+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. december 14. péntek, 11:27
A Momentum alelnöke szabálytalanul használta a füstgránátot a csütörtök esti tüntetésen, arra viszont így sincs magyarázat, miért nem engedték be hozzá az ügyvédjét.

Egy füstbomba begyújtásáért vitték a földre, majd emelték ki a tömegből a Momentum alelnökét, Donáth Annát a csütörtök esti rabszolgatörvény elleni tüntetésen. Donáth kiengedése után Facebookon írta le, mi történt: „Ma este pár másodpercig a fejem felett tartottam egy lila füstöt kibocsátó partikelléket, 4 méterre a rendőrsorfaltól, végig háttal állva nekik. Erre válaszként hátulról a földre rántottak, és behúztak a rendőrsorfal mögé, fel a lépcsőkön, majd a parlament északi bejáratához vittek. A gázsprayt leszámítva nem ért fizikai atrocitás, mindazonáltal indokolatlan volt mind a tömegből való kiemelésem, mind a 8 órán át tartó elzárásom.” 

 

Másnap reggel 6-ig tartották bent a 10. kerületi rendőrkapitányságon, amivel kapcsolatban a Momentum elnökségi tagja, az Azonnalinak nyilatkozó Hajnal Miklós szerint több probléma is felmerül:

 

+ Nem értik, miért a 10. kerületbe vitték, mikor nem is ott lakik, és nem oda van bejelentve, cserébe jó messze van.

 

+ Donáth ügyvédjét csak órákkal később engedték be. „Nem tudok olyan hatályos magyar jogszabályról, ami alapján ha valaki ügyvédet szeretne, megtagadhatnák azt. Ennek mindenképp utánajár a jogi csapatunk” – mondta Hajnal. Donáth csak azután kapott ügyvédet, hogy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a képviselői igazolványát használva bemehetett hozzá. Donáth szeme bevérzett, és orvost kellett hozzá hívni, de a bevérzés okáról egyelőre nem tudni.

 

Az ügyből mindenesetre úgy tűnik, maximum szabálysértés lehet.

 

Az EP liberálisaihoz épp nemrég csatlakozott párt aktivistái egyébként egy magyar tüntetésekről már régóta eltűnt dolgot hoztak vissza, a pirotechnikát: a füstbombák és petárdák gyakorlatilag a Fidesz kormányra kerülése óta koptak ki, de Hajnal szerint nem volt tudatos döntés a visszahozataluk: „Sok tagunk vett ilyet, mert jól mutat. Külföldön is rendszeres kelléke a tüntetéseknek, és az, hogy erre a rendőrök könnygázzal reagálnak, aránytalan. Petárdákat is hallottunk, azok remélem, nem mi voltunk, de a füstbombát ártalmatlan dolognak tartom” – mondta Hajnal.

 

A Donáth Anna által csak partikellékként leírt füstbombákat egyébként a közhiedelemmel ellentétben teljesen legálisan vásárolhatja meg bárki az ezzel foglalkozó boltokban, az interenten pedig kifejezetten olcsón hozzá lehet jutni hasonló termékekhez – szemben a teljesen tiltott petárdákkal.

 

A kikötés annyi, hogy ezeket a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket csak magánterületen lehet használni, azt is csak 16 év felettieknek a földre letéve, véletlenül sem kézben tartva, és 8 méteres távolságból nézve.

 

Ezek az elvárások értelemszerűen nem teljesültek Donáth esetében.

 

Az eszközök használatával amúgy épp a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor a legmegengedőbb, ő a magyar focistadionokból kifejezetten hiányolja a pirotechnikát, és a választások előtt szerette volna visszaengedni azt. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás