+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. december 14. péntek, 11:27
A Momentum alelnöke szabálytalanul használta a füstgránátot a csütörtök esti tüntetésen, arra viszont így sincs magyarázat, miért nem engedték be hozzá az ügyvédjét.

Egy füstbomba begyújtásáért vitték a földre, majd emelték ki a tömegből a Momentum alelnökét, Donáth Annát a csütörtök esti rabszolgatörvény elleni tüntetésen. Donáth kiengedése után Facebookon írta le, mi történt: „Ma este pár másodpercig a fejem felett tartottam egy lila füstöt kibocsátó partikelléket, 4 méterre a rendőrsorfaltól, végig háttal állva nekik. Erre válaszként hátulról a földre rántottak, és behúztak a rendőrsorfal mögé, fel a lépcsőkön, majd a parlament északi bejáratához vittek. A gázsprayt leszámítva nem ért fizikai atrocitás, mindazonáltal indokolatlan volt mind a tömegből való kiemelésem, mind a 8 órán át tartó elzárásom.” 

 

Másnap reggel 6-ig tartották bent a 10. kerületi rendőrkapitányságon, amivel kapcsolatban a Momentum elnökségi tagja, az Azonnalinak nyilatkozó Hajnal Miklós szerint több probléma is felmerül:

 

+ Nem értik, miért a 10. kerületbe vitték, mikor nem is ott lakik, és nem oda van bejelentve, cserébe jó messze van.

 

+ Donáth ügyvédjét csak órákkal később engedték be. „Nem tudok olyan hatályos magyar jogszabályról, ami alapján ha valaki ügyvédet szeretne, megtagadhatnák azt. Ennek mindenképp utánajár a jogi csapatunk” – mondta Hajnal. Donáth csak azután kapott ügyvédet, hogy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a képviselői igazolványát használva bemehetett hozzá. Donáth szeme bevérzett, és orvost kellett hozzá hívni, de a bevérzés okáról egyelőre nem tudni.

 

Az ügyből mindenesetre úgy tűnik, maximum szabálysértés lehet.

 

Az EP liberálisaihoz épp nemrég csatlakozott párt aktivistái egyébként egy magyar tüntetésekről már régóta eltűnt dolgot hoztak vissza, a pirotechnikát: a füstbombák és petárdák gyakorlatilag a Fidesz kormányra kerülése óta koptak ki, de Hajnal szerint nem volt tudatos döntés a visszahozataluk: „Sok tagunk vett ilyet, mert jól mutat. Külföldön is rendszeres kelléke a tüntetéseknek, és az, hogy erre a rendőrök könnygázzal reagálnak, aránytalan. Petárdákat is hallottunk, azok remélem, nem mi voltunk, de a füstbombát ártalmatlan dolognak tartom” – mondta Hajnal.

 

A Donáth Anna által csak partikellékként leírt füstbombákat egyébként a közhiedelemmel ellentétben teljesen legálisan vásárolhatja meg bárki az ezzel foglalkozó boltokban, az interenten pedig kifejezetten olcsón hozzá lehet jutni hasonló termékekhez – szemben a teljesen tiltott petárdákkal.

 

A kikötés annyi, hogy ezeket a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket csak magánterületen lehet használni, azt is csak 16 év felettieknek a földre letéve, véletlenül sem kézben tartva, és 8 méteres távolságból nézve.

 

Ezek az elvárások értelemszerűen nem teljesültek Donáth esetében.

 

Az eszközök használatával amúgy épp a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor a legmegengedőbb, ő a magyar focistadionokból kifejezetten hiányolja a pirotechnikát, és a választások előtt szerette volna visszaengedni azt. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás