális politikust az európai Renew Europe pártcsalád azt követően dobta fel az Európai Tanács lehetséges, következő elnökeként, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy az eddigi EP-választástól eltérően a Néppárt (EPP) és a szocialista S&D nem birtokolja a parlamenti helyek abszolút többségét.

 

Ezért a csúcspozíciókról szóló tárgyalásokba kénytelenek voltak bevenni a liberálisokat is,

 

így kerülhetett a Bizottság élére néppárti (Ursula von der Leyen), a parlament élére szocialista (David Sassoli) és az állam- és kormányfőket tömörítő Tanács élére liberális (Charles Michel) politikus.

 

Ezt követően most Michel párttársát, az eddigi költségvetésért felelős minisztert új kormányfőnek nevezték ki, aki egyébként Belgiumban az első nő lesz, aki betöltheti majd ezt a tisztséget. Wilmès utódja a költségvetési tárca élén David Clarinval lesz – szintén a reformista pártból. A korrupciós ügyekbe keveredett, mégis európai biztosi portfóliót elnyerő eddigi védelmi- és külügyminiszter Didier Reynders utódját még nem jelölte ki a belga ügyvivő kormány, de ezt december 1-ig, vagyis a következő Európai Bizottság tervezett felállásáig meg kell tennie, ha nem akar külügyminiszter nélkül maradni.

 

Belgiumnak egyébként már tavaly december óta nincsen többségi kormánya, azóta ügyvivő kormány irányítja az országot: 2018. decemberében a négypárti kormány, valamint a parlamenti többség úgy döntött, hogy aláírja az ENSZ migrációs paktumát.

 

A paktum aláírása viszont a koalíciós partner flamand nacionalista Új Flamand Szövetséget (N-VA) annyira felháborította, hogy kiszálltak a kormányból

 

csupán pár hónappal annak mandátumának lejárta előtt. A flamand nacionalisták új választást követeltek, Michel vezetésével viszont kisebbségi, ügyvivő kormány állt fel a májusi választásokig.

 

Az EP-voksolással egy időben megtartott választás eredménye ugyanakkor nem hozott senkit sem közelebb a kormányalakítási válság megoldásához, sőt. A Belgiumot szétfeszítő nyelvi törésvonalak csak mélyültek, miután a holland nyelvű Flandria a flamand nacionalista jobboldali pártokra, a frankofón Vallónia pedig a baloldali francia nyelvű pártokra szavazott nagy többségben. Új kormány azóta sincsen, hiszen a rendkívül sokszínű és megosztott parlamentben nagyon széleskörű összefogásra van szükség a kormányzóképes többség összeállításához, ezért eddig továbbra is Michel ügyvivő kormánya irányított. Ez változott most meg Wilmès kinevezésével, aki mindaddig a helyén maradhat majd, amíg nem születik meg az új kormánykoalíció.

 

BORÍTÓKÉP: Sophie Wilmès​ / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mármint németországi német, nem bánáti sváb vagy erdélyi szász, nincs is román állampolgársága. De hogyan került Fritz Temesvárra?

Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek, Csorbai 40 százalékot hozott az egyik legjobboldalibb városban.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Hatalmas többség mondott nemet a kezdeményezésre, amely az EU-val kötött szerződések felmondását jelentette volna.

Egy borvidék, ami azt bizonyítja: megfelelő tudással, akaraterővel és szorgalommal semmi sem lehetetlen, még a legzordabb körülmények között sem.

Utazás, kiállítás, zene, egy ritka jó hely Zuglóban, életvezetési tanácsok és pár őszinte tipp a konyhába: itt az Azonnali első őszi mindenajánlója!

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás