Egy legálisan vásárolható füstbomba miatt vitték be a rendőrök Donáth Annát

Szerző: Fekő Ádám
2018.12.14. 11:27

A Momentum alelnöke szabálytalanul használta a füstgránátot a csütörtök esti tüntetésen, arra viszont így sincs magyarázat, miért nem engedték be hozzá az ügyvédjét.

Egy legálisan vásárolható füstbomba miatt vitték be a rendőrök Donáth Annát

Egy füstbomba begyújtásáért vitték a földre, majd emelték ki a tömegből a Momentum alelnökét, Donáth Annát a csütörtök esti rabszolgatörvény elleni tüntetésen. Donáth kiengedése után Facebookon írta le, mi történt: „Ma este pár másodpercig a fejem felett tartottam egy lila füstöt kibocsátó partikelléket, 4 méterre a rendőrsorfaltól, végig háttal állva nekik. Erre válaszként hátulról a földre rántottak, és behúztak a rendőrsorfal mögé, fel a lépcsőkön, majd a parlament északi bejáratához vittek. A gázsprayt leszámítva nem ért fizikai atrocitás, mindazonáltal indokolatlan volt mind a tömegből való kiemelésem, mind a 8 órán át tartó elzárásom.” 

Másnap reggel 6-ig tartották bent a 10. kerületi rendőrkapitányságon, amivel kapcsolatban a Momentum elnökségi tagja, az Azonnalinak nyilatkozó Hajnal Miklós szerint több probléma is felmerül:

+ Nem értik, miért a 10. kerületbe vitték, mikor nem is ott lakik, és nem oda van bejelentve, cserébe jó messze van.

+ Donáth ügyvédjét csak órákkal később engedték be. „Nem tudok olyan hatályos magyar jogszabályról, ami alapján ha valaki ügyvédet szeretne, megtagadhatnák azt. Ennek mindenképp utánajár a jogi csapatunk” – mondta Hajnal. Donáth csak azután kapott ügyvédet, hogy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a képviselői igazolványát használva bemehetett hozzá. Donáth szeme bevérzett, és orvost kellett hozzá hívni, de a bevérzés okáról egyelőre nem tudni.

Az ügyből mindenesetre úgy tűnik, maximum szabálysértés lehet.

Az EP liberálisaihoz épp nemrég csatlakozott párt aktivistái egyébként egy magyar tüntetésekről már régóta eltűnt dolgot hoztak vissza, a pirotechnikát: a füstbombák és petárdák gyakorlatilag a Fidesz kormányra kerülése óta koptak ki, de Hajnal szerint nem volt tudatos döntés a visszahozataluk: „Sok tagunk vett ilyet, mert jól mutat. Külföldön is rendszeres kelléke a tüntetéseknek, és az, hogy erre a rendőrök könnygázzal reagálnak, aránytalan. Petárdákat is hallottunk, azok remélem, nem mi voltunk, de a füstbombát ártalmatlan dolognak tartom” – mondta Hajnal.

A Donáth Anna által csak partikellékként leírt füstbombákat egyébként a közhiedelemmel ellentétben teljesen legálisan vásárolhatja meg bárki az ezzel foglalkozó boltokban, az interenten pedig kifejezetten olcsón hozzá lehet jutni hasonló termékekhez – szemben a teljesen tiltott petárdákkal.

A kikötés annyi, hogy ezeket a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket csak magánterületen lehet használni, azt is csak 16 év felettieknek a földre letéve, véletlenül sem kézben tartva, és 8 méteres távolságból nézve.

Ezek az elvárások értelemszerűen nem teljesültek Donáth esetében.

Az eszközök használatával amúgy épp a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor a legmegengedőbb, ő a magyar focistadionokból kifejezetten hiányolja a pirotechnikát, és a választások előtt szerette volna visszaengedni azt. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek