Már három napja sztrájkolnak a győri Audi-gyárban, a németországi központtal akarnak beszélni a dolgozók

2019.01.27. 09:20

Csütörtök óta tart a magyar versenyszféra történetének legnagyobb sztrájkja, de a tárgyalások eddig nem hoztak eredményt. A résztvevő dolgozóknak sztrájksegélyt ad a szakszervezet.

Már három napja sztrájkolnak a győri Audi-gyárban, a németországi központtal akarnak beszélni a dolgozók
Az anyavállalat felelős vezetőjéhez folyamodik az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ), miután a tegnap esti tárgyalási forduló után sem sikerült megegyezniük az óhajtott béremelésről a győri gyár vezetésével

– mondta el az Azonnalinak Szimacsek Tibor, a szakszervezet elnökségi tagjai. Úgy látja, hogy képtelenek szintet lépni az ügyben, hiszen a magyarországi menedzsment által bemutatott ajánlat nem tükrözi sztrájkuk súlyosságának mértékét.

A tárgyalások csak másfél nappal a sztrájk kezdete után, péntek estefelé indultak meg az AHFSZ és az autógyár képviselői között. Az első megbeszélés során a sztrájkbizottság tárgyaló delegációja béremelési ajánlatot tett, és arra kérték az Audi menedzsmentjét, hogy az abban meghatározott struktúra alapján álljanak majd elő ellenajánlatukkal. Erre szombat este került csak sor.

Mivel a sztrájk idejére nem jár bér a dolgozóknak, a szakszervezet ad sztrájksegélyt a résztvevőknek. Ez annyit jelent, hogy 8 órás munkarend esetén három sztrájkban töltött műszak felett

minden sztrájkban töltött műszakra nettó 5 ezer forint sztrájksegélyt fizetnek, 12 órás munkarend esetén pedig két sztrájkban töltött műszak felett  7500 forintot kapnak a munkások a bér helyett.

Az AHFSZ követelései között szerepel az alapbér, a béren kívüli juttatások, a lojalitási, valamint a jubileumi prémium és a mozgóbér növelése is, hogy a magyarországi dolgozók a cég többi kelet-európai gyárához hasonló színvonalon kereshessenek.

Bár a sztrájkhoz nem csatlakozott minden dolgozó, a csatlakozók munkafolyamatban betöltött kulcsszerepe miatt a termelés teljesen megakadt a gyárban, egyetlen autó sem gördül le a gyártósorokról csütörtök óta.

Az Azonnali még csütörtökön számolt be a magyar versenyszféra eddigi legnagyobb sztrájkjáról, beszéltünk többek közt a szakszervezet vezetőjével is, de ennek eredményét itt meg is nézheted!

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek