A fehér sapkás nők lettek az Orbánnal szembeni ellenállás új szimbólumai?

Szerző: Bakodi Péter
2018.12.16. 19:20

Az ellenzéki pártok női politikusai olvasták Orbán fejére a kormánynak tulajdonított bűnöket a vasárnapi nagy ellenzéki tüntetésen.

A fehér sapkás nők lettek az Orbánnal szembeni ellenállás új szimbólumai?

Több ezer ember vonult vasárnap késő délután a Hősök teréről a Kossuth tér bejáratánál fekvő Alkotmány utcába, hogy így tiltakozzon a Munka törvénykönyvének rabszolgatörvény névvel illetett módosítása ellen. A tüntetésen résztvevő ellenzéki pártokat kizárólag női politikusok képviselték a színpadon. A Demokratikus Koalíció színeiben felszólaló

Vadai Ágnesnek elege van, hogy a kormánypártiak lenéznek mindenkit, átgázolnak mindenkin, elüldöznek mindenkit,

miközben megtűrik a nőverőket, a rablókat. Az Országgyűlésben az ellenzéki tiltakozásokat igencsak szigorúan mérő házelnöknek, Kövér Lászlónak azt üzente a DK-s politikus, hogy „Büntess, László, büntess!". Vadai szerint a házelnök szankciói csak az ellenzéket erősítik.

„A kormány Magyarországot Európa szegényházává tette!”

– fakadt ki Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP-s képviselő felháborítónak tartja, hogy Orbán Viktor hivatalának budai várba történő január 1-jei költözésével párhuzamosan, ugyanezen a napon hatályba lép a rabszolgatörvény is.

Bangóné szintén üzent az ellenzéki tüntetőket kritizáló Kövér Lászlónak: nem kell felnőniük, hiszen már felnőttek! (A poén megfejtéséhez tudni kell, hogy a házelnök azt kívánta a tüntetőknek, nőjenek fel.) Búcsúzóul még boldog karácsonyt kívánt Orbán Viktornak és családjának. Mint ismeretes, Orbán Viktor tavaly egy hasonló jókívánsággal rázta le magáról Demeter Márta LMP-s képviselő kérdését a parlamentben.

A fenti fricska elszenvedője úgy látja, hogy az „Orbán-rezsim” csak az erőből ért, de nem az erőszakból, azt csak táplálja.

Demeter Márta szerint a kormány valójában gyengébb, mint amilyen képet mutat magáról.

Az LMP-s politikus arra is kitért, hogy a rabszolgatörvényt az elsők között kell semmissé tenni egy esetleges kormányváltást követően.

A Liberálisok egyetlen országgyűlési képviselője, Bősz Anett ezt nem is tartja elképzelhetetlennek, mármint a kormányváltást. A tüntetőknek azonban ki kell állniuk egymásért, és meg kell mutatniuk, hogy többen vannak, mint a kormánypártiak – tette hozzá.

A párbeszédes Szabó Tímea a szónokok emelvényén felmutatta azt a sípot, amivel belefütyült Orbán Viktor arcába a szerdai parlamenti ülésen. Az ellenzéki képviselő szerint Orbánnak fontosabbak a Kossuth téri díszszánkók, mint magyarok millióinak sorsa, utalva a szerdán kezdődött tüntetési hullám egyik epizódjára, mely során pár résztvevő meggyújtotta a Kossuth téren kihelyezett, hátrányos helyzetű gyermekeknek szánt szánkókat – a kormánypárti média és mémgépezet azóta ezen csámcsog. A Momentum egyik politikusa már gyűjtést is rendezett a sérült szánkók pótlására, ami a legfrissebb adatok szerint elég jól halad.

Szabó Tímea még arra is kitért, hogy a tüntetésen felszólaló ellenzéki vezetők nem csak politikusokként, hanem nőkként is összefogtak. Egyben ígéretet tett arra, hogy parlamenti tevékenységük mellett megszervezik az ellenállás folytatását.

Az összekovácsolódott ellenzéki egységet még Orbán Viktor sem tudja majd szétverni

– hangsúlyozta.

Az LMP-ből a választásokat követően távozó társelnök, Szél Bernadett ugyancsak a női tematikát helyezte előtérbe beszédében. „Büszke vagyok azokra a nőkre, akikkel összeálltunk, hogy elmondjuk, az egész országnak össze kell kapaszkodni, hogy vége legyen az elnyomásnak” – mondta. Szél kiemelte, hogy

a megmozdulás résztvevői nem kapják be minden nap a félelempirulát a köztévéből, itt vannak az utcán és tünetnek.

A jobbikos Varga-Damm Andrea elmondása szerint hazaszeretetből vett részt a mai tüntetésen. Mint emlékeztetett: Orbán Viktor 16 éve még azt mondta, hisznek a szeretet és az összefogás erejében, de ma már csak a gyűlöletre és a félelemre apellál a Fidesz. Az ellenzéki tüntetők ezzel szemben továbbra is hisznek a szeretet és az összefogás erejében – tette hozzá.

A női politikusok közül utolsóként felszólalt a csütörtöki tüntetést követően, egy pirotechnikai eszköz meggyújtása miatt őrizetbe vett Momentum-alelnök is. A tüntető lányként felkonferált Donáth Anna kijelentette:

„Dühösek vagyunk a hazug propaganda miatt, a folyamatos lopás miatt, és dühösek vagyunk, mert egyre fogy a szabadságunk, ezért követeljük a rabszolgatörvény azonnali eltörlését!”

Őrizetbe vétele ellenére védelmébe vette a rendőröket, mondván nem ellenük kell tüntetni, ők is rengeteget túlóráznak, és teszik a dolgukat. Beszéde végeztével azonban újból meggyújtott egy pirotechnikai eszközt a színpadon. A helyszíni beszámolók szerint sokan követték a példáját a tömegben. 

Az Azonnali élőben közvetített a tüntetésről. Ide kattintva visszanézheted a vonulást, és a beszédeket!

FOTÓ: Instagram / Szél Bernadett

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek