Az ibizai videó nem csak Ausztriában nyitja fel az emberek szemét, reméli Kurz pártjának EP-listavezetője

Szerző: Techet Péter
2019.05.21. 13:54

Az FPÖ-vel való kormányzást kezdetektől kritizáló Othmar Karas szerint az ibizai videó megmutatta, miről is szól az európai szélsőjobb.

Az ibizai videó nem csak Ausztriában nyitja fel az emberek szemét, reméli Kurz pártjának EP-listavezetője

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó ügyének legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a vasárnapiakat itt és itt, Strache lemondásának részleteit itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokat, itt meg az FPÖ-ÖVP-kormány végének osztrák sajtóvisszhangról.

A pénteken kikerült ibiziai videó hatására szombaton megbukott a szabadságpárti alkancellár, Heinz-Christian Strache. Sebastian Kurz néppárti kancellár előrehozott választásokat kezdeményezett ezután.

Miután Kurz szabadulni próbált azon FPÖ-s belügyminisztertől, Herbert Kickltől, akinek emberei 2018 elején fontos iratokat vittek el az osztrák alkotmányvédelemtől (BVT), az FPÖ visszavágott hétfőn: minden miniszterét visszalépteti, azaz vége a kormánynak Sőt, készek akár – bár még nem egyértelmű az álláspontjuk – az egyik kicsi ellenzéki párt által jövő hétfőre tervezett bizalmatlansági indítványt Sebastian Kurz ellen megszavazni.

Noha kormányválság robbant ki, az ÖVP-ben azért sokan örülnek.

Egyrészről a párt népszerűségét megdobta a mostani botrány, azaz Kurz akár győztesen is kijöhet a versenyből, bár tény: ha nagyon megromlik a viszonya az FPÖ-vel, akkor végül a szocdemekre (SPÖ) kényszerülhet, akik alól 2017 nyarán éppen ő rúgta ki a hatalmat. Másrészről – amint arról az Azonnali is írt többször – az ÖVP-n belül nem volt osztatlan az öröm az FPÖ-vel való koalíció miatt. Tavaly nyáron Fiumében ilyen szellemben nyilatkozott lapunknak Erhard Busek, volt néppárti külügyminiszter. Többeket zavart az FPÖ szélsőséges politikája. Ráadásul az ÖVP mindig is az osztrák politikai élet legeurópaibb pártjának, az európai egység legelkötelezettebb hívének számított.

A pártot a mostani EP-választáson azon Othmar Karas (címlapfotón balra) vezeti, aki nem csak Strachéval, de a hivatalosan még ÖVP-testvérpárt Fidesszel is igencsak kritikus. Márciusban az Azonnalinak például azt mondta: a Fidesz viselkedése miatt nem tartja elképzelhetőnek, hogy Trócsányi Lászlóból EU-biztos legyen. A politikus nagyon népszerű, gyakorlatilag ő az ÖVP húzóneve az EP-választáson. Olyannyira, hogy kampányszlogenje is ennyi: „Aki Karast akarja, az szavazzon Karasra“.

Kedd reggel Karas a Der Standard chatszobájában válaszolt olvasói kérdésekre. Értelemszerűen a legtöbbeket a Strache-videó érdekelte. Karas szerint ez a videó megmutatta, hogy

„a videóban látott erkölcsi kép egyesít sok jobboldali populistát Európában. Ettől óvok évek óta. Ők mind oroszországi pénzekkel állnak kapcsolatban.“

A konzervatív politikus szerint a jobboldali populistákat az alábbiak kötik össze: „visszaélés a hatalommal, a sajtószabadság megkérdőjelezése, az Európai Parlament gyengítése, az euróövezetből és a klímavédelmi egyezményből való kilépés, nacionalizmus“. Ő ezek ellen lépne fel keményebben, ezért

reméli, hogy a Strache-videó „nem csak Ausztriában nyitotta fel az emberek szemét“.

Karas a beszélgetésben kiállt Kurz EU-reformtervei mögött: szerinte is az EU-t meg kell erősíteni, „a kontinens szószólójává“ kell tenni „a világban“, ennek érdekében azonban a demokratizálódást is elő kell mozdítani. Egy szóval: szerinte is új szerződésre van szükség, amely az EU-n belüli működést hatékonyabbá, gyorsabbá, demokratikusabbá teszi.

És ami a legfontosabb: „az egyhangúság elvének el kell esnie”, azaz az EU-ban még több döntést kell többségi elv alapján meghozni, és az Európai Parlament nélkül nem szabadna szerinte döntéseket meghozni. Ki is mondja, miért: növelni kell az EU cselekvőképességét,

„a blokkolók, a nacionalisták, az EU-ellenesek nem zsarolhatnak minket”

Karas, akinek pártja, az ÖVP a hagyományos osztrák semlegességgel szemben is kritikus, egy közös európai hadsereget is üdvözölne.

FOTÓ: Othmar Karas / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek