Orosz trollok szerint maradáspártiak akarták meggyilkolni Boris Johnsont

Szerző: Illés Gergő
2019.06.24. 09:06

Egy friss kutatás szerint összehangolt akcióban terjeszthetnek hamis információkat nyugati országokban az orosz titkosszolgálatok.

Orosz trollok szerint maradáspártiak akarták meggyilkolni Boris Johnsont

Egy újonnan megjelent, és a Guardianban ismertetett kutatás szerint gyaníthatóan orosz kémek több hamis információt is elkezdtek terjeszteni az európai közösségi médián keresztül, többek között azt, hogy

Boris Johnson brexitpárti volt külügyminiszter, és minden bizonnyal leendő miniszterelnök meggyilkolására készülhetnek a maradáspártiak,

valamint azt, hogy a Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynök elleni mérgezésben használt novicsok-méreg valójában a Real IRA ír paramilitáris szervezettől származott.

FORRÁS: GUARDIAN / AZ ATLANTIC COUNCIL NYOMÁN

Az Atlantic Council atlantista civil szervezet szerint a művelet célja az volt, hogy feszültséget keltsenek a nyugati országok között, ehhez pedig a közösségi médiában folyamatos, kimunkált, több mint 30 platformon és kilenc nyelven íródott, öt éven át tartó támadássorozatot hajtottak végre.

Május végén a Facebook el is távolított kilencvenhét, az ukrán válság ügyében orosz propagandát terjesztő kamuprofilt. További 21 profilt, oldalt és Instagram-fiókot töröltek, melyek

Ausztriára, a balti államokra, Németországra, Spanyolországra, Ukrajnára és az Egyesült Királyságra fókuszálva terjesztettek propagandát és hamis információkat.

A legerősebb hamis hír azonban az volt, miszerint „a brexit radikális ellenzői” Boris Johnson meggyilkolására készülnek. Ehhez „bizonyítékként” egy spanyol tisztségviselőtől „megszerzett” és a spanyol külügyminiszter által „aláírt” pecsétes dokumentumot töltöttek fel a kamuprofilok, ezeket a hálózatukon keresztül megosztották, majd még aznap törölték.

Természetesen a spanyol dokumentum hamis volt, sőt, még Josep Borrell Fontelles spanyol külügyminiszter nevét is elírták benne.

Egy másik, 2018-as tweet szerint, mely Gavin Williamson brit védelmi miniszter profilját másolta, a Real IRA szervezet szállította a novicsok-idegmérget Szergej és Julija Szkripal megmérgezéséhez Salisburyben. Egy másik kamuprofil lementette a tweetet, majd azt kezdte terjeszteni, hogy a védelmi miniszter véletlenül posztolta az információt, majd perceken belül eltávolította azt.

Ben Nimmo, az Atlantic Council munkatársa szerint itt komolyabb dologról van szó, mint egyszerű orosz trollprofilokról: szerinte emögött összehangolt titkosszolgálati akció áll, az elkövető lehet akár a GRU orosz katonai hírszerzés is.

BORÍTÓKÉP: Boris Johnson és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter / RT Youtube

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek