Az eredeti határidőn túl is folytatódhat az Audi-sztrájk, ha addig nem lesz megállapodás

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.30. 09:02

Hatodik napja tart a munkabeszüntetés a győri Audi-gyárban. Az álláspontok ugyan közeledtek, de még mindig nem sikerült megállapodnia a szakszervezetnek a munkáltatóval. Összehívták a sztrájkbizottságot!

Az eredeti határidőn túl is folytatódhat az Audi-sztrájk, ha addig nem lesz megállapodás

A kedd estig tartó tárgyalási fordulón sikerült rábírnia a sztrájkolók képviseletében fellépő Audi Hungária Független Szakszervezetnek (AHFSZ) küldöttségének a győri autógyár menedzsmentjét, hogy a 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremelés mellé a cafeteria összegét is növeljék. Ugyanakkor

a megállapodást még az elért engedmények ellenére sem sikerült tető alá hoznia két félnek.

A múlt csütörtökön elindult sztrájkot eredetileg egy hetesre tervezték az Audi dolgozói. Ez a határidő holnap reggel 6-kor fog letelni, de mivel az AHFSZ és a vállat közötti béralku még várat magára, ezért mára összehívták a sztrájkbizottságot, hogy a további lehetőségekről döntsenek. Ha a testület úgy dönt, hogy van értelme a folytatásnak, akkor könnyen lehet, hogy a sztrájk a vártnál tovább tarthat majd.

Ez igencsak nehéz helyzetbe hozná az Audit.

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, az autóipari óriás németországi termelését már így is nagy mértékben hátráltatja a győri sztrájk. A friss helyi sajtóhírek szerint az ingolstadti gyárban csütörtökön sem indul újra a hétfő óta álló termelés, mivel nem érkeznek motorok Magyarországról.

Az Audi Hungaria részéről csak annyit árult el az Azonnalinak a vállalat sajtófőnöke, hogy a tárgyalások továbbra is zajlanak, és a munkaadó célja a mielőbbi megállapodás elérése.

Miért is sztrájkolnak a dolgozók?

A tegnap esti tárgyalási fordulóban végül elért 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintos alapbéremelés és választható béren kívüli juttatás keretösszegének emelése mellett, további követelésként szerepel a munkakör-értékelési rendszer átalakítása, a lojalitási és jubileumi prémium növelése, a havi leglább egy szabad hétvége és az életkori, valamint a gyerekek utáni szabadságok szabad beosztása. A szakszervezet ezzel az intézkedésekkel azt szeretné elérni, hogy a győri Audi-dolgozók bére megközelítse a Volkswagen-konszern (ennek tagja az Audi is) régióbeli, azaz szlovák, lengyel és cseh gyáraiban lévő bérszínvonalat.

Arról, hogy miért is sztrájkolnak az Audi dolgozói az Azonnali is megkérdezte őket. Helyszíni videónk Győrből:

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek