+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 16. szombat, 19:53
Rasmussen ugyanakkor kitalálta az ellenszert is: minden párt vállalja fel, hogy nyilvánosságra hozza a támogatóit!

Oroszország precedensértékű eszközöket fog bevetni a küszöbönálló EU-s választások összezavarására, állította pénteken a NATO ex-főtitkára, Anders Fogh Rasmussen egy, a Politicónak adott interjújában, a hétvégén zajló Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Rasmussen szerint Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy Kína vagy Irán is tanulhattak az elmúlt évek orosz praktikáiból, így potenciálisan ők is veszélyt jelentenek.

 

Rasmussen jelenleg privét biztonságpolitikai tanácsadással foglalkozik, és 2016-ban az ukrán miniszterelnök, Petro Porosenko tanácsadója lett, egészen a márciusi választásokig.

 

A volt dán miniszterelnök, és a NATO ex-főtitkára azt mondta, az EU-s választások ellen dolgozók zavarkeltéssel, illetve a politikai fragmentálódásra rájátszva nyilvánulhatnak meg.

 

„Nem egy ideológiai harc ez Oroszország részéről, nem baloldali vagy jobboldali kampány. Arra szolgál, hogy aláássa a bizalmat, és káoszt, instabilitást idézzen elő”

 

- állította Rasmussen.

 

Hozzátette, hogy valószínűleg deepfake-próbálkozásokra is lesz példa, ezek olyan alaposan, általában mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett videó- vagy hanganyagok, amelyek a valóság nehezen felismerhető, hitelesnek tűnő manipulációi. Ezek a médiafájlok olyan dolgokat közvetíthetnek, amelyeket szereplőik (akár valós személyek) soha nem tettek vagy mondtak.

 

A politikus kifejtette, hogy bőven vannak olyan európai országok, amelyek nincsenek felkészülve az ilyen mértékű visszaélésekre.

 

A hétvége folyamán Rasmussen 14 jelenlegi és volt politikai vezető - közöttük Joe Biden (korábban az USA államelnök-helyettese), Felipe Calderón (korábban Mexikó elnöke) és Toomas Hendrik Ilves (Észtország volt elnöke) - az EU-választásokon induló jelöltekhez intézett felszólítását fogja közzétenni, amelyben

 

arra kérik az EP-választáskon résztvevőket, kötelezzék el magukat bizonyos, külföldi beavatkozások ellen meghozható irányelvek mellett.

 

Ez magába folglalja a lopott adatok használatának, illetve a hamisított hang- és videóanyagok visszautasítását, a kampány közben használt bot-ok nyilvánossá tételét, személyzetük felkészítését az érintett témákban, és,nem utolsó sorban, kampányaik támogatóinak nyilvánossá tételét.

 

A felhívás kettős célt szolgál: a jelöltek figyelmének felkeltését, illetve azon jelöltek nyilvánosságra hozatalát, akik figyelmen kívül hagyják a lehetséges külföldi beavatkozás veszélyét.

 

„Politikailag elég gyanús lenne, ha egy párt nem akarna aláírni egy hasonló egyezményt”

 

- állítja Rasmussen.

 

Kezdeményezése, a Transzatlanti Bizottság a Választások Integritásáért (Transatlantic Commission on Election Integrity), amelyet olyan óriáscégek támogattak, mint a Microsoft, ugyancsak egy olyan eszközkészleten dolgozik, amely a médiát és a közösségi oldalakat a deepfake-ek felismerésében segíti majd. A megfelelő technológia kifejlesztésének érdekében a londoni székhelyű Faculty AI-céggel léptek partnerségre (őket korábban ASI Data Science-ként ismerhettük).

 

FOTÓ: Wikimédia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

A Mexikóba menekült volt államfő szerint a lépés alkotmányellenes, és a történelem „legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa”.

Parlamenti többséget találni mindehhez katalán függetlenségpártiak nélkül már nem lesz olyan egyszerű.

A legfőbb ügyész kinevezésének módja miatt megszűnt Moldovában a kormánytöbbség, új kormányt alakítani a meglévő parlamenttel viszont nehéz lesz.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi fog történni, ha nyerünk? Hogyan néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen?
Elmondjuk a kulisszatitkokat!

Nem vicc, egy négy és fél órás videó meggyőzően elmagyarázza a legendás sorozat legabszurdabb jeleneteit is.

Egy újságírótól értesült a demokrata elnökjelölt-aspiráns arról, hogy a világ leggazdagabb embere is egy milliárdost akar demokrata elnökjelöltnek.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás